Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  01.09.2018 09:01:23

Houpačka ČEZ – problémové Turecko vs. rostoucí ceny elektřiny (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

VIG zítra ráno před otevřením trhu představí svoje výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí 2018.

Ceny elektřiny na burze stále rostou, což povede k pozitivním dopadům na ziskovost ČEZ.

V minulých týdnech proběhla tajná schůzka mezi vedením ČEZ a tureckými představiteli o aktuálních problémech energetické skupiny v Turecku.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit růstem.

Ve Spojených státech bude tento týden zveřejněna řada indikátorů, které naznačí jaký růst HDP za Q3 můžeme očekávat. Inflace v eurozóně bude v srpnu zřejmě stagnovat na úrovni 2,1 %. Pro dnešní den ale nejsou očekávány žádné významnější ekonomické ukazatele.

Société Générale snížila doporučení pro akcie norské společnosti Petroleum Geo-Services, zabývající se těžkou ropy, na Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh zakončil páteční obchodování v ziscích. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 získal 0,6 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,9 %. Tím Nasdaq uzavřel na novém historickém maximu ve výši téměř 7946 bodů. Dařilo se téměř všem sektorům, které si připisovaly zisky v rozpětí 0,3 % až 1,2 %. Nejlépe na tom byli zpracovatelé komodit. Jediné odvětví, které zaznamenalo ztrátu, byli výrobci nezbytného zboží. Jejich akcie poklesly o necelé dvě desetiny procenta.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají první obchodní den tohoto týdne v kladných číslech. Daří se všem akciovým burzám v regionu, když se jejich zisky pohybují do výše až 2,1 %. Nejvyšší zhodnocení si připisují čínské trhy. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,9 %, se nedaří pouze telekomunikačním firmám (-0,2 %). Ostatní odvětví rostou v rozpětí od 0,3 % do 1,7 %. Nejúspěšnější je sektor energetiky.

Vienna Insurance Group 

Pojišťovna VIG zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření.

Pojišťovna VIG by měla za druhé čtvrtletí představit solidní růst objemu pojistného a srovnatelný finanční výsledek. Očekáváme nárůst hrubého předepsaného pojistného o 3,9 % na 2,3 mld. EUR. Nejvíce rostl segment zdravotního pojištění (přibližně 9,5 % meziročně). Finanční výsledek utrpěl z důvodu nízkých úrokových sazeb, a tak očekáváme jeho stabilizaci ve druhém kvartále na úrovni 240 mil. EUR. Zisk před zdaněním by se měl zvýšit na 119 mil. EUR oproti 111 mil. EUR v předešlém roce. Pro více informací navštivte http://bit.ly/VIG_Q218pre.

ČEZ

Ceny silové elektřiny na burzách v posledních měsících silně rostou. Koncem minulého týdne dokonce prorazily hranici 50 EUR za megawatthodinu. Ve srovnání s rokem 2016 je to nárůst o více než 130 %, z toho jen od počátku letošního roku ceny vzrostly o třetinu. Důvodem růstu ceny elektřiny je hlavně dražší uhlí a také ceny emisních povolenek. Ty za rok zdražily až čtyřnásobně. Emisní povolenky si musí kupovat především uhelné elektrárny, které jsou významnými producenty oxidu uhličitého. Růst cen elektřiny na burzách se do faktur zákazníků nepromítá přímo. Firmy jednak nakupují pro většinu z nich postupně, což tlumí velké výkyvy, zároveň představuje takzvaná silová elektřina jen necelou polovinu celkových plateb za proud. I tak má energetická skupina ČEZ důvod k radosti. Vzhledem k tomu, že ročně vyrobí přes 60 terawatthodin elektřiny, tak jakýkoliv růst v ceně elektřiny se promítne do ziskovosti společnosti.

Problematická situace ohledně tureckých investic ČEZ má další pokračování. V dnešním vydání Lidových novin se uvádí, že do celé situace se vložil již samotný generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ten měl v polovině června poslat dopis adresovaný tureckému ministrovi pro energetiku a přírodní zdroje. Beneš v dopise mimo jiné uvádí, že „Naše společnosti se z nastalé situace velice těžce finančně vzpamatovávají. Budoucnost energetického trhu je těžko předvídatelná. Nedostatek transparentnosti, přibývající zásahy státu a nestálý kurz turecké měny způsobily, že se například u společnosti Akenerji musíme zabývat možností restrukturalizace investičních úvěrů.“. Zástupci ČEZ potvrdili, že se jednání mezi Benešem a představiteli Turecka v minulých týdnech uskutečnilo. Neuvedli však žádné další podrobnosti s vysvětlením, že není diplomatické tato jednání komentovat. Minoritní akcionář Michal Šnobr uvádí, že ČEZ promeškal svoji příležitost na prodej tureckých aktiv v době, kdy o ně ještě mohl být zájem.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688