Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.01.2018 09:09:38

O2 Czech Republic ve Q4 17 zazářilo (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Telekomunikační operátor O2 Czech Republic překvapil výrazně silnějšími než očekávanými výsledky hospodaření.

Dnes končí období pro využití dobrovolné nabídky odkupu akcií Unipetrolu jeho mateřskou společností PKN Orlen za 380 CZK za akcii. 

Evropské akcie by měly vstoupit do dnešního obchodování výrazným poklesem.

Spojené státy dnes zveřejní ceny nemovitostí ve 20 největších metropolích a spotřebitelskou důvěru. Větší pozornost si však vyslouží předběžný odhad růstu HDP v eurozóně za čtvrtý kvartál loňského roku. Mimo to budou publikovány indikátory důvěry. V Německu se dočkáme indexu spotřebitelských cen. Ve Francii byl ráno oznámen růst HDP za Q4 17 v souladu s očekáváním (+0,6 % q/q).

Výsledky hospodaření dnes zveřejní celá řada amerických a evropských firem. Na levé straně Atlantiku to budou například Pfizer, Harley-Davidson nebo McDonald’s, na opačném břehu mezi reportujícími nalezneme SAP či Koninklijke Philips.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro britského výrobce nealkoholických nápojů AG Barr a amerického ropného těžaře Helmerich & Payne. Naopak jej snížila na Držet pro britského poskytovatele služeb v oblasti ropného průmyslu TechnipFMC.

Obchodování na zámořských trzích

Globálně neúspěšnou pondělní seanci na akciových trzích uzavřely americké akcie rovněž poklesem. Index S&P 500 přišel o dvě třetiny procenta své hodnoty, podobně na tom byl i průmyslový Dow Jones a půl procenta ztratil technologický Nasdaq. Jednalo se tak o největší pokles za téměř pět měsíců. Důvodem byly především rostoucí výnosy dluhopisů, které se nejvíce podepsaly na propadech akcií telekomunikací a utilit. Ztrácely však všechny hlavní sektory. Energetické tituly byly negativně zasaženy i klesajícími cenami ropy. Akcie technologických společností pak ovlivnil i dvouprocentní pokles Apple, jenž zapříčinily obavy z poptávky po nejnovějším produktu iPhone X. Firma zveřejní výsledky ve čtvrtek.

V Asii se dnes červená. Regionální index MSCI Asia Pacific padá o více jak jedno procento, což způsobily zhruba 1,5% ztráty v Japonsku, Číně, Jižní Koreji, Indonésii nebo na Tajwanu. Těžko bychom tak dnes hledali trh, kde akcie rostou. Za propadem nestála žádná konkrétní zpráva, obchodníci ve většině případů reagovali na nepříznivou náladu na americkém trhu a rostoucí výnosy státních dluhopisů.

O2 Czech Republic

O2 Czech Republic zveřejnilo překvapivě dobré výsledky hospodaření za poslední kvartál letošního roku, které předčily i nejoptimističtější odhady na trhu. Společnosti se tak podařilo díky nabídce nových služeb O2 vyvážit pokles cen v tradičních oblastech a dopad regulace roamingu. V rámci jednotlivých segmentů byly tržby ve všech případech oproti konsensu vyšší. Ty tak prakticky stagnovaly na úrovni 9,82 mld. CZK, zatímco EBITDA meziročně vzrostla o 4,4 % na 2,7 mld. CZK a čistý zisk se vyhoupl o 18,2 % výše na necelých 1,5 mld. CZK. Výsledky hodnotíme jednoznačně pozitivně, cena akcií by měla reagovat růstem.

Management v tiskové zprávě bohužel nezveřejnil návrh na výplatu dividendy tak, jak učinil v loňském roce, a ani neposkytl žádnou indicii. V souladu s trhem ji očekáváme na úrovni 21 CZK na akcii včetně části postupně vypláceného emisního ážia. Podrobnější komentář zveřejníme během dopoledne.  

Unipetrol

Dnešek je poslední den, kdy minoritní akcionáři mohou využít dobrovolnou nabídku odkupu akcií Unipetrolu mateřskou společností PKN Orlen. Odkupní cena byla stanovena na 380 CZK za akcii, včerejší zavírací kurz činil 373,5 CZK. S návrhem již nedávno souhlasili největší minoritní akcionář Paulinino či společnost Ëntris Equity Limited, která je zastupována Michalem Šnobrem. Výsledek nabídky by měl být znám nejpozději 21. února. Nabídka bude platná v případě, že se Orlenu podaří získat 90% podíl. Skupina chce zvýšit svůj podíl v Unipetrolu s úmyslem vyřadit akcie z obchodování na pražské burze s případným vytěsněním zbývajících minoritních akcionářů. Vzhledem k účasti největších minoritářů v odkupu se nám zdá být tento krok velmi pravděpodobný.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po   8:47  Co potřebujeme k tomu, aby americké akcie spadly? Jan Berka (Roklen24)
Po   8:23  Ekonomický týden v přehledu: FED, BOE a RBA v centru pozornosti Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688