Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.12.2015 22:53:59

22. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v první polovině úterního obchodování opět mírně zpevňovaly. Náladu na Wall Street podpořila dočasná stabilizace cen ropy a údaje o růstu domácí ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Hlavní indexy své zisky navyšovaly až do závěru seance.

Index Dow posílil o 0,96 % na 17 417,27 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,88 % na 2 038,97 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,65 % na 5 001,11 bodu.

Dařilo se všem deseti základním sektorům v čele s energetikou a základními materiály, nejméně posílily tituly z odvětví zdravotní péče a telekomunikací. Index volatility VIX klesl o 11,12 % na 16,62 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o čtyři bazické body na 2,234 %.

S&P 500 (22. prosince 2015)
S&P 500 (22. prosince 2015)

Ceny ropy zůstávaly po pondělním propadu na 11letá minima většinu dne bez větších změn. Akcie ropných těžařů (ExxonMobil +0,48 %, Chevron +1,14 %) díky tomu zpevnily a vedly nahoru celý trh.

Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí podle konečných údajů o dvě procenta. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters čekali výsledek 1,9 %.

Obchodování bylo před Vánocemi relativně klidné. Po dlouho očekávaném prvním zvýšení úrokových sazeb z minulého týdne se trh uklidnil a dostal se do úzkého rozpětí, řekli analytici agentuře Reuters.

Po konci obchodování oznámila hospodářské výsledky za své druhé fiskální čtvrtletí společnost Nike. Firma překonala odhady analytiků, když vykázala zisk na akcii 0,90 USD (odhad: 0,86 USD, loni: 0,74 USD), tržby ale zaostaly za očekáváním (7,69 miliardy USD vs. 7,81 miliardy USD). Objednávky firmy ale vzrostly o 20 % (po očištění o vliv směnných kurzů), čekalo se jen +14,1 %. Akcie firmy v poobchodní fázi reagovaly růstem o více než 3 %.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí expandovala podle finálních dat tempem 2,0 % anualizovaně. Předchozí zpřesněný odhad počítal s 2,1% růstem po růstu o 3,9 % ve druhém čtvrtletí. Revize směrem dolů se očekávala, analytici počítali i s tím, že by druhá revize mohla přinést údaj 1,9 %. Jádrové výdaje na osobní spotřebu po 1,9% růstu ve druhém kvartálu snížily tempo růstu na 1,3 %, jak uváděla již první revize. Růst osobní spotřeby zpomalil ze 3,6% tempa ve druhém kvartálu na 3 %, jak predikovala již první revize.
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech se v listopadu propadly meziměsíčně o 10,5 % na celoročně přepočítané tempo 4,76 milionu jednotek. Očekával se jen mírný pokles o 0,2 % po předchozím snížení o 4,1 % (revidováno z -3,4 %). Celoročně přepočítaný údaj minulého měsíce byl revidován na 5,32 milionu jednotek z 5,36 milionu.
  • Index cen domů FHFA za říjen +0,5 %.
  • Ford údajně jedná se společností Google o výrobě samořídících aut.
  • General Electric souhlasila, že prodá svůj 23,3% podíl v Hyundai Capital Services automobilce Hyundai Motor a Kia Motors.
  • NetApp kupuje firmu SolidFire za 870 milionů dolarů.
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Chipotle Mexican Grill na "neutral" z "overweight".
  • Spojené státy v úterý rozšířily svůj seznam protiruských sankcí, které jsou odpovědí na přístup Ruska k ukrajinské krizi. Oznámilo to americké ministerstvo financí, které má sankce na starosti. Kreml již podle agentury Reuters označil rozhodnutí Washingtonu za pokračování nepřátelského postoje vůči Moskvě a uvedl, že Rusko zváží možná protiopatření.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

O jakém býčím trhu že je řeč?!

O jakém býčím trhu že je řeč?!

Na akciích se v posledním roce a půl nepochybně dalo hodně vydělat, stačilo dobře načasovat nákupy a prodeje ("hračka"). Také se dalo neřešit, co se všechno děje, a hezky pravidelně dokupovat třeba nějaký fond, kterému věříte (veskrze dobrá "strategie"). A také bylo možné jen držet pozice a kousat si nehty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688