Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.01.2017 23:29:16

24. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zahájily úterní seanci mírně nad nulou, celodenní rally je však dostala podstatně výše. Index Dow se během dne přiblížil na 50 bodů k dosud nepokořené hladině 20 000 bodů a benchmarky S&P 500 a Nasdaq Composite posunuly svá zavírací i absolutní maxima.

Dow stoupl o 0,57 % na 19 912,71 bodu, širší S&P 500 přidal 0,66 % na nové zavírací maximum 2 280,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,86 % na novém zavíracím maximu 5 600,96 bodu. Rekord S&P 500 posunul na 2 284,63 bodu a Nasdaq Composite navýšil své absolutní maximum na 5 606,53 bodu.

Index volatility VIX v úterý klesl o 5,95 % na 11,07 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o šest bazických bodů na 2,458 %.

V plusu uzavřela většina hlavních sektorů indexu S&P 500, pod nulou zůstaly jen odvětví zdravotní péče a sektor veřejných služeb. Nejvýraznější zisky si připsaly sektor základních materiálů, finanční odvětví a energetický sektor.

Americké akcie (24. ledna 2017)
Americké akcie (24. ledna 2017)Zdroj: Google

Investoři nyní sledují především výsledkovou sezónu a první kroky Donalda Trumpa ve funkci prezidenta. "Některé výsledky jsou pod odhady, celkově jsou ale čísla lepší než odhady, což investory těší," říká Karyn Cavanaughová, stratéžka ve společnosti Voya Financial. "Věříme, že ve střednědobém horizontu mají akcie namířeno výše," dodává Cavanaughová.

Před začátkem úterní obchodní seance na trh hospodářská čísla za poslední tři měsíce loňského roku poslaly mimo jiné společnosti Verizon Communications (-4,37 %)Johnson & Johnson (-1,89 %)Lockheed Martin (-1,77 %)Travelers (-1,02 %) nebo 3M (-1,42 %)Alibaba Group Holding (+3,07 %)DuPont (+4,49 %) a Kimberly-Clark (+4,11 %).

Po konci řádného obchodování se čísly pochlubily například hliníkárenský gigant Alcoa (v řádném obchodování +3,33 %) nebo výrobce čipů Texas Instruments (v řádném obchodování +1,78 %). V poobchodní fázi akcie Alcoy přidávaly více než 4 %, akcie firmy Texas Instruments ale naopak zhruba o procento zlevňovaly.

Donald Trump v úterý exekutivním příkazem rozhodl o pokračování výstavby sporného ropovodu Keystone XL, který má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu.

Americké akcie (24. ledna 2017)
Americké akcie (24. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Stouply i akcie General Motors (+0,95 %)Ford Motor (+2,44 %) a Fiat Chrysler Automobiles (+5,84 %), a to poté, co se Donald Trump sešel s vedoucími představiteli výrobců aut s cílem přesvědčit je, aby výrobu nepřesunovali do zahraničí, ale naopak ji rozvíjeli a posilovali v USA.

Cena akcií internetové společnosti Yahoo! (+3,54 %) zamířila vzhůru poté, co čtvrtletní hospodářské výsledky podniku, které na trh dorazily v pondělí večer, překonaly očekávání analytiků. Do zelených čísel zamířily rovněž akcie technologického gigantu IBM (+2,85 %) či výrobce počítačových čipů Intel (+2,31 %).

Nejdůležitější úterní události na amerických trzích:

  • Soudce amerického oblastního soudu Charles Breyer schválil urovnání německé automobilky Volkswagen s prodejci ve Spojených státech kvůli emisnímu skandálu ve výši 1,2 miliardy USD (30,2 miliardy ). Zhruba 650 prodejců v USA tak v příštích 18 měsících obdrží v průměru 1,85 milionu USD.
  • Nový americký prezident si v úterý na kobereček pozval šéfy automobilek General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles. Trump sice v minulých týdnech na Twitteru kritizoval velké automobilky za to, že auta pro americký trh vyrábí za hranicemi USA, na úterním setkání však hovořil spíše o tom, jak firmy nalákat zpět do Spojených států. Americký prezident znovu zopakoval, že hodlá snížit korporátní daně, z čehož by výrobci automobilů měli profitovat.
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v lednu podle předběžných dat společnosti Markit vzrostl na 55,1 bodu z 54,3 bodu v prosinci. Analytici očekávali růst na 54,5 bodu.
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v prosinci meziměsíčně klesly o 2,8 % na celoročně přepočítané tempo 5,49 milionu jednotek. Očekával se pokles o 1,1 % na 5,52 milionu jednotek po předchozím revidovaném 3,3% růstu.
  • Index průmyslové aktivity richmondského Fedu v lednu stoupl na 12 bodů (prosinec: 8 bodů).
  • Rozpočtový deficit USA by měl v tomto fiskálním roce klesnout na 559 miliard dolarů z loňských 587 miliard dolarů. Předpověděl to v úterý rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Fiskální rok v USA končí 30. září.
  • Barclays snížila doporučení na akcie Apple na "equal weight" z "overweight", jejich cílovou cenu snížila na 117 ze 119 USD.
  • SunTrust snížila cílovou cenu akcií McDonald's na 137 ze 140 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Trump je ve funkci, akciová konsolidace může začítTrump je ve funkci, akciová konsolidace může začít

V historii byla inaugurace republikánského prezidenta momentem, který ohraničoval dosavadní růst cen akcií a jejich následnou konsolidaci. Po převzetí funkce demokratickým prezidentem se akciím dařilo lépe. Nutno ale poznamenat, že vývoj cen akcií po prezidentských volbách loni před Vánocemi ani zdaleka neodpovídal historickým "vzorcům".

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688