Kamil Kresta (Česká mincovna)
Okénko investora  |  21.03.2018 14:30:44

Investice do drahého kovu, krále komodit.

Kdy, jak a do čeho vůbec investovat?

Kdy je ten správný čas pro nákup investičních mincí a cihel?

Jak nepodléhat tlakům obchodníků, že zrovna teď je ten správný čas?

Tyto otázky dostávám od svých klientů každý den. Společně se nad touto problematikou zamyslíme v investičním rádci na pokračování, kde poodhalíme zákulisí investic do drahých kovů a na tyto otázky se pokusíme najít odpovědi.

Pokud se o problematiku zajímáme, pravidelně sledujeme kurzy a vývoj cen drahých kovů na burze, dočítáme se o tom, že právě teď je cena výhodná, že je ten pravý čas nakoupit zlato.

Slýcháváme možná i od taxikářů, nebo od sofistikovaných poradců, že zlato bude jistojistě růst ke konci roku a investice nyní je nejvýhodnější.

Stále však nevíme, kdy a co konkrétně koupit, do čeho investovat, jak vybrat ty správné produkty ze zlata, stříbra či platiny a formou odložené spotřeby uložit své těžce vydělané a zdaněné peníze, aby nám vynesly aspoň malé „zlaté vejce“.

 

Národní banky pečují o cenovou stabilitu. Predikují inflaci a v rámci monetární politiky intervenují. Pro oživení ekonomiky mnohdy přistupují ke kvantitativnímu uvolňování vlastní měny (tisku bankovek). Dle rozhodnutí bankovních rad zvyšují či naopak snižují úrokové sazby a reagují tak na ekonomickou situaci ve snaze umírnit emoce či naopak dodat zdravou pozitivní náladu investorům. Nákupem cizí měny jdou v podstatě proti své měně a oslabují ji. Naopak postupným zvyšováním úrokových sazeb, případně poptáváním vlastní měny její hodnotu pozvolna posilují.

Je velmi těžké v této informační době držet krok s aktuálními poznatky, obzvláště v případě investic do komodit. Mít informace a umět je ve správný čas zpracovat a využít je při výběru klíčové. Důležité je nepodléhat tlakům prodejců, kteří si mnohdy slova ekonomických expertů vykládají po svém.

Do čeho a kolik je vhodné investovat pro běžného střadatele a investora?

Z pohledu tvorby rezerv je vhodné odkládat pravidelně 10% - 30% z měsíčních příjmů. Základem je diverzifikace stávajícího portfolia a proto 5% - 25% z volných zdrojů odkládejte do alternativních investičních komodit či drahých kovů. Doporučený investiční horizont je minimálně 7 let.

Likvidita dané komodity a způsob jak získat peníze z této odložené spotřeby zpět je důležitá. Drahé kovy nenesou úrok, ale při správném výběru můžeme očekávat zisk i v případě, že bychom zpětným prodejem porušili střednědobý až dlouhodobý investiční horizont.

Podívejme se detailně v okénku investora na investiční zlato.

Investovat do fyzického zlata je možné hned několika způsoby.

Pravidelně, s využitím spořících programů.

Jednorázově, výběrem z investičních slitků, cihel a mincí či medailí.

Důležité je vybrat si seriózního partnera, který nám umí objektivně vysvětlit pravidla investic v drahých kovech a nabízí rovněž zpětné výkupy dle deklarovaného spreadu, tedy rozdílu ceny nákupu a zpětného výkupu, který je znám od samého počátku partnerství.

Dále je potřeba si partnera prověřit, jeho historii, postavení na trhu, důvěryhodnost.

Zjistit, zda svým partnerstvím a vstupními poplatky neživíte síťový marketing, který se schovává za širokou síť majitelů, manažerů, konzultantů, též nazýván MLM (Multi Level Marketing). Mnohdy neplatíte ani tak za kvalitní služby, jako za předražené produkty a provize, protože musíte uživit velké množství lidí participujících na výsledku.

Vyberte si proto seriózního partnera s originálními, kamennými prodejnami, který je na trhu minimálně tak dlouho, na jakou dobu Vám doporučuje investici, tedy alespoň 7-10 let. Trvejte na prověření ryzosti při pochybnostech pravosti cihel i mincí. Všímejte si aktivit i dalších partnerství, například spolupráce s Českou národní bankou (dále jen ČNB). Vnímejte marketing jako nástroj k upozornění na exkluzivní zboží, nikoliv k nucenému nákupu. Nabídky z letáků pamětních mincí a medailí od nedůvěryhodných prodejců přímo ve schránkách není ta správná cesta pro Vás. Erudovaný partner Vám vysvětlí aktuální dění v oboru, je ochoten Vám pomoci s prodejem, participuje na obchodování na sekundárním trhu, je ochoten a schopen Vám objektivně vysvětlit principy a možnosti investic ve zlatě se vším co k tomu náleží, tedy i případná rizika. Skladba Vašeho portfolia je práce na delší dobu a je potřeba být trpělivý, vycházet z historických čísel a predikcí. Stabilní portfolio Vám musí dělat radost a pomůže v dobách prosperujících i v dobách zlých.

Při skladbě strategií pro investory se vždy snažím do investice vložit klientovu představu a svou invenci. Produkty vybíráme na základě zkušeností s příměsí intuice napříč celým trhem s investičními drahými kovy.

Společně klademe důraz na stabilitu, likviditu a pestrost portfolia.

Pro stabilitu portfolia doporučuji využít několik pilířů, které níže specifikuji.

  1. pilíř- cihly, slitky od renomovaných rafinerií
  2. pilíř- zahraniční investiční mince (tezaurační mince)
  3. pilíř investiční mince pro ČR
  4. pilíř pamětní investiční mince pro ČR
  5. pilíř pamětní investiční mince ČR emitované ČNB a vyráběné v České mincovně
  6. pilíř exklusivní pamětní dukáty a medaile s uměleckými motivy

V dalším cyklu se podíváme na jednotlivé pilíře.

Kamil Kresta

Kamil Kresta

Vystudoval na katedře ekonomických studií Univerzity J. A. Komenského, obor Evropská hospodářskosprávní studia.

Má devět let praxi v bankovním sektoru. Působil v České spořitelně jako manažer externí sítě. Další zkušenosti sbíral na manažerských pozicích ve společnostech CES holding, v Hospodářské komoře ČR nebo v Aukro Allegro Group.

Na svém kontě má řadu publikací v odborných časopisech AIP ČR, KOMORA.cz a na blogu. Přednáší na téma inovací v investičním poradenství.

Aktuálně se nejvíce věnuje tématu alternativních investic do drahých kovů, investičního zlata a diverzifikací portfolia, přednáší na ekonomické fakultě Západočeské Univerzity.



Česká mincovna - již 25.let razíme tradiční hodnoty

Česká mincovna

Česká mincovna je tradičním českým výrobcem a prodejcem pamětních mincí a medailí. Zároveň je jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro Českou národní banku. Založena byla v roce 1993 a svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Velkou část produkce České mincovny tvoří od roku 1995 české mince, emitované Českou národní bankou na základě zákonů České republiky. Jsou to české koruny – od dřívějšího desetníku po bimetalickou padesátikorunu, které jsou zákonným platidlem v České republice. Od roku 1994 se pro potřeby ČNB razí v České mincovně také pamětní mince ČR.



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688