Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.07.2018 10:15:23

Pražská burza také v tomto týdnu pod nadvládou ČEZ

„Během mé služby se nic nestalo“. Tak by šlo parafrázovat vývoj na pražské burze za uplynulý týden při pohledu na index PX. Ten totiž zaznamenal oproti minulému pátku jen nepatrnou pozitivní změnu necelých dvou desetin bodu, potažmo 0,02 %. „…ale stalo se“, resp. řada emisí však zaznamenala výraznější změny.

Vývoj stále pod taktovkou ČEZ

Přestože v týdnu nejvíce přidaly akcie slovenské TMR, svou vahou a svými změnami další týden v řadě ovlivňovaly index nejvýrazněji akcie ČEZ. Navíc opět v pozitivním duchu. Investoři nejspíše opět brali v potaz zejména vývoj cen elektřiny, které se po poklesu z úvodu týdne následně nasměrovaly zpět na sever, tedy k letošním maximům z minulého týdne k hranici 47 EUR/MWh (pro rok 2019).

Od v minulém reportu zmiňované výrazné hranice 600 korun se pokoušely odrazit akcie pojišťovny VIG. Jejich růst až na 620 korun však značně srazil páteční negativní vývoj. Od ztrát index PX svou vahou ochránily výrazně také akcie KB. V indexu mají aktuálně vůbec největší více než 21% zastoupení.

Na 6týdenní maxima se navíc vyšplhaly akcie O2, nicméně všechny zisky neudržely. Sama společnost už 31. týden v řadě nekoupila na trhu žádnou vlastní akcii. Vysvětlení by se investoři mohli dočkat společně s reportem výsledků, který firma představí příští pátek 27. července.

 

V týdnu ze ziskových emisí, u kterých se objevily nové zprávy, lze zmínit snad jen Unipetrol. Firma zveřejněnými solidními hospodářskými výsledky pozitivně započala výsledkovou sezónu na pražské burze. Jak se zdá, titul však prakticky jen čeká na vytěsnění minoritních akcionářů. Majoritní vlastník PKN Orlen již požádal o svolání příslušné valné hromady a dle avizovaného harmonogramu by měl titul do konce října zmizet z burz.

Zatímco akcie Avast se staly v předchozím týdnu s náskokem jedničkou, tentokrát se zařadily na opačný konec žebříčku. Následovaly je akcie CETV, přestože společnost oznámila již brzký konec završení alespoň „poloviny“ prodeje aktiv na Balkáně. Mediální firmě tak na konci července přiteče nejméně 85 milionů eur. V očekávání je nyní především report hospodaření, který firma představí v úterý ráno 24. července.

Akcie Kofola svým pátečním uzavřením na 300 vlastně vyrovnaly svůj historicky nejhorší závěr. Zpět k výrazné technické hranici 15 tis. korun se pokoušely navracet akcie Philip Morris. Zveřejněné výsledky matky zmínily pokles byznysu firmyČR. Svou vahou však rozlet indexu PX nejvíce v týdnu nakonec zbrzdily akcie ERSTE.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688