Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.01.2002 11:00:00

Akcie: Závěr týdne byl pro české akcie velice aktivní. Páteční obchodování bylo nezvykle čilé.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.1.2002

      Komentář k trhům

       Závěr týdne byl pro české akcie velice aktivní. Páteční obchodování bylo nezvykle čilé. Index PX-D dopoledne ztrácel, později svoje ztráty vykompenzoval a nakonec uzavřen nezměněn na úrovni 1074 bodu. Nejvíce opět posilovaly akcie Českých radiokomunikací následovány Komerční bankou. České radiokomunikace vzrostly o 4,2% a Komerční banka si připsala 1,6%. Mírné zisky si připsaly akcie České spořitelny (+0,3%) a Českého Telecomu (+0,2%). Nedařilo se opět Unipetrolu (-2,8%), ČEZu (-1,4%) a Philip Morris ČR (-3,0%). Zvýšená aktivita na trhu se pozitivně odrazila i na objemech obchodů. Ty dosáhly úrovně 1,1mld.

       Dnes bude očekáván výsledek předání nabídek na privatizaci ČEZu. Trh by měl zahájit mírně níže, další informace o privatizaci ovlivní obchodování.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové index posilovaly potřetí v řadě od začátku nového roku. Index Nasdaq si připsal 0,7% na 2059,4 bodu a DJIA přidal 0,9% na 10259,7 bodu. Trh byl podpořen dobrými údaji o počtu nově nezaměstnaných a také pozitivní investiční doporučení na internetové společnosti a brokerské společnosti. Nezaměstnanost v prosincová nezaměstnanost dosáhla 5,8%, nejvyšší hodnoty od dubna 1995. V pátek se dařilo akciím Merril Lynch, Goldman Sachs a Morgan Stanley. Z technologií pak Sun Microsystems a eBay. Dnes by trh mohl korigovat poté co posiloval tři dny v řadě.

       Evropské akcie uzavřely v pátek smíšeně. Dařilo se cyklickým titulům a naopak investoři vybírali zisky u technologických titulů. Index Eurotop 300 vzrostl o 0,5% na 1271,9 bodu a Eurostoxx 50 index poklesl o 0,3% na 3820,4 bodu. Zlepšení investičního doporučení podpořilo akcie BHP Billinton. Údaje o počtech pasažérů podpořily akcie leteckých společností. Posilovaly British Airways, KLM, Lufthansa i Air France. Naopak, zisky byly vybírány u akcií Nokie, Ericssonu a Philips. Dnes očekáváme, že trh projde konsolidací.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
Údajně 25 investorů projevilo předběžný zájem o privatizaci Českého Telecomu. Náměstek ministra financí Tomáš Potměšil odhaduje, že většina z nich jsou finanční investoři, kteří se však podle podmínek tendru musí spojit s telekomunikačními operátory. Termín pro podání nezávazných nabídek je 9. ledna a vláda by se měla podle těchto nabídek rozhodnout, zda bude pokračovat v privatizaci. Podle původního harmonogramu by měl být nový vlastník vybrán do konce března 2002.

       Náměstkyně ministra dopravy Marcela Gürlchová kritizovala mediální strategii společnosti Český Telecom při oznamování nových tarifů na rok 2002. Údajně několik tisíc klientů se rozhodlo zrušit svojí pevnou linku a Český Telecom uvedl, že klienti začínají postupně přecházet na nové tarify.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688