Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.01.2002 10:32:13

Akcie: Pražská burza opět pokračovala ve svém sestupném trendu i během středečního obchodování.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 17.1.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza opět pokračovala ve svém sestupném trendu i během středečního obchodování. Největší ztráty postihly akcie telekomunikačních společností a ČEZ. Pražská burza po rozpačitém začátku opět kopírovala vývoj na okolních trzích. Akciím Českého Telecomu nepomohlo ani prohlášení FNM, že do dalšího kola privatizace prozatím postupují všichni zájemci a že due diligence bude zahájeno v únoru. Naopak, mezi investory přetrval zájem o akcie bank České spořitelny a Komerční banky. Mírné zisky zaznamenaly po dlouhé době i akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR.

       Evropské trhy jsou dnes nastaveny na korekci a český trh by dnes neměl být výjimkou.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové trhy včera silně propadly. Investoři reagovaly na horší výsledky nejvýznamnějších společností. Index Nasdaq včera propadl o 2,8% na 1944,4 bodu a úplně tak vymazal svoje zisky od začátku roku. DJIA oslabil o 2,1% na 9712,3 bodu, což je nejnižší hodnota od konce listopadu. Technologické tituly byly ovlivněny oznámením Intelu, který pro rok 2002 rozhodl o snížení investic o 25%. To se negativně projevilo u ostatních výrobců čipů, tak i u navazujících odvětví. Ztrácely akcie Applied Materials, KLA-Tencor a Novellus Systems. Naopak, na poklesu DJIA se podepsala ztráta bankovního domu JP Morgan Chase. Ten oznámil ztrátu za čtvrtletí ve výši USD 332m kvůli bankrotu Enronu, nákladům na restrukturalizaci a krizi v Argentině. Výrazně se propadly akcie 3M, jelikož se investoři obávají závazků společnosti spojených s asbestem. Akcie společnosti Kmart dosáhly minima za posledních 36 let, když Standard&Poor's uvedla, že vyřadí akcie společnosti z báze indexu S&P 500. Dnes bude pokračovat oznamování výsledků (IBM, Microsoft, Citigroup, Bank of New York, Ford) a také tradiční čtvrteční počty nově nezaměstnaných a průzkum FEDu z Filadelfie. Po uzavření trhu uklidnily investory výsledky společností Apple, Compaq a Yahoo.

       Evropské akcie včera uzavřely níže. Index Eurotop300 oslabil o 1,0% a užší index Eurostoxx50 poklesl o 1,7%. Trh byl negativně zasažen prohlášením společností Intel, Samsung Electronics a propadem amerických trhů krátce po zahájení obchodování. Prohlášení Intelu a Samsung, které shodně snížily objem investic na rok 2002, se negativně projevilo u technologických titulů. Ztrácely akcie ASML, Alcatel a Epcos. Nedařilo se ani společnostem Logica a CMG v reakci na rozhodnutí Vodafone nakoupit software na odesílání SMS od švédského Ericssonu. Horší výsledky amerického gigantu JP Morgan Chase se podepsalo na propadu akcií bank. Ztrácely hlavně španělské bankovní domy BSCH a BBVA. Dnes se očekává, že evropské akcie budou dohánět propad amerických trhů.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
Komise pro privatizaci Českého Telecomu včera rozhodla, že prozatím ponechá všech osm zájemců, kteří podaly předběžnou nabídku na privatizaci společnosti ve hře. FNM uvedl, že do konce ledna by měla být určena jména investorů, kterým bude umožněno provést due diligence v Českém Telecomu a Eurotelu. Due diligence by mělo být zahájeno v prvním únorovém týdnu. Komise pro privatizaci společnosti chce také, aby konsorcium TelSource vyjasnilo svoje záměry. TelSource již dříve oznámil, že se možná stane partnerem v některém z konsorcií, aby usnadnil privatizaci. Nicméně, jeho dlouhodobým cílem zůstává odchod z Českého Telecomu. Deník MF Dnes otiskl seznam investorů, kteří se privatizace nezúčastní. Mezi ně patří British Telecom, Telia, Telefonica, Sonera, Telenor, Vivendi a Telekom Austria.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688