Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2016 15:33:35

JPMorgan: Dezinflační šok oslabuje, zisky firem a investice porostou rychleji


Během posledních dvou let byla ekonomická aktivita ve světové ekonomice negativně ovlivněna silným dezinflačním impulsem. Ceny komodit i ceny ve výrobním sektoru prudce klesly, což snížilo spotřebitelskou inflaci na rekordní úrovně zaznamenané během fáze expanze. To se následně projevilo i reálné ekonomické aktivitě. Nyní ale zmíněný dezinflační impuls slábne a nominální i reálný růst by se měly stabilizovat. 

Očekáváme, že inflace výrobních cen se v následujícím roce vrátí do pozitivních hodnot, spotřebitelské ceny by měly růst o 2,5 %, což odpovídá standardu z let 2013–2014. Tento vývoj by měl zlepšit ziskovost korporátního sektoru a následně i zvýšit jeho investice. Aktivita v globální ekonomice by se měla vrátit blíže k trendu, zvednout by se měla i inflační očekávání. Nízké sazby pak budou mít vyšší stimulační potenciál a tím ještě více zeslábne negativní poptávkový šok, který na globální ekonomiku doléhal dříve. 

Poslední data ukazují, že popsaná změna v inflačním trendu, ziscích a reálné ekonomické aktivitě již probíhá. Důkazem je vývoj globálních výrobních cen i cen spotřebitelských a objevují se rovněž známky obratu v ziskovosti korporátního sektoru. Podle našich projekcí by měly globální korporátní zisky v roce 2017 růst o 5 – 10 % a přidat by se měly i vyšší investice. Pokud bude tento celkový trend zachován, slábnoucí dezinflační šok bude hlavním faktorem, který by měl nadále prodlužovat fázi ekonomické expanze i přesto, že Fed bude v příštím roce postupně zvyšovat sazby. Meziroční změny firemních zisků a investic (kapitálových výdajů) shrnuje následující obrázek:
 


Druhý graf ukazuje vývoj zisků na akcii (meziroční změny čtvrtletních zisků). V posledních měsících dochází ke stabilizaci, a to jak na vyspělých trzích (vyznačeno modře), tak na trzích rozvíjejících se (vyznačeno oranžově). Tento vývoj by neměl být s ohledem na popsaný slábnoucí dezinflační šok překvapivý a očekávané zvýšení tempa růstu globálního produktu by se mělo odrazit i v rychlejším růstu firemních zisků. 

 

Opadající dezinflační šok by měl nejvíce prospívat rozvíjejícím se ekonomikám, protože ty jsou úzce spojeny s cenami komodit. Na druhou stranu jsou tyto země stále hodně zadlužené a to bude působit jako výrazná brzda. Zapomínat bychom neměli ani na to, že ceny komodity se sice začaly zvedat, ale stále se nacházejí hluboko pod předchozími vrcholy. Komoditní supercyklus skončil s tím, jak se Čína začala přesouvat směrem od modelu, který intenzivně využíval komodity. To vše znamená, že rozvíjející se země, které jsou na vývozu komodit stále závislé, si také musí najít nový ekonomický model. V období několika let budou tyto změny jejich ekonomický růst tlumit.

Autory jsou Bruce Kasman a Joseph Lupton z JPMorgan.

Zdroj: VOXEU

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688