Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  22.03.2002 17:02:24

Akcie: Pražská burza zažila velice špatný týden. Index PX-D za toto období poklesl o 4,6% na 1

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.3.2002

      
  • Pražská burza zažila velice špatný týden. Index PX-D za toto období poklesl o 4,6% na 1.106,4 bodu a svoje přírůstky od začátku roku zredukoval na 3,8%. Nejvíce se na propadu trhu podepsal telekomunikační sektor. České radiokomunikace od začátku týdne velice silně ztrácely v reakci na oznámení o konání mimořádné valné hromady, která má na programu rozprodej dceřinných společností. Nicméně, v reakci na oznámení majoritního akcionáře, který se distancoval od plánů Netly Management Limited, akcie Českých radiokomunikací svoje ztráty zkorigovaly. Týden uzavřely o 5,5% níže. Nejhůře se vedlo akciím Českého Telecomu, které propadly o 10,4% a přiblížily se hranici 300 za akcii. U Č. Telecomu se podepsala jak situace okolo Českých radiokomunikací tak i ztráty telekomunikačních titulů v západní Evropě. Z bank se vedlo hůře České spořitelně, která oslabila o 4,6%. Naopak Komerční banka pouze mírně poklesla o 0,1%. Proti trhu se pohybovaly akcie Unipetrolu. Ty zaznamenaly zisk 2,3% na 31,2. Velice mírně vzrostl Philip Morris ČR, který si připsal 0,2%.
  • V příštím týdnu oznámí největší české společnosti výsledky za rok 2001. Oznámení oficiálně zatím potvrdily pouze Komerční banka a Český Telecom. Měl by se připojit i ČEZ. Neočekáváme však, že výsledky těchto společností se budou lišit od předběžně oznámených čísel z konce února. Investory bude spíše zajímat výhled a očekávání těchto společností do budoucna. V příštím týdnu očekáváme klidné obchodování pod vlivem okolních trhů. V závěru týdne převáží domácí informace.
  • V tomto týdnu proběhly v tisku informace ze zákulisí privatizace Českého Telecomu. Podle některých zdrojů mají o společnost zájem tři konsorcia. Z těch má údajně největší šance Deutsche Telecom spolu s Deutsche Bank. Dalšími zájemci jsou Swiscom spolu s CVC Capital Partners a Spectrum Equity Partners a také OTE v konsorciu s Doughty Hanson, Warburg Pincus. Nabídky údajně nepřesahují 50mld. Podle vyjádření premiéra Zemana bude vláda pečlivě zvažovat pouze nabídky na úrovni jejích plánů, tj. 80 mld za státní podíl (51%). Podle názoru premiéra není vláda v pozici, aby musela prodávat svůj podíl v Českém Telecomu za každou cenu. Český Telecom také uvedl, že bude schopen od 1. července poskytovat službu volba operátora, tak jak to požaduje platná legislativa. Reagoval tak na prohlášení předsedy Českého telekomunikačního úřadu, který uvedl, že společnost nebude tuto službu připravena poskytovat.
  • Minoritní akcionář Českých radiokomunikací, Netla Management Limited, požádala představenstvo společnosti o svolání mimořádné valné hromady. Na té by měli akcionáři hlasovat o prodeji dceřinných společnosti a hlavní obchodní aktivity Českých radiokomunikací. Představenstvo společnosti a také hlavní akcionář (Bivideon) se v závěru týdne od minoritního akcionáře distancovali, což částečně uklidnilo důvěru investorů. V současné době se očekává, že navrhované změny nebudou na mimořádné valné hromadě schváleny.
  • Česká spořitelna oznámila výsledky hospodaření za rok 2001 podle IAS. Čistý zisk banky dosáhl 1,8mld což překonalo naše i tržní očekávání. Podle našich odhadů měla banka vykázat čistý zisk 1,68mld. Nicméně, management spořitelny uvedl, že za loňský rok navrhne výplatu dividend ve výši 3 na akcii což je v souladu s naším očekáváním. Na druhou stranu, Erste Bank oznámila, že navrhne odkup akcií České spořitelny za 375 na akcii ihned po schválení návrhu regulačními orgány. Následně by mělo dojít ke stažení akcií České spořitelny z obchodování.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688