Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.01.2018 10:13:54

Víkendář: Evropa si falešným pocitem viny může vykopat svůj „imigrační“ hrob

Robert W. Merry na stránkách The American Conservative tvrdí, že „největším tématem naší doby není vývoj jaderných zbraní v Severní Koreji nebo hrozba, kterou pro Evropu představuje ruská vojenská síla, či posilování čínské dominance v Asii. Není to ani rozšiřování vlivu Íránu nebo možný vliv Ruska na výsledky amerických prezidentských voleb.“ Nejvýznamnějším rysem současného vývoje ve světě je podle novináře masová imigrace směřující na Západ.

Merry se domnívá, že příliv imigrantů na Západ může změnit celé národy a jejich kulturní identitu a mimo jiné hrál významnou roli při zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem či při hlasování o brexitu. V Evropě pak zvyšuje tenze mezi jednotlivými zeměmi a mezi elitami na straně jedné a běžnou populací na straně druhé. „Evropa po druhé světové válce přijala pár migrantů, protože neměla dostatek pracovní síly. Migrační proud ale sílil a stala se z něj řeka. Například v Londýně již etničtí Britové představují menšinovou populaci, do Německa v roce 2015 přišlo 1,5 milionu uprchlíků a do Itálie na vrcholu uprchlické krize přicházelo 6 500 uprchlíků denně,“ píše novinář.

„Evropské elity tuto změnu vítaly a stavěly se proti těm, kteří jim kladli nepříjemné otázky. Nejdříve tvrdily, že imigrace je požehnáním pro ekonomiku, pak poukazovaly na stárnutí domácí populace. Následovala tvrzení o prospěšnosti diverzity a nakonec je imigrace brána jako daná věc, se kterou nejde kvůli globalizaci nic dělat,“ tvrdí Merry. Elity podle něj stále tvrdí, že imigranti budou nakonec asimilováni do evropské kultury, takže žádný vážný problém neexistuje. Průzkumy veřejného mínění ale ukazují, že velká část společnosti uvažuje o celé věci úplně jinak.

Britský novinář Douglas Murray vidí situaci společnosti v západních zemích následovně: „Celý život jim bylo slibováno, že změny jsou jen dočasné, nebo že nejsou významné. Evropané ale nakonec zjistili, že se během svého života stali ve svých vlastních zemích minoritou.“ Murray na základě svého výzkumu tvrdí, že muslimští imigranti se povětšinou nedokázali nějakým významnějším způsobem integrovat. Podle jeho názoru se navíc stále více z nich „domnívá, že nežije v hostitelských zemích, ale v zemi, která je cílem expanze islámu“.

V roce 2015 bylo více britských muslimů ve službách ISIS než v britské armádě. V roce 2008 tehdejší turecký premiér Recept Tayyip Erdogan promlouval v Německu k davu 20 000 Turků s tím, že jejich asimilace by představovala „zločin proti lidskosti“. Prohlásil také, že po nich asimilaci nemůže nikdo požadovat a oni by se měli snažit získat politický vliv, který by jim umožnil transformovat celý kontinent. Murray tvrdí, že Evropa si podobné věci nechává líbit kvůli „patologické tyranii pocitu viny“. „Namísto toho, aby lidé cítili zodpovědnost za sebe a své blízké, pasují se do role těch, kteří nesou tíhu historie a spasí lidstvo. Tím si zvýší svůj pocit důležitosti,“ popisuje Murray svůj pohled na motivy chování Evropanů.

Evropa se tedy může utápět v pocitu své historické viny, ale nikdo například nenutí Turky k tomu, aby se káli za zločiny spáchané za Otomanské říše. To samé platí o Číně a 40 milionech lidí, kteří přišli o život během vlády Mao Ce-tunga. Aztékové zabíjeli a jedli své otroky, ale nikdo kvůli tomu nesnižuje legitimitu dnešního Mexika. Na Západě ale sebebičování pokračuje dál a dál. Murray tvrdí, že k tomu značně přispívají právě evropské elity. A Murry dodává, že Evropa se stává významnou lekcí historie pro všechny, kteří jsou ochotni podívat se na věci bez předsudků a falešného pocitu viny.

Zdroj: The American Conservative

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688