Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.03.2018 11:33:29

Pimco: Recese do pěti let, zajímavé jsou akcie v Japonsku a komodity


Investiční společnost Pimco ve svém posledním výhledu tvrdí, že synchronizované globální oživení téměř jistě letos v červnu vstoupí do desátého roku trvání. Finanční podmínky jsou totiž stále příznivé, „je těžké najít nerovnováhy v soukromém sektoru“ a za takových podmínek je pravděpodobnost recese minimální. Na druhou stranu ale podle Pimca není stále jasné, zda současná expanze stojí hlavně na cyklických silách či zda jde o hlubší strukturální jev. Ten by mohl stát na „renesanci nabídkové strany ekonomiky a růstu produktivity“.

Pimco ve svém výhledu stále počítá s tím, že rozhodující úlohu hrají poptávkové faktory. Na rozdíl od prosincových projekcí došlo k mírnému zvýšení očekávaného tempa růstu v letošním roce v USA, eurozóně, Velké Británii a Číně, světová ekonomika by letos měla růst o 3 – 3,5 %. Vývoj ve Spojených státech bude mimo jiné ovlivňovat jejich obchodní politika a Pimco očekává, že dosavadní kroky v oblasti cel u oceli a hliníku budou postupně zmírňovány a „možná odvetná opatření ze strany Evropy a dalších budou prováděna v rámci pravidel Světové obchodní organizace“. Větší obavy by ale podle Pimca mohly budit obchodní spory s Čínou, nicméně i zde se zatím počítá s tím, že reakce Číny nebude agresivní, ale podaří se dosáhnout postupné deeskalace.

Rozvíjejícím se trhům bude podle Pimca hrát do karet jejich rychlejší ekonomický růst a silná poptávka, která by mohla nahradit předchozí komoditní supercyklus v roli tahouna růstu. Tyto země už navíc jako celek netrpí tolika nerovnováhami jako dříve, ale proti tomu stojí negativní demografické trendy a zmenšující se prostor pro stimulaci. Pimco tak u rozvíjejících se trhů zůstává „mírně optimistické“. „Recese v USA pravděpodobně přijde během tříletého až pětiletého horizontu a její pravděpodobnost se zvýší, pokud fiskální expanze donutí Fed k prudšímu utahování jeho monetární politiky. Je navíc pravděpodobné, že Spojené státy vstoupí do další recese s omezenou kapacitou pro konvenční monetární stimulaci,“ tvrdí Pimco.

Výhled pro americké akcie drží společnost neutrální, trhy již podle ní v cenách odrazily veškerá očekávání týkající se snížení daní. Zisky obchodovaných společností by nyní měly podle očekávání růst o 18 % a „prostor pro posun očekávání směrem nahoru je už omezený“. Pimco vnímá pozitivně japonské akcie, u kterých se čeká letošní růst zisků o více než 20 %, přičemž jejich valuace leží „relativně nízko“. Mírně nadvážené drží Pimco komodity, a to jak díky jejich diverzifikačnímu potenciálu, tak díky výhledu na jejich návratnost. Pozitivně jsou vnímány zejména energie a průmyslové kovy, kterým by měl pomáhat vývoj v globální ekonomice.

Zdroj: Pimco


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688