Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.04.2002 10:02:21

Akcie: Akcie na pražské burze vykázaly podruhé v řadě mírný zisk. Index PX-D si připsal 0,4% na 1

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.4.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze vykázaly podruhé v řadě mírný zisk. Index PX-D si připsal 0,4% na 1.142,9 bodu za výrazného přispění akcií společnosti ČEZ. Banky a telekomunikační tituly se ve čtvrtek pohybovaly smíšeně. ČEZ si zaznamenal největší procentní zisk a posílil o 1,8% a uzavřel nad hranicí 80 za akcii. Následovaly České radiokomunikace, které zpevnily o 1,3%. Další telekomunikační titul, Český Telecom zase zaznamenal největší propad. Ve čtvrtek poklesl o 0,8%. Z bank se lépe vedlo Komerční bance, která uzavřela o 0,9% výše. Česká spořitelna vykázala minimální zisk 0,1%. Obchodování byla ve srovnání s předchozími dny klidnější, objemy obchodů se propadly na 651m. Nejaktivněji se obchodovaly tituly, které investoři v minulých dnech spíše ignorovali a to České radiokomunikace a Philip Morris ČR.

       Trh by dnes mohl korigovat svoje zisky z předchozího obchodování.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera uzavřely výše taženy sektory spotřebního a průmyslového zboží. Trhu se podařilo překonat varování softwarových a farmaceutických společností. Index DJIA včera vzrostl o 0,4% a Nasdaq si připsal 0,3%. Dařilo se hlavně tradičním jménům jako je Home Depo, General Motors a 3M. NA druhou stranu, zisky akciových indexů byly redukovány poklesem akcií Bristol-Myers Squibb, Pfizer, Check Point Software Technologies. Dnes budou oznámena důležitá data o nezaměstnanosti a další statistiky trhu práce, které ovlivní dnešní obchodování.

       Evropské akcie včera ztrácely, taženy poklesem akcií ropných společností, farmaceutického sektoru a technologií. Index Eurotop300 včera ztratil 0,9% a užší index Eurostoxx50 se propadl o 1,5%. Ropné společnosti byly negativně ovlivněny prohlášením společnosti BP, která uvedla, že se její marže v prvním čtvrtletí zhoršily a i produkce nedosáhla takové úrovně jaké předpokládala. Akcie společností AstraZeneca, GlaxoSmithKline a Sanofi-Synthelabo ztrácely v reakci na varování společnosti Bristol-Myers Squibb. Technologický sektor včera také oslaboval, díky propadu nejvýznamnějších společností Alcatel, Nokia a Philips. Dnes se očekává, že evropské akcie zahájí obchodování blízko úrovní ze včerejšího závěru. Investoři budou vyčkávat na zveřejnění dat o nezaměstnanosti v USA.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
FNM oznámil, že komise pro privatizaci Českého Telecomu se sejde pravděpodobně 9. dubna, aby projednala závazné nabídky na koupi majoritního podílu ve společnosti. Výsledkem by mělo být doporučení vítězného pořadí vládě, která by měla tyto nabídky projednat na svém pravidelném zasedání 10. dubna. Podle informací z tisku podalo nabídku konsorcium TDC/Deutsche Bank, Swisscom/CVC Capital Partners/Spectrum Equity Partners a OTE spolu s Warburg Pincus,Doughty Hanson a Apax Partners.

       Česká spořitelna

      
Komise pro cenné papíry včera schválila nabídku odkupu akcií České spořitelny. AVS, majoritní vlastník Erste Bank uvedl, že plánuje stažení akcií České spořitelny z veřejného obchodování a jejich nahrazení akciemi Erste Bank.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688