Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.09.2018 16:28:06

Poučí se EU z osudu Rakouska-Uherska?


The Economist si všímá toho, že když dnes hovoříme o rozdělení Evropy na sever a jih, o nespokojenosti zemí na jejím východě či o vnějších mocnostech, které se snaží vrazit klín do EU, je to podobné jako situace v Rakousku-Uhersku v roce 1918. Nyní jsme o sto let dál, ale „fragmentace opět děsí Vídeň, ale i další hlavní města včetně Berlína“.

„Populistická vláda v Římě se připravuje na bitvu s institucemi EU v oblasti rozpočtových pravidel a chce založit nový nacionalistický blok v Evropském parlamentu. Emmanuel Macron je nadějí francouzských liberálů, ale jeho návrhy na reformy eurozóny ztrácejí podporu. Ve Varšavě a Budapešti posiluje autokracie a země jako Čína, Rusko, Turecko či Spojené státy se stále více míchají do vnitřních záležitostí Evropy,“ píše The Economist.

Vídeň nyní již dva měsíce předsedá Radě EU a v čele rakouské vlády přitom stojí Sebastian Kurz, oblíbenec všech evropských konzervativců. Jeho kritici jej považují na naleštěného ultrapravičáka a islamofoba, jeho zastánci tvrdí, že dokázal najít střední cestu mezi liberalismem a nacionalismem a buduje mosty mezi Východem a Západem. Právě Vídeň přitom pamatuje, jak rychle se mohou rozpadat říše. „Rakousko-Uhersko mělo přitom větší společný rozpočet a více moci než dnešní EU, vlastnilo armádu a vybíralo daně z celého území. V parlamentu se hovořilo deseti jazyky a po anexi Bosny byla tato říše první v Evropě, která uznala islám,“ píše The Economist. A pokračuje:

„Jedno poučení tu vyčnívá nad všechny ostatní: Neberte pevnost nadnárodního bloku jako danou věc. Habsburkové se snažili potěšit jednotlivé země v říši tím, že jim dali relativní svobodu, materiální výhody a ochranu před místními barony. Vytvořili stát, kde běžní lidé viděli, že říše chrání jejich zájmy. Když ale přišly tvrdé časy a války, ukázalo se, že věrnost je jen podmíněná. Stát pak již nenabídl to, co sliboval, nebylo jídlo, nebylo palivo, muži museli na frontu, ženy do továren, děti zůstaly na ulici. Loajální národy jako Ukrajinci, Srbové a Češi byli bez důvodu perzekuováni. Když se pak říše rozpadla, nikdo moc neplakal,“ píše The Economist na základě práce historika Pietera Judsona.

Jak se mohou dnešní evropští politici poučit? „Občané EU nejsou nijak nadšení z její byrokracie, ale budou ji tolerovat, pokud Unie přinese bohatství a zachová jejich svobodu.“ Složité instituce, plýtvání penězi, nekompetentní komisaři, ale i národní vlády takový vývoj podkopávají. Pokud má EU zachovat liberální řád, musí sama sebe zeštíhlit a zároveň zvýšit svou efektivitu. A k tomu je třeba kultivovat společnou vizi a zájmy, bez kterých Unie neprojde těžkými časy tak, jako jimi neprošlo Rakousko-Uhersko.

Zdroj: The Economist

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688