Patrik Hudec (Generali Investments)
Okénko investora  |  21.08.2018 10:24:23

Většina akciových trhů posílila, podpořily je výsledky i uvolnění obchodního napětí

Trhy sledují nadále obchodní napětí mezi USA, Čínou a Evropou. Obavy zmírnilo setkání prezidenta USA Donalda Trumpa a předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera. Akcie reflektovaly pozitivní výsledky za 2. čtvrtletí. ČNB počátkem srpna dále zvýšila úroky.

Příležitosti:

Hrozby:

  • Odchod Velké Británie z Evropské unie  se blíží (29. 3. 2019). Obě strany se ale stále nemohou dohodnout na detailech odchodu Británie, což může v krajním případě vyústit v rozchod bez jakékoliv smlouvy. To by výrazně narušilo vzájemné obchodní vazby.
  • Obchodní válka mezi USA a Čínou graduje. Mírné zklidnění z počátku července dlouho nevydrželo. Nově Spojené státy plánují zavést 25% clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (cca 4,4 bilionu korun). Původně se spekulovalo, že clo bude pouze 10%. Washington se tak snaží stupňovat tlak na Peking, aby učinil ústupky v obchodních sporech. Čína uvedla, že pokud USA podniknou další kroky v omezování obchodu, zareaguje stejně.
  • Rizikem pro světovou ekonomiku může být i eskalace napětí mezi USA a Íránem. Problémem jsou nejen možné výpadky dodávek íránské ropy, ale také možnost zablokování Hormuzského průlivu. To by znemožnilo transport dodávek ropy od klíčových producentů z této oblasti. Taková situace by s vysokou pravděpodobností mohla vést k ropnému šoku, který by měl negativní dopad na světovou ekonomiku

Alfou a omegou bude vývoj kurzu koruny

Trhy v červenci nadále sledovaly obchodní napětí mezi USA, Čínou a Evropou. Obavy zmírnila schůzka Donalda Trumpa s šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Akcie též reflektovaly pozitivní výsledky za 2. čtvrtletí. Americké indexy zakončily měsíc v plusu, v čele s Dow Jones (+4,7 %). Průmyslový sektor (+7 %) podpořilo zmírnění obchodní války, finanční tituly (+5 %) těžily z dobrých výsledků. V Evropě si banky připsaly 4 %, automobilky také 4 %, a to díky nižšímu riziku zvýšení cel na dovozy do USA, a index EuroStoxx 600 posílil o 3 %. Středoevropský CECEEUR zhodnotil o 6,8 %. I zde hrály významnou roli výsledky společností. Polsko si po dvou měsících poklesů připsalo 7,8 %.

 

 

 

 

 

 

 

Ceny vládních dluhopisů na globálních trzích klesly s tím, jak částečně odezněly obavy z obchodních válek. Snížení obav z globálního protekcionismu mělo příznivý dopad na středoevropské měny včetně koruny. Negativní sentiment počátkem července kulminoval: koruna tak nejprve oslabila nad úroveň 26,10 za euro, postupně ale posílila až pod úroveň 25,60. Přesto byla koruna výrazně slabší, než ČNB čekala v květnové prognóze. To vedlo počátkem srpna k dalšímu zvýšení repo sazby - opět o čtvrt procentního bodu na úroveň 1,25 %. Čerstvě zveřejněná prognóza ČNB signalizuje možnost dalšího letošního růstu úroků, alfou a omegou bude právě vývoj kurzu koruny.

Patrik Hudec

Patrik Hudec

Má více než desetileté zkušenosti na kapitálových trzích a v současnosti je zodpovědný za oddělení portfolio managementu investičních fondů v Generali Investments CEE. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, program matematika – obor finanční a pojistná matematika. Je držitelem makléřské licence a Bloomberg Product Certification: Fixed Income a Equities. Kariéru zahájil v roce 2004 ve finanční skupině PPF a investiční fondy spravuje od roku 2008.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo LYNX

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688