Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie ve světě  |  09.11.2001 20:03:00

Americká rekapitulace (9.11.2001)


Býci se během několika málo dní vrátili do akciové arény a zapříčinili růst akcií k rekordním (po-teroristickým) výšinám. Tento trend se objevil na akciových trzích během předminulého týdne, kdy investoři nedbali oznámení negativního vývoje makroekonomických ukazatelů a nakupovaly akcie. Právě tento trend přetrval i v tom následujícím týdnu, a následně pod vlivem snížených úrokových sazeb, se objevil jakýsi náznak optimistického comebacku. Technologický Nasdaq se dostal během čtvrtečního obchodování na hranici 1887 bodů a další index Dow Jones atakoval hranici 9725 bodů. Bude velice zajímavé sledovat zdali tento trend přežije další pracovní týden.

      Akciové trhy zažily mírný růst během pondělního a brzkého úterního obchodování, kdy investoři čekali na oznámení FEDu ohledně snížení úrokových sazeb. Mírně pozitivní očekávání bylo zřejmé už před těmito dvěma seancemi, již zmiňované makroekonomické data vykázaly pokles, který ve své podstatě pomohl investorům uhádnout jakým směrem se snižování nebo zvyšování úrokových sazeb bude ubírat. Propad americké ekonomiky, růst nezaměstnanosti a další faktory podpořil většinový názor k dalšímu tedy desátému letošnímu snížení sazeb. Snížením, již nízkých úrokových sazeb (-0,5% na 2,0%), Alan Greenspan a „jeho" Federální Rezervní systém dokazují svoje přesvědčení ohledně očekávaného oživení v druhé polovině 2002. Jelikož úrokové sazby patří k významným stimulačním nástrojům, lze se domnívat, že jejich použití v situaci, ve které se nachází americká ekonomika skutečně povzbudí spotřebu amerických občanů a s tím spojenou průmyslovou produkci, která zaznamenala největší propad. V dané situaci by bylo velice překvapivé, že by FED nepředpokládal oživení a vyčerpával si možnost ovlivnit vývoj americké ekonomiky v dalších týdnech a měsících. Musíme si totiž uvědomit, že toto desáté letošní snížení dostalo úrokové sazby na úroveň roku 1961. Nicméně americká ekonomika se sice nachází v recesi, ale zatím tato recese nedosahuje kritických hodnot, a proto je pro investory důležitým faktorem přesvědčení zástupců FEDu o předpokládaném vývoji.

      Z hospodářských výsledků společností stojí za zmínku report Cisco Systems (CSCO). Tento výrobce sít´ových komponentů, oznámil hospodářské výsledky v pondělí. Výsledky společnosti dosáhly vyšší hodnoty než se očekávalo, mnozí analytici označují tento vývoj za vskutku zlomový, objevily se dokonce i názory, které označují čtvrtletní výsledky Cisca jako zlomové pro celý sektor. Společnost Cisco oznámila zisk v hodnotě 4 centů na akcii, analytici očekávali pouze 2 centy na jednu akcii. Výkonný ředitel John Chambers byl především spokojen s vývojem podílu na trhu. Nakolik silný bude býčí trend v příštích dnech, bude záležet na vývoji makroekonomických ukazatelů a také na hospodářských výsledcích firem oznamujících čtvrtletní hospodářské výsledky v příštím týdnu. Půjde především o největší světový řetězec maloobchodních prodejen Wal-Mart (WMT). Tento korporační gigant oznámí výsledky během úterní konference, analytici očekávají zisk 33 centů na jednu akcii.

      Věčnou otázkou tedy zůstává zda je důvod k optimismu, přestože byly provedeny kroky vedoucí k jasnému obnovení ekonomického růstu. Výsledky těchto opatření se mohou projevit v delším horizontu a to ještě za předpokladu, že byly nasměrovány správným směrem. Současný razantní růst by měl být korigován alespoň menší korekcí, jelikož není nikterak podložen firemními či makroekonomickými ukazateli.

Tyto zprávy pro vás vytváří Fio, burzovní společnost a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.11.2001Týdenní rekapitulace (16.11.2001) Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
09.11.2001Válka proti Talibanu II (9.11.2001)  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
09.11.2001DOPORUČENÁ četba - HPH (9.11.2001) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.11.2001Kurzy OPF IKS platné 9.11.2001 Adéla Gabrielová (IKS KB, a. s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688