Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.02.2018 09:29:15

Světové trhy znovu padají (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

CME představila pozitivní výhled na rok 2018 s růstem OIBDA o 14 až 16 %.

Objevují se spekulace o potenciálních členech expertní skupiny pro jednání s ČEZ.

Management Fortuny vydal stanovisko k probíhajícímu odkupu akcií.

Evropské akciové trhy by měly dnešní obchodování zahájit poklesem.

V Evropě stojí za zmínku ohlášení francouzské a britské bilance zahraničního obchodu za prosinec, kde se u obou očekává mírný meziměsíční růst. V Americe nejsou dnes žádné významnější ekonomické zprávy.

Výsledky hospodaření v USA dnes reportují čtyři společnosti, kde mezi těmi známějšími jsou Cboe Global Markets či Moody‘s. Na evropském kontinentu dnes představí své hospodářské výsledky například Amundi nebo Stora Enso.

Société Générale snížila doporučení na Držet pro francouzského výrobce motorových člunů Bénéteau a současně zvýšila doporučení na Koupit pro španělskou banku Liberbank.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy ve čtvrtek nabraly jasný směr - dolů. Opět se značně propadaly všechny akciové indexy a ztráty se blížily těm z pondělí. Důvod poklesu je opět stejný jako v pátek, a to obavy ze zvyšování úrokových sazeb. Index Dow Jones včera ztratil 4,2 %, S&P 500 odepsal 3,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 3,9 %. V rámci indexu S&P 500 ztrácely všechny sektory, když se jejich výkonnost pohybovala mezi -1,2 až -4,5 %. Nejhůře dopadly finanční instituce, následované informačními technologiemi a výrobci luxusního zboží. Tyto tři sektory ztrácely přes čtyři procenta. Nejmenší propad zaznamenaly utility.

Asijsko-pacifický region navázal na propady v Americe a zakončuje tak páteční obchodování ztrátami napříč všemi indexy. Nejvíce se propadají akcie v Číně (-4,3 %) a Šanghaji (-4,1 %). Na druhé straně s nejmenší újmou odcházejí z dnešního obchodování indonéské, indické, australské a tchajwanské akciové trhy, když zaznamenávají ztráty do 1,5 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který odepisuje 2,3 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhůře dopadly energetické společnosti (-5 %) a na druhé straně spektra jsou telekomunikace, které přišly jen o 0,2 %.

CME

Na včerejším telekonferenčním hovoru k hospodářským výsledkům společnosti CME uvedl jeden z šéfu Michael Del Nin, že pro rok 2018 společnost očekává růst zisku OIBDA v rozmezí 14 až 16 % při konstantních měnových kurzech. Dále uvedl pokračující záměr společnosti na splácení svého dluhu, ať již formou vygenerovaného zisku či prostředky z prodeje slovinských a chorvatských aktivit. Tento prodej by měl být dle jeho slov dokončen v nadcházejících měsících.

ČEZ

Již včera ráno jsme informovali o záměrech premiéra Andreje Babiše, že vláda sestaví skupinu expertů, která bude s ČEZ projednávat návrhy na transformaci firmy. Nyní se začínají objevovat spekulace o případných členech této komise. Babiš uvádí, že budou platit jisté omezující podmínky pro členy skupiny, a to především, že se nesmí jednat o akcionáře ČEZ a stejně tak to nesmí být ani majitelé konkurenčních firem. Tím Babiš zamítl hned dva potenciální kandidáty, o nichž se spekulovalo. Prvním je energetický analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr a druhým majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský. Mluvčí EPH se ale distancuje od těchto dohadů, když tvrdí, že na toto téma nejednal ani pan Křetínský, ani nikdo jiný z firmy.

Fortuna

Včera po ukončení obchodování na pražské burze vydala Fortuna stanovisko managementu k probíhajícímu odkupu akcií. Uvádí se v něm, že management trvá na tom, aby menšinovým akcionářům Fortuny byla nabídnuta přiměřená příležitost opustit Fortunu za cenu, která odráží její skutečnou hodnotu a je z finančního hlediska spravedlivá. Jelikož tuto podmínku považuje management za naplněnou, tak doporučuje všem minoritním akcionářům přijmout nabídku odkupu akcií Fortuny. Tento závěr koresponduje i s naším doporučením nabídku přijmout.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.08.2019Akciové trhy padají střemhlav dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688