Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.12.2018 00:16:58

11. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie mírně oslabily navzdory počátečnímu optimismu ohledně obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou. Náladu na trhu zasáhly politické spory kolem budování zdi na hranici s Mexikem, které by mohly narušit fungování americké vlády. Negativní vliv měla rovněž přetrvávající nejistota ohledně odchodu Británie z Evropské unie.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,22 procenta a obchodování uzavřel na 24 370,24 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,04 % na 2 636,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,16 % na 7 031,83 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,89 % na 21,76 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o dva bazické body na 2,88 %.

TECHNICKÝ POHLED NA INDEX S&P 500

Představitelé USA a Číny podle agentury Reuters telefonicky diskutovali o harmonogramu další etapy obchodních jednání. Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu napsal, že pokračují "velice produktivní rozhovory" s Čínou. Nejmenovaný představitel americké vlády navíc agentuře Reuters sdělil, že Čína souhlasila se snížením cel na dovoz aut z USA na 15 % ze současných 40 %. Posílily tak například akcie Fordu (+0,23 %) nebo General Motors (+0,73 %).

USA ale zároveň viní Činu z hackerských útoků a průmyslové špionáže, což společně s vyostřenou debatou Donalda Trumpa s představiteli Kongresu o penězích na stavbu hraniční zdi s Mexikem poslalo ceny akcií z denních maxim výrazně níže.

Na devizovém trhu se dolar díky nadějím na pokrok při řešení obchodního sporu mezi USA a Čínou vyšplhal až na měsíční maximum vůči koši předních měn. Euro bylo naopak pod tlakem kvůli obavám ohledně francouzského rozpočtu a britská libra kvůli nejistotě kolem brexitu. Jednotná evropská měna kolem 22.00 SEČ vykazovala vůči dolaru pokles o 0,3 % na 1,1320 USD. Libra vůči dolaru sestoupila na nové 20měsíční minimum pod 1,25 USD. Kolem 22.00 SEČ ztrácela 0,6 % na 1,2485 USD.

HELENA HORSKÁ (RAIFFEISENBANK): VÝZVY A PŘÍLEŽITOSTI BREXITU

"Vyhlídky pro USA a Čínu se zlepšily. To znamená úlevu pro dolar," uvedl devizový obchodník Peter Ng ze společnosti Silicon Valley Bank. K poklesu eura naopak přispěly obavy investorů ohledně slibů, kterými se francouzský prezident Emmanuel Macron snaží zastavit protesty ve své zemi. Ministr pro rozpočet Gérald Darmanin uvedl, že slíbená hospodářská a sociální opatření přijdou stát zhruba na deset miliard eur.

Ceny ropy byly během dne zhruba o dolar na barel vyšší. Podporovaly je především zisky globálních akcií, v tu dobu i slabší dolar a výpadek libyjské produkce. Globální akcie tento měsíc odepsaly více než pět procent, především kvůli obavám z dopadu čínsko-americké obchodní války na světový hospodářský růst. Jakékoli jeho zpomalení by se odrazilo na poptávce po ropě.

V úterý se ale tlak na ropu zmírnil díky oživení akciového trhu. Další vzpruhu pro ropu znamenal i pokles hodnoty dolaru. Pád americké měny ropu zlevňuje nákupčím, kteří drží jiné měny. Stejně jako v případě akcií byl jinak letošní rok ve znamení růstu dolaru, jehož index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, si letos připsal pět procent.

Ceny ropy povzbudilo i pondělní přerušení produkce v Libyi. Tamní největší ropné pole Šarara totiž o víkendu obsadila militantní skupina. Podle libyjské Národní ropné společnosti tento krok vyústí v průměrnou denní ztrátu produkce zhruba 315 000 barelů.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688