Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  27.08.2018 13:13:33

Odpovědné investování: Výhody pro společnost i investory

Dluhopisy odpovědných společností (investičního stupně i s vyššími výnosy) mají užší spready, silnější finanční indikátory a nižší pravděpodobnost nesplácení. Vykazují navíc nižší volatilitu a lepší výkonnost než cenné papíry firem, které se nechovají odpovědně.

 

Význam odpovědného investování

Environmentální, společenská a (geo)politická témata (ESG) získávají v komunitě investorů na důležitosti. Základní myšlenkou je alokovat peníze nejen na základě finančních kritérií, ale i s ohledem na to, zda firmy berou v úvahu udržitelnost. Analytici z Fidelity International na základě svého výzkumu zdůrazňují, že nižší náklady na obchodování s dluhopisy platí spíše pro ty společnosti, které jsou odpovědnější, a to navzdory tomu, že v průměru je jich na trhu obchodován menší objem. To je zřejmě dáno tím, že je v médiích menší pravděpodobnost výskytu negativních zpráv o nich, a tím pádem nižší možnost zviditelnění se.

Vzhledem k dosud nedostatečnému množství dat není možné přesně říci, zda odpovědnost firmy je jediným důvodem těchto lepších výsledků. Je proto potřeba dalších analýz, aby se toto zjištění ověřilo.

Odpovědnost ovšem podle všeho může být dobrým doplňkem tradičních nástrojů při výběru vhodných investic. "Vypozorovali jsme slabý vztah, nebo někdy spíše mírnou korelaci, s dalšími charakteristikami, jakými jsou úvěrový rating společnosti, poměr spreadu a zadlužení a ocenění. Pokud se firma chová odpovědně, může to pomoci zlepšit vyhodnocení rizika nesplácení v portfoliu celkově i ex post. Obojí je podle nás konzistentní jak z teoretického hlediska, tak v souladu s naší empirickou studií," shrnuje Claudio Ferrarese, portfoliomanažer z Fidelity International.

Myšlenka zahrnout odpovědnost společností do investování do dluhopisů může nabídnout jistou diverzifikaci oproti tradičním nástrojům. Stejně tak může pomoci při investování do cenných papírů s fixním výnosem, kde kontrola mezních rizik může být důležitou součástí procesu stanovování investičních cílů.

Odpovědné investování na vzestupu

Počátky odpovědných investic lze najít v roce 2006, kdy OSN financovala vypracování zásad Principles for Responsible Investment (PRI). Těchto šest zásad se stalo standardem pro udržitelné investování a v současné době má PRI na 1 100 signatářů a představuje přes 70 miliard dolarů ve spravovaných aktivech. První odpovědné investiční strategie zpočátku jen vyloučily kontroverzní sektory jako tabákový nebo herní průmysl, případně se zaměřily na konkrétní benefit, který měly zajistit.

Všeobecně uznávané faktory odpovědného chování

Sociální

  • Pracovní podmínky (včetně otroctví a dětské práce)
  • Místní komunity (zahrnuje konflikty mezi domorodci)
  • Zdraví a bezpečnost
  • Vztahy mezi zaměstnanci a jejich diverzita

Politické

  • Platy úředníků
  • Korupce a zpronevěra
  • Politický lobbing a dary
  • Diverzita řídících rad a jejich struktura
  • Daňové strategie

 

Cílem odpovědného investování je mimo jiné propojení zájmů majitelů cenných papírů tak, aby se například vyhnuli krátkodobým stimulům před dlouhodobými, aby rozpustili rizika spojená se sociálními a environmentálními problémy, která mohou mít vliv na ztrátu kapitálu. Jedná se například o pokuty nebo ztráty licencí. Cennou devizou odpovědných investic je i vyšší transparentnost, a to jak v zájmu těch, kteří peníze vkládají, tak celého finančního ekosystému. Důležité je i spojení investování se sociální odpovědností a PRI zásadami, které nabývají na důležitosti s tím, jak mladší generace získává kapitál, jejž je možné investovat.

Další článek: Tři věci, které je potřeba mít na paměti při sestavování portfolia

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
23.04.2024  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688