Robert Kubín (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie ve světě  |  08.03.2002 13:20:00

Co nás čeká příští týden v USA? (8.3.2002)


Pozornost investorů bude upřena především na sérii makroekonomických ukazatelů, které budou ohlášeny příští týden. Z těch nejdůležitějších jmenujme čtyři. Nejdříve tu bude index maloobchodních tržeb za únor. Ohlášení je očekáváno na středu 14:30. Očekávaná hodnota je nárůst o 0,7 procenta. Tento index se většinu času (kromě značných výkyvů po teroristických útocích) držel mírně nad nulovou hodnotou a značně osciloval. Proto se dá brát očekávání trhu jako reálné. Druhým ukazatelem je PPI, index produkčních cen. Ten bude ohlášen v pátek v 14:30. Očekává se nárůst o 0,1 procento, tedy stejně jako o měsíc dřív. Ani zde se nedá čekat velké překvapení. Tento index začne nabírat na důležitosti s nástupem spekulací na zvyšování úrokových měr. Prozatím platí, že schopnost firem zvyšovat ceny je velice omezená. Důvodem je stále relativně slabá spotřebitelská poptávka a hlavně ostrý konkurenční boj o zákazníka. Dalším důležitým indikátorem bude v pátek ohlášená míra průmyslové produkce za měsíc únor. Očekávaná hodnota 0,2 procenta je zajímavá tím, že se jedná o první očekávaný růst průmyslu po téměř dvou letech vytrvalých propadů. Domníváme se, že každé kladné číslo bude pro trh pozitivní informací, samozřejmě, že čím vyšší, tím lepší. Posledním ukazatelem, na který je třeba se podrobněji podívat bude v pátek ohlášená hodnota spotřebitelské důvěry podle Univerzity v Michiganu. Očekává se nárůst na 93 bodů. Pokud se analytici trefí, potom se bude jednat o návrat tohoto indexu na hodnoty před útoky v loňském září. Dá se očekávat, že tento ukazatel by měl ještě dále růst, podpořen růstem americké ekonomiky a celkovým zlepšením nálady na trzích.

      A co hospodářské výsledky? Příští týden bude oznamovat relativně velké množství společností svoje výsledky. Nebude se ale jednat o žádné významné tahouny trhu, proto tyto informace budou zajímavé spíš pro držitele těchto akcií, než pro většinu investorů.

      Z dalších událostí je zajímavý projev a diskuse Alana Grenspana k bankovní asociaci ve středu 13. 3. Nečekáme ale, že by přinesl nějaké nové informace a trhy jej pravděpodobně přejdou bez povšimnutí. Jinak zajímavé bude také sledovat sérii komentářů, upgradů, downgradů, změn targetů atd., kterými bude příští týden, jako obvykle, zaplaven. Zde si ovšem netroufáme odhadnout rozpoložení analytiků a konečný dopad na trhy.

      Podle našeho názoru by se měly trhy ještě dále podívat do kladných hodnot, posilování ale nebude trvalé a výrazné. Dá se očekávat, že růst bude přerušen několika sériemi vybírání zisků. Celková nálada by měla být mírně pozitivní.

Tyto zprávy pro vás vytváří Fio, burzovní společnost a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688