kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Akcie v ČR  |  12.06.2018 06:41:41

Burza Virtuse Exchange nabídne díky tokenizaci možnost obchodovat široké spektrum aktiv

Za nejnovějšími trendy v kryptosvětě nezaostávají ani Slováci. Společnost Virtuse Group se slovenskými kořeny v těchto dnech rozjíždí unikátní kryptoburzu Virtuse Exchange. Cílem projektu postaveném na blockchainu je odbourat bariéry a umožnit obchodování nejen s kryptoměnami, ale i s ropou, zlatem, akciemi a dalšími aktivy prakticky pro každého a to i bez bankovního účtu.

Jako vstupní bránu do kryptosvěta si tým okolo finančníka Rastislava Vasilišina zvolil jedno z hlavních center finančního světa a zároveň rychle se rozvíjející centrum digitální ekonomikySingapur. Společnost disponuje už funkční platformou a spuštění projektu má pokryté potřebným kapitálem. Platforma by měla umožnit řízení portfolia, analýzu tržních dat nebo také prognózy vývoje trhu. V rámci další fáze bude investorům nabídnuto ICO s vlastními tokeny VIRT.

To nejlepší z obou světů

Virtuse Exchange se tak snaží spojit tradiční obchodní schémata s těmi novými, které staví na popularitě a výhodách kryptoměn. „Vývoj však není možné zastavit a my proto říkáme: vezměme si to nejlepší z obou světů a přinesme lidem možnost využívat nesporné výhody nové digitální ekonomiky a zároveň i možnost opírat se o jistoty starého světa“, říká šéf Virtuse Group, Rastislav Vasilišin.

Sám Vasilišin se ve finančním světě pohybuje poměrně dlouho a jeho společnost Virtuse Group se zaměřuje především na trh s energiemi a na obchodování s emisními povolenkami v různých zemích světa, zejména v EU. Digitalizace dle něj může napomoci trhy lépe zpřístupnit a to i ty tradiční, které mohou být pro drobné investory obtížně dostupné. „Je přitom nezpochybnitelné, že právě kryptoměny jsou hnací silou této „revoluce“. Zároveň je ale dobré, když se jejich rozvoj opírá o aktiva z reálného světa“, říká Vasilišin.

Projekt je rozdělený do několika fází. V první fázi burza zpřístupní obchody s nejžádanějšími kryptoměnami a umožní také emitování nových měn, které zatím nejsou umístěné na trhu. Společnost uzavřela dohody s velkými obchodníky, tzv. tvůrci trhu, stejně tak s těžaři především z Asie, aby tak zabezpečila dostatečnou likviditu a tím i bezproblémové párování nabídky a poptávky. Kapacita Virtuse Exchange dokáže obsloužit až 50 milionů příkazů za den. Platforma dle jejich tvůrců prošla rozsáhlými stress testy, aby se ověřilo, že vykoná příkazy bez zpoždění. Zároveň byla také podrobena testování na hackerské útoky.

Příležitost pro drobné investory

Už během první fáze bude na trh postupně uváděna také klíčová inovace projektu, kterou je zpřístupnění špatně dostupných aktiv. Současné možnosti obchodování indexu S&P, zlata, ropy nebo elektrické energie nejsou plně dostupné všem. Proti tradičním futures burzám hovoří jejich vysoké poplatky a silná centralizace na několika trzích, kdy například 16 největších burz představuje 87 procent světové tržní kapitalizace. Likvidita je tak koncentrovaná a pro malé obchodníky je těžké přistupovat na trhy. „Tyto pravidla hry se snažíme „uberizovat“, snížit tak náklady a poskytnout možnost obchodování s nízkými objemy. S pomocí nízkých poplatků a tokenizací aktiv umožníme zájemcům obchodovat komodity s těžkým přístupem na trh a to i s minimálním počátečním kapitálem“, vysvětluje Ras Vasilišin.

Během druhé a třetí fáze platforma Virtuse Exchange přemění fyzické aktiva na tzv. DACTs (Digital Asset Collateralized Tokens). To jsou tokeny řízené automaticky na základě transparentních pravidel, bez možností selhání lidského faktoru, přičemž jejich cena se řídí vývojem trhu s reálnými aktivy. Tímto způsobem je umožněno prakticky každému profitovat z růstu hodnoty různých aktiv. Není tak nutné kupovat celé kusy zlata nebo barel ropy. Prostřednictvím tokenů v řádové hodnotě centů je možné získat i zlomek hodnoty fyzických aktiv, protože každý si svobodně rozhodne, v jaké míře chce investovat. Na tokenizovaném řešení spolupracuje burza se startupem Market Protocol, který disponuje vlastním řešením a poprvé se uplatní jako součást platformy Virtuse Exchange.

Díky blockchainovému řešení odpadají zprostředkovatelé, jako jsou různé banky a clearingové domy a burza tak poskytne možnost vstupu na trh prakticky každému, a to dokonce i bez bankovního účtu. Obchodování probíhá 365 dní v roce, 24 hodin denně, což je oproti tradičním burzám zaměřeným na akcie a komodity podstatný rozdíl. Přístup na burzu není geograficky omezen. Tokenizované řešení obchodování s aktivy by také mělo vést ke snížení poplatků pro obchodníky díky omezení některých prostředníků při nákupu a prodeji aktiv.

ICO na konci srpna

V dalších fázích projekt počítá s širším uvedením DACTs a také s představením DAFs (Digital Asset Funds), které jsou kryptoobdobou investičních fondů. Portfolio těchto fondů budou tvořit samotné DACTs a také další coiny. Některé fondy se budou soustředit na vyšší návratnost a riziko, zatímco jiné na minimalizaci rizik prostřednictvím diverzifikace. Fondy budou aktivně spravované týmem expertů – finančních analytiků, matematiků a profesionálů z kryptosféry.

Pokud jde o vlastní ICO, to by mělo představit token VIRT. Jeho množství má být omezeno 1 miliardou tokenů, přičemž poběží na blockchainu etherea s ERC20. VIRT bude možné zakoupit za bitcoin nebo ethereum a to ve třech fázích. 8000 tokenů VIRT má mít hodnotu 1 ETH. Ke spuštění první fáze ICO by mělo dojít na konci srpna. Většina prostředků získaných v rámci ICO má být využita k marketingu a výzkumu a vývoji. Samotný rozjezd projektu je totiž již připraven a finančně pokryt, prostředky získané z ICO jsou tak jakýmsi bonusem navíc, který může burzu více přiblížit uživatelům. Samotný VIRT pak lze využít k hrazení všech poplatků a vypořádání obchodů. Výhodou mají být nižší poplatky než při využití jiných kryptoměn.

Burza má smělé plány a do 3 let by chtěla obsluhovat milion zákazníků včetně institucionálních investorů. Není to však ojedinělý projekt svého druhu. Myšlenku tokenizace různých obchodovaných aktiv včetně například akcií a komodit pojala za svou i francouzská společnost NapoleonX, která na začátku tohoto roku spustila své ICO. Loni pak podobnou platformu včetně ICO spustila Jibrel Network.

Virtuse Exchange tak může čerpat ze zkušeností i chyb druhých a uživatelům nabídnout nadstandardní služby. Zda se jí to povede, ukážou následující měsíce.

The post Burza Virtuse Exchange nabídne díky tokenizaci možnost obchodovat široké spektrum aktiv appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688