Akcie v ČR  |  24.10.2001 12:23:14

Antrax oslabuje finanční trhy !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 24. října 2001

Spojené státy



Antrax oslabuje akciový trh, některé firmy svými výsledky zklamaly.

Spojené státy

Během úterý se akciové indexy vydaly směrem dolů, když prodejními katalyzátory byly jak nové případy úmrtí a nakažení antraxem, tak horší čtvrtletní výsledky či varování některých firem. Akciový trh je rovněž pod neustálým tlakem dalších možných teroristických útoků a rozšíření vojenského konfliktu na Středním Východě.

Jednou za společností, která investorům nabídla pouze redukovaný výhled na vývoj zisku v příštím roce, byla Pharmacia. Ta i přes 23% růst zisku za 3Q, kterým překonala očekávaný zisk 40 centů na akcii o 1 cent, snížila predikovaný EPS v příštím roce na 1,91-1,96 USD, když konsensuální odhad byl doposud 2,0 USD. Důvodem horších výsledků mohou být jednak slábnoucí prodeje klíčového léku Celebrex (růst tržeb v 3Q činil 24 % oproti 78 % v roce 2000), jednak pokles úspor plynoucích z akvizice výrobce hnojiv Monsanto. Akcie Pharmacie se sice momentálně obchodují s poměrem PE nižším než roční průměr i průměr odvětví, doporučujeme však krátkodobě držet. Domníváme se, že akcie Pharmacie, jenž včera oslabily o 10 %, budou pro investory vzhledem k pesimistickým predikcím vývoje prodeje Celebrexu méně atraktivní.

Trh příliš nenadchly ani výsledky 2. největšího výrobce PC společnosti Compaq Computer. Compaq jednak oznámil o cent vyšší ztrátu na akcii (7 centů) než jaký byl konsensuální odhad, jednak výhled na 4Q nebyl dle očekávání trhu. Compaq sice ve 4Q očekává mírné zlepšení, na úrovni ztráty a tržeb se odhady vedení firmy nicméně pohybují pod predikcemi trhu. Mezi příčiny horšího hospodářského vývoje Compaqu lze uvést klesající tržní podíl ve prospěch konkurenční firmy Dell (dle firmy Dataquest pokles meziročně z 13,4 na 10,4 %), cenová válka v oboru, klesající hrubé marže (nyní 19,9 %, meziroční pokles o 4,1 procentní body) či logistické problémy. Negativně je taktéž hodnocena oznámená fúze s Hewlett-Packard.

Severoameričtí producenti polovodičového výrobního zařízení zaznamenali v uplynulém měsíci více než 10% pokles odbytu i objednávek. Nové zakázky meziměsíčně poklesly o 11 %, odbyt oslabil již jedenáctý měsíc v řadě, tentokráte tempem 13 %. Rychlejší propad odbytu způsobil sice růst tzv. „book-to-bill“ poměru ze srpnových 0,63 na 0,65 (tzn., že na každých 100 USD v odbytu připadá 65 USD v nových zakázkách), neznamená to ovšem růst poptávky po výrobním zařízení, odráží naopak nízkou spotřebitelskou a tedy i investiční důvěru výrobců čipů.

Dnes by měl čtvrtletní výsledky oznámit největší výrobce piva - Anheuser-Busch.

Česká republika

Privatizační komise zúžila seznam zájemců o privatizaci Unipetrolu. Jedná se o konsorcium IOC, maďarský MOL + ruský Sibur, britská Rotch Energy a OMV+Agrofert. Seznam postupujících zájemců považujeme za seriózní, což by mohlo titulu pomoci. Dle našeho názoru je největším favoritem konsorcium IOC, které již vlastní 51 % v České rafinérské a drží opci na koupi zbývajícího podílu. MF Dnes rovněž informuje, že nabízená cena se pohybuje okolo 10 mld. (88 ), což považujeme za neutrální informaci. Cena se sice pohybuje na spodní hranici očekávání FNM, nicméně zhruba na hodnotě očekávané trhem.

Český Telecom podepsal smlouvu s Úřadem pro veřejné informační systémy na dodávku telekomunikačních služeb veřejné správě. Jedná se o již dlouho avizovanou zakázku, která by měla společnosti přinést 2-5 mld. tržeb ročně a částečně tak kompenzovat výpadky tržeb plynoucí z nižšího zájmu o pevné telefonní linky a zatraktivnit tak společnost pro nadcházející privatizaci. Podpis smlouvy je pouze formálním aktem a proto by se neměl aktuálně projevit v ceně akcií. Akcie společnosti považujeme za podhodnocené a doporučujeme akumulovat.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)



Zprávy z finančních a kapitálových trhů Zprávy Středa 24. října 2001 Spojené státy Antrax oslabuje akciový trh, některé firmy svými výsledky zklamaly. /> -->

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688