STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.12.2013 10:37:14

Starý kontinent z pohledu investorů v roce 2013

S koncem roku 2013 se snad nedá již nic více dělat, než jen sumarizovat a s očekáváním vyhlížet vstříc roku 2014. Co by se dalo připomenout k dění na starém kontinentu a evropských trzích za tento rok?

  1. Přední evropské indexy v čele s německým indexem DAX, který rostl okolo 28 %, následován o něco slabším francouzským indexem, který i tak poskočil o slušných 20 %. Na posledním místě se umístil britský index FTSE, který za rok 2013 rostl jen o „pouhých“ 12 %.
  2. Česká burza nezažila dobrý rok a díky problémům silných hráčů jako ČEZ se český index PXroce 2013 nedokázal vymanit z červených čísel a zakončí nejspíše tento rok s negativní výkonností okolo -6 %.
  3. Akcie Volkswagenu napřed ztratily 25 % ze své hodnoty a následně posílily o více jak 44 % a v posledních dnech se cena přehoupla již přes 200 EUR. Za poslední dva roky tak investoři držící tyto akcie mohli zhodnotit svou investici o neuvěřitelných 100 % na rozdílu ceny akcií plus k tomu přičíst dividendy.
  4. Naopak společnost NWR má za sebou další problematický rok a akcie se propadly o skoro 80 %, když oslabily z hodnoty okolo 100 / akcie na začátku roku na stávajících 23 / za akcii.
  5. Řecká situace se pomalu stabilizuje, ale i tak se dále spekuluje, jestli má ‚Řecko vůbec naději. (více se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/ma-recko-vubec-nadeji)
  6. Investoři investující do akcií společnosti Alcatel si mohli pohojit své ztrátové investice z dřívějších let a noví investoři, nebo spíše spekulanti si mohli mnout ruce. Akcie během roku vystoupaly z necelého 1 eura za akcii na aktuálních 3,25 eura za akcii, a tedy rok 2013 znamená pro cenu této akcie nárůst o 225 %.
  7. Francouzská automobilka Peugeot dokázala taky pookřát a projevilo se to zejména nárůstem ceny akcií okolo 5 EUR až na neuvěřitelných 12,75 %. Nicméně zejména v prosinci ceny akcií prudce oslabily a aktuálně se cena pohybuje okolo 9,5 EUR / akcie.
  8. roce 2013 svět opustila ikona Britského impéria s přezdívkou železná lady  Margaret Thatcherová. A v nedávných dnech umřel také Nelson Mandela. Tyto dvě události sice nemají s vývojem na trzích až tak moc co společného, nicméně obě tyto postavy se podílely na utváření novodobé historie a stojí za to si vzpomenout a uctít jejich památku.
  9. roce 2013 jsme také byli svědky do tohoto roku nemyslitelného kroku v západních demokratických zemích a to sebráním finančních prostředků běžných lidí. Více se můžete dočíst zde:http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/kypersti-stradatele-to-maji-za-sebou-kdo-bude-dalsi
  10. Ceny zlata se propadly o necelých 30 % a s aktuální cenou 1203 USD za trojskou unci se cena drahého kovu pohybuje na čtyř letých minimech. Nicméně již nyní se spekuluje, že by se zlato mělo stát hitem roku 2014.

Podobných bodů by se dalo vypíchnout daleko více, ale pro demonstraci to stačí. Rok 2013 by se nicméně mohl počítat z pohledu investorů za další úspěšný rok. Rok 2013 přepisoval dějiny a historické hodnoty jednotlivých indexových hodnot, akcie zahrnuté do jednotlivých indexů zažívaly turbulence a spekuklanti, kteří tyto akcie sledují pečlivěji, se mohli v roce 2013 příjemně povozit a vydělat na spekulacích v obou směrech, jak při poklesech, tak při nárůstech.  

Více zajímavostí k roku 2013 se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/ohlednuti-se-za-rokem-2013-rokem-investicnich-extremu.

Na závěr mi dovolte popřát Vám všechno nejlepší do roku 2014 a hlavně zdraví a mnoho investorských úspěchů. 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:53  1. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 21:41  Denní shrnutí - Fed neudělal jestřábí obrat X-Trade Brokers (XTB)
St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688