Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  05.12.2014 16:02:00

Zveřejněná data by měla být pro korunu příští týden neutrální


Koruna se během uplynulého týdne pohybovala v úzkém pásmu 27,60-27,64 CZK/EUR. Výjimkou bylo úterní obchodování, kdy se koruna krátce podívala až k hodnotě 27,55 CZK/EUR. Trhy tak ocenily komentář guvernéra ČNB Miroslava Singera, který označil současné zlepšení ekonomické aktivity za "dramatické" a postavené na solidních základech. Netrvalo však dlouho a kurz koruny se vůči společné evropské měně vrátil do zmíněného pásma, kde setrval až do konce týdne.
 
České říjnové maloobchodní tržby zveřejněné v pátek příjemně překvapily, když dosáhly výrazného růstu o 1,1 % m/m. Jejich meziroční růst tak zrychlil na 7,5 % z říjnových nahoru revidovaných 6,7 %. Meziměsíční růst prodejů byl zaznamenán shodně v segmentu automobilů i ostatního zboží. Spotřebitelům prospívá lepšící se situace na trhu práce, růst reálných mezd (i když jejich dynamika v Q3 14 zaostala za očekáváním, když se zvýšily jen o 1,2 % y/y) a opětovný nárůst důvěry domácností v ekonomiku.
 
Příští týden bude plný makroekonomických dat z České republiky. Údaje z reálné ekonomiky za říjen by měly zůstat příznivé, listopadová inflace zpomalí díky poklesu cen ropy.
 
Průmysl v říjnu pravděpodobně korigoval svůj silný zářijový růst, když očekáváme pokles produkce o 0,5 % m/m (SWDA). Produkce automobilů se totiž snížila o 2,8 % m/m (SWDA) a zhoršení vykázal i říjnový výrobní PMI index. Meziroční dynamika by měla nicméně dosáhnout slušných 4,0 %. Přebytek obchodní bilance by měl v říjnu dosáhnout 19,0 mld. CZK (v národní metodice), tedy téměř stejně jako byla velmi silná zářijová hodnota (19,3 mld. CZK). Listopadová míra nezaměstnanosti by měla mírně vzrůst na 7,2 % (z letošního minima 7,1 % zaznamenaného v říjnu), když by se měly začít projevovat tradiční nepříznivé sezónní faktory. Po sezónním očištění bychom však měli na trhu práce opět vidět zlepšení, když by se nezaměstnanost měla snížit z 7,47 % na 7,43 % (SA). Spotřebitelská inflace podle našeho odhadu v listopadu zpomalila na 0,5 % y/y (z říjnových 0,7 %), když meziměsíčně zřejmě ceny poklesly o 0,3 %. Hlavním důvodem je pokles cen pohonných hmot (čekáme -2,3 % m/m) a snížit by se měly i jádrové ceny, ceny regulovaných položek a potravin by měly meziměsíčně stagnovat.
 
V současné době nevidíme žádné významnější fundamentální důvody pro výraznější výkyv koruny do konce roku. Statistické údaje z domácí reálné ekonomiky by sice za jinak stejných okolností mohly korunu podpořit, ale trhy bude samozřejmě zajímat také opětovné zpomalení meziroční inflace. Tento vývoj je nadále v souladu se záměrem České národní banky ponechat současný kurzový závazek v platnosti až do roku 2016.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688