Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.08.2018 17:23:33

Jak se akciově bránit obchodním válkám a jedna mimořádně úspěšná společnost

Trhy nyní čelí dilematu, které by se dalo shrnout krátce: Obchodní války budou/nebudou. Toho si všímá i Goldman Sachs a svým klientům radí, jak se k oběma scénářům postavit. V principu je volba jednoduchá: Pokud věříme, že vše se postupně uklidní, investoři by se měli zaměřit zejména na akcie společností, které generují nemalou část tržeb v Číně. Pokud se naopak bude zdát, že konflikt ještě vyeskaluje, správnou obranou by podle Goldmanů měly být akcie společností zaměřených na domácí americký trh. Podívejme se na téma detailněji.

CNBC v této souvislosti cituje hlavního stratéga GS pro US trhy Davida Kostina, který poukázal na to, že v roce 2017 společnosti z indexu S&P 500 generovaly asi 30 % tržeb ze zahraničí, z toho 8 % z Asie a Pacifiku a 10 % z Evropy. Největší exponovanost na zahraničí má technologický sektor (60 % tržeb ze zahraničí) a po něm materiály (téměř 50 %). GS pak svým klientům poskytuje i seznam firem, které by měly být atraktivní v onom případě, že obchodní potyčky již eskalovat nebudou. Tedy ty, které generují významnou část obratu Číně, a tudíž by z polevujících tenzí měly těžit.

--Z IT sektoru se na seznam dostaly Skyworks Solutions (84 % tržeb z Číny), Qualcomm (65 %), Micron Technology (64 %), Texas Instruments (44 %), Intel (40 %), Apple (20 %).
--Ze sektoru spotřebního zboží Wynn Resorts (73 %), MGM Resorts (19 %), Boeing (13 %), Nike (12 %).
--Ze zdravotní péče Agilent Technologies (20 %), PerkinElmer (17 %).

Pokud k eskalaci obchodního „násilí“ mezi USA a Čínou naopak dojde, mělo by podle popsané logiky být lepší od těchto titulů zůstat dál. A naopak se zaměřit na následující akcie, které by podle GS měly těžit i z relativní síly americké ekonomiky ve srovnání s tím, jak si vede zbytek světa:

--Spotřební zboží: Dollar General, Target.
--Finanční společnosti: Charles Schwab, Wells Fargo, SunTrust Banks.
--Telekomunikace: Verizon, Dominion Energy.

Jedna mimořádně úspěšná firma

Já bych z uvedených seznamů rád detailněji poukázal na Texas Instruments (TI), která je již roky mojí oblíbenou firmou. Tento výrobce čipů a elektroniky není žádným růstovým přeborníkem, ale to, co dělá, dělá dobře. Je to nejlépe vidět z jeho výsledků, které shrnuje následující tabulka od Morningstar. Zatímco růst tržeb se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 3% provozní marže, vzrostly z 25 % na neuvěřitelných 43 % v roce 2017. Provozní tok hotovosti pak v roce 2017 dosáhl téměř 3 miliardy dolarů, a jelikož investice jsou soustavně nízké (ve srovnání s tržbami i provozním cash flow), na volném toku hotovosti firmě zbylo 4,7 miliardy dolarů. Jinak řečeno, z dolarových tržeb dokáže TI vyždímat 36 centů provozního cash flow a 32 centů na volném cash flow. Což jsou úctyhodná čísla.


Zdroj: Morningstar

TI v posledních týdnech prošel tak trochu zmatečnými změnami ve vedení. Nyní se ale zdá, že vše skončilo dobrým způsobem. Výše uvedené mimořádné výsledky pak může skeptik interpretovat tak, že tržby rostou jen mírně a z marží již bylo vyždímáno vše, co šlo. A z velké části bude mít pravdu – TI je v tomto smyslu typickou ukázkou té části amerického (a nejen jeho) korporátního sektoru, který v pokrizových letech dokázal relativně nízký růst tržeb zkombinovat s prudkým růstem zisků a toku hotovosti dosaženým zvyšováním marží. Nicméně tento úspěch má své limity, protože marže nelze zvyšovat donekonečna. Čímž se dostávám k valuaci:

TI se nyní chlubí kapitalizací 110 miliard dolarů. Kdyby firma dál vydělávala už jen to, co v roce 2017, hodnota jejích akcií by podle mých výpočtů dosahovala asi 50 miliard dolarů – tedy méně než polovinu kapitalizace. Což znamená jediné – trh stále čeká znatelné zlepšování výsledků. Tok hotovosti by na ospravedlnění kapitalizace musel například růst sedm let o 12 %, než by postupně klesl k 2 %. Z výše uvedené tabulky vidíme, že v minulých letech volné cash flow rostlo v průměru o necelých 10 %. Což je s ohledem na růst tržeb nádherné, ale investoři navzdory nezvykle vysokým maržím věří, že budoucnost bude ještě lepší. Z čehož mi vychází, že TI buď přijde s nějakým novým zdrojem tržeb a zisků, nebo už to tu investoři s optimismem přehánějí. Pro mě další akcie ze skupiny „výborná firma, u akcie hodně našponovaná očekávání“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688