Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2001 09:28:47

Otevřený dopis likvidátorovi HPH - Pavel Matějka


Prinášíme znění otevřeného dopisu adresovaného likvidátorovi Harvardského průmyslového holdingu. Autorem je jeden z akcionářů HPH pan Pavel Matějka.

Vazeny Ing. Castorale,

uvodem Vam chceme podekovat za vse co jste pro drobne akcionare od sveho jmenovani udelal. Ocenujeme duslednost, erudovanost, entuziasmus a cestnost Vaseho jednani. V poslednich dnech jsme svedky toho, jak nase spolecne usili prinasi pro drtivou vetsinu drobnych akionaru jiz akceptovatelne vysledky. Po precteni patecnich Hospodarskych novin str. 25 nas vsak velmi nemile prekvapilo s jakou nonsalanci prehlizite fakt, ze naprosta vetsina drobnych akcionaru HPH, vcetne OSMY, skupiny akcionaru okolo pana Kanovskeho dava prednost vyplate okolo 600,- Kc na akcii, pred nejistou odyseou pokracovani likvidace, na jejimz konci muze byt bud zlate vejce, nebo take opakovane vykradena hrobka. Uzurpovat si drobne akcionare jako rukojmi pro tuto odyseu, lobistickou cestou statni kurately v soucinnosti s KCP, zablokovanim jejich svobodneho rozhodovani, je neco, co v nasich ocich smazava rozdil mezi Vami, ktereho povazujeme za cestneho, dusledneho člověka, a Kozeneho lidmi. Domnivame se, ze by si akcionari zaslouzili byt objektivne informovani, jak o moznosti domoci se cestou likvidace prijatelneho likvidacniho zustatku, tak i o skutecnosti, ze nikdo nemuze predem predikovat jeho vysi, ani zda se tak stane za 1,2,5 ci vice let.

Rad bych Vas pozadal jmenem akcionaru, kteri nechteji cekat na nejisty vysledek pripadne ( soud zatim nerozhodl o (ne)platnosti vystoupeni ) likvidace, aby jste prestal tendencne nabadat a informovat akcionare o Vasich postojich, jiste ovlivnenych tim, ze jak Vy osobne, tak osoby ze spolupracujici pravni kancelare a Vaseho tymu nevlastnite zadne akcie HPH, nebo jen minimalni mnozstvi. Nedelejme z drobnych akcionaru infantilni adolescenty. Oni si jiste dobre dovedou vybavit mozne partikularni zajmy angazujicich se neakcionaru i v jakych rukach skonci jiste nemale prostredky vynalozene na mnohalete dohledavani majetku HPH s nejistym sukcesem.

Zarazi nas, z jakeho duvodu jste dosud nikdy drobnych akionarum nerekl b) a pouze je pri kazde prilezitosti opakovane nabadate, aby nepristupovali na navrh smlouvy a vyplatu 600,- Kc. Nezijeme jiz v socialistickem planovani ( a vime jak dopadlo ), ale v trznim pluraritnim prostredi. Autokratickym jednanim, elitarskymi sklony, etatizmem branit akcionarum svobodne a svepravne se rozhodnout jak mají nalozit se svym majetkem, je něco, s cim nemuzeme souhlasit. S trochou empatie snad dokazete omluvit mensi sklon k avanturizmu u drobnych akcionaru prevazne z rad senioru. Prestoze to pro Vas muze byt marginalni, oni si vsak jiz ruznych slibu za tech 40 let totality zazili dost. Mozna jste skutecne ojedinele disponovan, ale nebylo by preci jen k akcionarum spravedlivejsi opustit urcita dogmata, eskapizmus a radeji jim explicitne nastinit realny stav veci. Dosavadni uniformni proklamace evokuji otazku cui bono ? Taboritske reci o ukradenych 100 mld. jiste lahodi nejednomu uchu, ale priklanime se spise akcentovat predstavy drobnych akcionaru.

Omluvte britkost meho jazyka, ale opravdu nemame vysvetleni proc jste tak letargicky k unisono znejicimu volani z rad diku. Vzdyt jiz dnes jste v ocich naproste vetsiny povazovan za viteze a jsme si vedomi, ze bez vas by jsme dnesnich vysledku nedosahli. Byl by to snad zlocin sdelit akcionarum : "V pripade, ze pristoupite na 600,- muzete byt poskozeni, ale na druhou stranu likvidace spolecnosti take neni zalezitost na par dni, obzvlaste v pripade, kdy bude nutne dohledavat majetek po celem svete. O neplatnosti lednoveho vystoupeni spol. z likvidace soud prozatim nerozhodl, navic se ( i prestoze tomu bude jiz brzy rok), ani neobtezoval naridit jednani. Konstitutivni charakter rozhodnuti VH mi neumoznil vice, nez soudni cestou zablokovat jednani spolecnosti. Nepodarilo se mi prozatim seznamit s ucetnictvim spol. Notabene se navic neda anticipovat, kolik z puvodniho majetku se podari dohledat, zda jiz nebyl projeden, dobre ukryt ci nevyhodne investovan. Pokud oznaci soud rozhodnuti valnych hromad za neplatna, napnu maximalni usili k dohledani veskereho majetku. Bude to vsak narocna odysea. Uspech bude zaviset predevsim na zahranicnich soudnich a represivnich organech. Me doporuceni je : Vyckejte, ale ........"

Zname tez Vasi argumentaci, ze ted kdyz nabizeji 600,- dokonce dle poslednich infomaci i pro akcionare nad 20 ks, tak jen pro to, ze je to pro ne vyhodne a urcite je (byl) majetek spol vetsi. To muze byt sice pravda, nicmene i zde je nutne zminit dalsi alternativy. 1. Vic majetku nemaji, byl projeden. 2. Maji vic majetku, ale ten zbytek maji dobre ukryty. 3. Nemaji dokonce ani tolik majetku, ale maji obavu z represivnich organu, tak delaji co se da.

Dovolte mi malou osobni reminiscenci : Jednomu memu znamemu ukradli pred 4 roky luxusni automobil BMW. Pote byl nucen jezdit starsi skodovkou, ale nepolevoval v usili dopadnout zlodeje. Po 3 letech kdy uz byl temer smiren s touto substituci se mu anonymne kdosi ozval s nabidkou, ze mu misto BMW vrati VOLVO. On si polozil analogickou otazku. Kdyz mi ted chteji vratit VOLVO, tak to je pro ne asi vyhodne a pro me naopak nevyhodne. Odmitl ! Rekl si, kdyz jeste pockam urcite "vymeknou" a ja nakonec dostanu sve BMW zpet. Mylil se ! Nepodarilo se mu prokazat, ze mu BMW ukradli a navic oni stejne mezitim i to VOVLO rozprodali na soucastky. Ono se totiz cas od casu vyplati zustat obema nohama na zemi, nehypertrofovat a pripomenout si " Kdo chce moc, nedostane obcas nic." Zádny strom neroste do nebe.

Zname i Vasi dikci, ze duvody pro obnoveni obchodovani HPH jsou neodstranitelne. Zde si mnozi akcionari jiste zive vybavi, jak jiz pred 3 roky z daleko flagrantnejsich duvodu zadali opakovane KCP o pozastaveni obchodovani. Byli vsak odkazani, at si to se svými problemy vyridi u soudu, protoze KCP se situace, kdy " nekdo" skupuje za zlomek likvidacniho zustatku akcie HPH, netyka. Ale patrne je urcity rozdil, kdyz se na KCP obrati obycejny plebejec a kdyz se vyuziji osobni konexe "vi se kam zajit". Mozna to jsou pro vas banality a ptate se "Jak to se mnou souvisi". Soucasna situace je o to pikantnejsi, ze pred 3 roky drobni akcionari prodavali sve akcie na zaklade tendencnich a mnohdy antagonistickych zprav sve akcie hluboko pod cenou a dnes je jim z formalnich duvodu branen pristup k hotovym penezum. Mozna je to spatna premisa, ale pro mnohe akcionare je paradoxni, proc je tehdy KCP s despektem odkazala na soud a dnes ji konvenuji nazory uzke skupiny osob a proc je uz nikam neodkazuje. Z jakych duvodu je KCP naprosto indiferentni k hlasu drtive vetsiny drobnych akcionaru ? Asi porad plati jista segregace, ze nekteri si jsou rovni, nekteri vsak rovnejsi.

Neobstoji ani argumentace, ze nynejsi stav je v zajmu akcionaru. V civilizovanem svete se obdobne zakazy vydavaji na nezbytne nutnou dobu v radu nekolika dni. Je naprosto skandalni blokovat temer rok akcionarum nakladani s jejich majetkem. Napr. byvale CS Fondy se obchoduji s kladnym diskontem od + 30% do + 80%, také se ceka na vysledek soudnich sporu, akcionari nemaji prakticky zadne informace a nikomu to nevadi. Pokud je HPH opravdu tak prohnile, tak proste na trh nepatri a KCP by ho mela vyradit. Nikoliv vsak exhibovat, delat arbitra s latentni intenci. Jak rikal muj deda : Ono je kolikrat horší když se nechce, než když se nemůže.

V HN na str. 25 nas pro zmenu ujistujete o moznosti, ze by to nejak prece jen s pripady tech neplatnych smluv zaridit slo. Se zdvizenym prstem vsak dodavate, pouze v pripade pokracovani likvidace. Dle naseho nazoru nelze a priori predikovat zda je 600,- dobra cena. Nechceme po nikom, aby daval hlavu na spalek, za "prijatelny" likv. zustatek. Dejme nasim akcionarum vyvazene expoze, maximum dostupnych informaci a nechme je svobodne rozhodnout. Jedine tak bude moci byt kazdy zodpovedny za sva rozhodnuti pred sebou samým.

Predem dekujeme za Vase stanovisko.

za akcionare HPH
Pavel Matejka

V Praze dne 12.11.01



Poznámka redakce:
Upozorňujeme, že tato zpráva nemusí vyjadřovat stanovisko redakce Zpravodaje.cz. Redakce rovněž nenese žádnou odpovědnost za jednání jednotlivých akcionářů z ní vyvozené.



Doporučujeme:

Odhady pro růst indexů - zdrženlivý optimismus 
Převod černých aktiv IPB začne tento čtvrtek a... 
Vláda klade TVRDÉ podmínky kupci energetiky 
Můžeme očekávat půlprocentní snížení 
USA: Investiční T!P... 

Souhrnný přehled dění kolem teroristického útoku v USA

06.06. 14:38  Kuponová knížka (Petříček Z.)
12.04. 14:42  Prodám kuponovou knížku (tomick)
09.12. 12:35  Nevěřte novému "trucsdružení" (Drobný spekulant)
05.12. 00:10  Matějka plní slib ! (Matějka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688