TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  20.10.2012 09:14:49

VOLBY 2012 - SOUHRN: Zájem o druhé kolo senátních voleb je nízký, odvolilo deset procent lidí

PRAHA (MEDIAFAX) - Druhé kolo voleb do třetiny Senátu provází i v pozdním odpoledni a večer nezájem voličů, hlasovací místnosti zejí prázdnotou, hlásí volební komisaři. Do 20.00 ve 27 volebních obvodech, vhodilo svůj hlasovací lístek podle odhadu kolem deseti procent lidí.

Na Jablonecku a Semilsku, kde ve druhém kole senátních voleb proti sobě stojí Jaroslav Zeman (ODS) a Stanislav Eichler (ČSSD), je volební účast zatím velmi nízká. "Do volebních místností dorazilo jen pár lidí," potvrdil Mediafaxu Zdeněk Valášek z libereckého krajského úřadu. Podle odhadu odvolilo kolem osmi procent lidí.

Podobné je to na Sokolovsku, do hlasovacích místností dorazilo podle odhadu necelých deset procent voličů.

Volební účast v druhém kole senátních voleb v Třebíči se pohybuje kolem 8,5 procenta. Pokud jde o věkové složení voličů, je rovnoměrné. Nelze říct, že by někde převažovali mladší či starší lidé," řekla agentuře Mediafax Věra Brabencová z třebíčského městského úřadu. V třebíčském obvodě proti sobě ve druhém kole stojí poslanec František Bublan (ČSSD) a Josef Zahradníček (KSČM), starosta obce Studenec.

V Praze přišlo k volebním urnám zhruba 14 procent voličů. Nejvíce lidé odvolilo v Základní umělecké škole v Klapkově ulici v Kobylisích, kde mezi prvními voliči byl i prezident Václav Klaus. Tam zatím dorazilo přes 23 procent voličů.

Ve Středočeském kraji se volební účast pohybovala okolo 14 procent. Mladoboleslavsko se v pátek přiblížilo k účasti přibližně pětiny voličů. K osmé hodině večerní totiž dorazilo do sedmnácti největších volebních okrsků toho obvodu průměrně 18,57 procenta voličů.

Nového senátora lidé volí také na Benešovsku. Velký zájem však komisaři u lidí nezaznamenali. Například na 1. okrsek na Městském úřadu v Bystřici dorazilo krátce před osmou hodinou jen 38 z celkového počtu 593 voličů. Volební účast tam tak dosáhla jen 6,4 procenta. Větší zájem voličů hlásí volební komise na 4. ZŠ v Hodějovského ulici v Benešově. Tam před osmou hodinou komisaři oznámili účast 14 procent voličů. Ještě o něco více hlásí na Benešovsku komise za 1. volební okrsek v základní škole v Neveklově. Tam dorazilo k urnám téměř 15 procent voličů.

K volebním urnám ve Zlínském kraji přišlo v pátek dosud 11,7 procenta voličů.

K druhému kolu senátních voleb dorazilo v pátek v Moravskoslezském kraji necelých deset procent voličů, odhadl krajský volební koordinátor Jan Berousek. Na Vítkovsku v okrese Opava dokonce jen asi na zhruba pět procent. V Bohumíně na Karvinsku je průměrná účast voličů 11,8 procenta.

V České republice odstartovalo v pátek úderem 14.00 druhé kolo voleb do třetiny Senátu, lidé mohou vhodit lístky do uren do 22.00. Hlasování bude pokračovat v sobotu od 08.00 do 14.00.

Voliči v 27 obvodech si vyberou svého senátora. Žádný z nich nezískal v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, nejblíže měl k přímému postupu vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) s 47,28 procenta.

Dramatická volba se očekává například v Praze. Tam se v osmém městském obvodu, kde působila 18 let modrá senátorka, dostal do druhého kola poslanec Jiří Dolejš (KSČM). Jeho náskok se bude snažit vymazat senátorka Daniela Filipiová (ODS). Zajímavé bude také rozuzlení duelu v Praze 4, kde o křeslo v horní parlamentní komoře bude bojovat senátor a herec Tomáš Töpfer (za ODS) s lékařkou Evou Sykovou (za ČSSD).

Volební účast v prvním kole, kde zabodovala levice, byla 34,9 procenta. Volit ve druhém kole zpravidla přichází až o polovinu lidí méně. Například v roce 2010 byla účast 44,59 procenta při prvním hlasování, ke druhému přišlo pouze 24,64 procenta lidí. Výjimku tvoří rok 2002, kdy si podruhé hodilo do uren hlas o třetinu více lidí.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688