Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.03.2019 09:09:41

Výsledky pojišťovny VIG potěšily po úterním zklamání z ČEZ (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Pojišťovna VIG navyšuje výhled pro rok 2020 a navrhuje dividendu 1 EUR na akcii.

ČEZ koupil v Německu společnost En.plus za 357 mil. CZK.

Telekomunikační operátor T-Mobile chce do budoucna v česku připojit až 1,5 milionu domácností optickým internetem. Záměr představuje investici patnáct miliard korun během deseti let. Optické řešení je dnes dostupné zhruba jen osmnácti procentům ze 4,5 milionu domácností v Česku. Tím dojde ke zvýšení konkurenčního tlaku na operátora O2.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.

Hlavním dnešním tématem bude brexit. T. Mayová včera oficiálně požádala o prodloužení termínu pro brexit do 30. června 2019. Polský prezident Tusk navrhuje pouze technické prodloužení do poloviny května, aby byla ratifikována stávající dohoda. Delší prodloužení by podpořil pouze v případě příslibu nějaké zásadnější změny ve vyjednané dohodě.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Držet pro akcie nizozemské realitní investiční společnosti Eurocommercial Properties.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování spíše se ztrátami. Index Dow Jones oslabil o 0,6 %, S&P 500 ztratil 0,3 % a Nasdaq si jako jediný polepšil, a to o 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo finančním institucím (-2,1 %). Na opačné straně se nacházely především telekomunikační firmy se ziskem 1,2 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování spíše v zisku. Daří se burzám v Jižní Koreji (+0,4 %) či v Thajsku (+0,6 %). Naproti tomu největší pokles zaznamenává Hongkong (-0,5 %) nebo Indie (-0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,2 %, jsou na tom nejlépe realitní developeři (+0,9 %). Protipólem jim jsou energetické společnosti se ztrátou 0,8 %.

Včerejší den byl relativně nabitý významnými událostmi. První se týkala ukončeného dvoudenního zasedání americké centrální banky. Fed původně počítal se dvojím zvyšováním sazeb v letošním roce a jedním ve 2020. Nově však pro tento rok není počítáno s žádným zvyšováním sazeb a pro příští rok Fed ponechal jedno zvýšení sazeb stále v platnosti. Souběžně se sazbami americká centrální banka také vydala novou prognózu, kde mírně zkorigovala směrem dolů očekávaný růst tamní ekonomiky v letošním roce z 2,3 % na 2,1 %.

Druhou významnou událostí byly včerejší komentáře k obchodním jednáním. Nejdříve zástupci čínského jednacího týmu oznámili, že je zde přibližně 70% šance na uzavření obchodní dohody v první polovině tohoto roku a 30% šance v nadcházejících třech až čtyřech týdnech. Tuto velmi pozitivní zprávu vzápětí komentoval americký prezident Donald Trump. Prohlásil, že současná cla na čínské zboží by mohla zůstat v platnosti po „významně delší dobu“. Nicméně dodal také, že probíhající jednání budou zakončena obchodní dohodou.

Vienna Insurance Group

Pojišťovna VIG zveřejnila výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál.

Výsledky hospodaření pojišťovny VIG nás celkově potěšily. O největší překvapení se postaral nezdaněný zisk, který vloni dosáhl celkově 485 mil. EUR. Tím výrazně předčil výhled managementu stanovený v rozmezí 450 až 470 mil. EUR. Podařilo se naplnit odhady i u hrubého předepsaného pojistného (GWP). Na druhou stranu čistý zisk po minoritách pozitivní překvapení mírní, když díky vyššímu zdanění a podílu minorit zaznamenal téměř 10% pokles. Management v souladu s našimi odhady navrhl dividendu ve výši 1 EUR na akcii, což k aktuální tržní ceně akcií představuje velmi slušný dividendový výnos na úrovni 4,5 %. Zároveň pojišťovna upravila svoji dividendovou politiku, když výplatní poměr ukotvila v rozmezí 30 až 50 % čistého zisku po minoritách.

Pro letošní rok stanovila hrubé předepsané pojistné v minimální výši 9,9 mld. EUR a nezdaněný zisk v rozmezí 500 až 520 mil. EUR. Pro rok 2020 zvýšila své odhady pro GWP na minimální úroveň 10,2 mld. EUR a nezdaněný zisk ve výši 530 až 550 mil. EUR. Ukazatel nákladovosti (combined ratio) by měl dále klesnout k 95 %.

Výsledky hospodaření za loňský rok, zvýšený výhled pro rok 2020 a návrh dividendy hodnotíme příznivě. Očekáváme tak pozitivní reakci ceny akcií po otevření trhu. 

ČEZ

Počátkem roku skupina ČEZ koupila v Německu prostřednictvím své firmy Elevion stoprocentní podíl ve společnosti En.plus. ČEZ tak skrze Elevion posiluje své kompetence v oblasti strojírenských technologií. En.plus se zaměřuje zejména na vzduchotechniku a chlazení, například technologie velkých chladicích systémů do datových center. Mluvčí ČEZ Roman Gazdík dodal, že prostřednictvím této akvizice chce Elevion expandovat na německém trhu. Pořizovací cena dle ČEZ byla 357 mil. CZK. En.plus v loňském roce utržila zhruba čtyřicet milionů eur. Samotná skupina Elevion v roce 2018 utržila kolem 400 mil. EUR.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

13.08.2019ČEZ investory potěšil, Kofola už tolik ne (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688