STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.06.2018 15:30:17

OPEC – Dojde k navýšení produkce ropy?

Autor: Bc. Martin Pohl

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pravděpodobně překoná vnitřní neshody a dohodne se na zvýšení produkce ropy během příštího týdne, aby vyrovnala rychle rostoucí ceny, alespoň to tvrdí průzkum agentury Bloomberg.

Organizace OPEC a její spojenci mají v plánu se sejít na mítincích 22-23. června ve Vídni, zde budou jednat o možnostech zrušení omezení produkce, která zavedli před 18ti měsíci. Zatímco producenti, kteří jsou schopni zvýšit produkci, jsou připraveni tato omezení zrušit, ti, kteří momentálně produkci nejsou schopni navýšit, jsou vůči tomuto návrhu v silné opozici.

18 z 31 analytiků a obchodníků na globálním poli predikovalo, že 24 zemí, uvnitř sdružení OPEC, ve společné dohodě přijme na vídeňském kongresu ustanovení o zvýšení ropné produkce. Nejčastější odhad objemu zvýšení produkce, u analytiků předpovídajících nárůst, se pohybuje okolo 500 000 barelů ropy denně.

Od začátku roku 2017, OPEC a Rusko stály v čele koalice ropných producentů známé jako OPEC-plus. Společně prováděly omezení produkce za účelem odstranění globálního přesycení trhu. Nyní, zejména USA tlačí organizaci OPEC k uvolnění svých omezení, jelikož ceny okolo 80ti dolarů za barel ropy by mohly ohrozit pokračující ekonomický růst. Také zástupci Saudské Arábie a Ruska minulý měsíc signalizovali, že v blízké budoucnosti zvažují navýšení ropné produkce.

„Myslím, že se dočkáme shody OPEC-plus na mítinku ve Vídni ohledně zvýšení produkce,“ prohlásil Warren Patterson, analytik komodit v ING Bank NV, který očekával, že OPEC dospěje k strategii uvolnění omezení předtím, než k tomuto kroku přistoupila samostatně Saudská Arábie minulý měsíc.

Stále zde ale existuje nesouhlas od některých zástupců uvnitř OPEC, zejména tří zakládajících států – Irán, Irák a Venezuela, ti namítají, že by OPEC neměl podléhat vnějším tlakům. Zejména Venezuela a Irán by mohli uvolněním omezení produkce tratit, jelikož dodatečná produkce barelů od Saudské Arábie a Ruska by pravděpodobně vyrovnala jejich ztráty. Venezuelská produkce se snížila vzhledem k její ekonomické krizi, zatímco Irán je předmětem obnovených sankcí ze strany USA, které by mohly mít tvrdý dopad na dodatečné prodeje ropy.

Predikce ohledně zvýšení objemu dodatečné produkce ropy se pohybují od 180 000 až po 1 milion barelů denně. Zatímco OPEC a jeho partneři se dříve dohodli na snížení produkce o 1,8 milionu barelů ropy denně, ve skutečnosti došlo ke snížení produkce až o 2,4 milionu barelů denně a to kvůli venezuelským problémům, jak uvádí data z Mezinárodní energetické agentury.

Mezi respondenty průzkumu, kteří neočekávají shodu o uvolnění omezení a zvýšení produkce, převládá názor, že i přesto by došlo k jednostrannému navýšení produkce od Ruska a Saúdské Arábie.

Přestože aktuální omezení produkce jsou vyšší, než byly původně plánované, producentům by stačilo momentálně jen oznámit dodržení původních hodnot omezení, díky čemuž by fakticky došlo ke zvýšení produkce. Odhaduje se, že na vídeňském setkání nebude dosaženo formálního rozhodnutí o změně cílového objemu produkce, ale spíše k dohodě či příslibu, že dodržování omezení bude postupně uvolněno.

OPEC

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688