Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  01.03.2002 18:32:27

Akcie: Akcie na pražské burze v tomto týdnu velice silně vzrostly. Index PX-D se dostal o 3,1% výše na...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 1.3.2002

      Akcie na pražské burze v tomto týdnu velice silně vzrostly. Index PX-D se dostal o 3,1% výše na úroveň 1.101,6 bodu díky neutuchajícímu zájmu investorů o akcie bank. Od začátku roku si index PX-D polepšil o 3,4%. Nejlepším titulem pražské burzy byly v tomto týdnu akcie České spořitelny, které vzrostly o 10,0% na 383. To představuje další historicky nejvyšší hodnotu akcií banky. Následovaly akcie Komerční banky, které povzbudily lepší než očekávané předběžné výsledky za rok 2001. V tomto týdnu vzrostly o 4,5% na 1.302. Výrazněji než trh posílily ještě akcie ČEZu. Ty zejména díky nárůstu za začátku týdne vzrostly o 4,2%. Na druhou stranu, proti trhu se výrazně pohybovaly akcie Unipetrolu a Českých radiokomunikací. Unipetrol, již v zajetí spekulativních obchodů, propadl o 7,3% na 30,2. České radiokomunikace zkorigovaly svoje zisky, které nashromáždily v předchozích týdnech. V tomto týdnu oslabily o 3,9%.

       Příští týden se bude dění na akciovém trhu točit okolo akcií ČEZu. V pondělí pořádá společnost setkání s analytiky, na kterém by mělo vedení společnosti prezentovat výsledky za rok 2001. Vláda také možná projedná návrh ministerstev financí a průmyslu na restrukturalizaci ČEZu. Jinak bude příští týden velice klidný. Převládne opět vliv obchodování podle vývoje na okolních trzích. Očekáváme korekci, hlavně akcie České spořitelny a Českých radiokomunikací, které v minulých týdnech silně rostly a v případě České spořitelny dosáhly historicky nejvyšších hodnot.

       ČEZ oznámil předběžné výsledky hospodaření za rok 2001. Ty byly pro trh zklamáním, jelikož společnost dosáhla zisku pouze 6,3mld. To je výrazně níže než dříve avizovalo vedení společnosti. To očekávalo čistý zisk na úrovni 8mld. Ministerstva průmyslu a financí v tomto týdnu předala vládě návrh dalšího postupu v privatizaci ČEZu. Ministerstva navrhla vládě celou privatizaci odložit, jelikož se nenašel žádný investor, který by byl ochoten ČEZ koupit za současných podmínek. Místo toho navrhují zahájit restrukturalizaci ČEZu. Ta by měla spočívat ve výměně podílu FNM v distribučních společnostech za 66% podíl v ČEPS. Celou transakci bude muset kromě vlády posvětit i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

       Komerční banka oznámila výsledky hospodaření za rok 2001. Ty splnily očekávání trhu na úrovni čistého zisku a na všech dalších sledovaných úrovních překonala očekávání trhu. Banka vykázala velice slušný nárůst výnosů z poplatků a provizí a také provozního zisku. Dobrých výsledků dosáhla banka i přes vyšší tvorbu rezerv a opravných položek proti investici do CDO's, které dosáhly 2mld.

       Privatizace Českého Telecomu údajně přilákala nové investory. Údajně to způsobila podmínka, že finanční investoři musí vytvořit konsorcium s telekomunikačním operátorem. Operátoři, kteří nemají dostatek zdrojů, aby se privatizace zúčastnili sami tak mohou využít finanční síly finančních investorů. Jejich podíly pak mohou odkoupit v budoucnu, poté co se jejich finanční situace zlepší.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688