Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  06.10.2001 15:03:04

Trhy podpořil Bushův plán nižších daní

Akciové trhy na Wall Street předvedly v závěru týdne další z mimořádných seancí. Ještě před zahájením obchodování bylo investory vystrašila nepříznivá zpráva o zaměstnanosti a varování, která zazněla od několika představitelů technologického odvětví. Podle očekávání tedy krátce po zahájení obchodování zamířily oba indexy poměrně strmě vzhůru. Po prvních dvou hodinách se však situace uklidnila a trend se pomalu začal obracet. V závěrečné třetině obchodování pak akciové trhy s povděkem zareagovaly na vystoupení prezidenta Bushe v němž navrhl snížení daní v rozsahu $60 mld. Oba hlavní akciové indexy nakonec díky tomu uzavřely tuto volatilní seanci v červených číslech.

Vývoj v první fázi obchodování předurčila zejména zpráva o enormním poklesu pracovních míst spolu s varováními, která zazněla od některých firem. Jednou takovou byl výrobce čipů Advance Micro Devices (AMD). Firma ve třetím čtvrtletí očekává ztrátu na akcii v rozmezí 26 až 31 centů na akcii. Odhady analytiků se přitom pohybovaly okolo -$0,12 na akcii. Prodeje by pak v tomto čtvrtletí měly dosáhnout $766 mil., což představuje pokles o 22 %. Dalším hříšníkem se stal výrobce počítačů Dell, který dnes naproti konkurenčnímu Dellu přišel v pátek s tím, že v tomto čtvrtletí očekává ztrátu ve výši 14 až 17 centů na akcii, což je hluboko za očekáváním trhu, které činilo 4 centy na akcii. Toto vše však později během dne zůstalo jako mávnutím kouzelného proudku zapomenuto. Velkou zásluhu na tom měl páteční projev prezidenta Bushe, který poslal indexy na zpět do černých čísel. Zaznělo v něm, že prezident bude požadovat snížení daní v rozsahu $60 mld. a to jak ve vztahu k jednotlivců, tak i k podnikové sféře. Příznivě vyznělo též prohlášení analytičky brokerského domu Goldman Sachs Abby Joseph Cohen, která ve svém novém odhad pro široký index Standard&Poor´s 500 předpokládá jeho nárůst do roku 2002 na 1.300 až 1.425 bodů, což od současné hladiny představuje přírůstek v rozmezí 23 % až 35 %.

Z makroekonomických dat byla, jak již bylo zmíněno, zveřejněna souhrnná zpráva o zaměstnanosti. Její celkový tón přitom vyzněl negativně. Postaral se o to zejména zářijový pokles pracovních míst mimo sektor zemědělství o 199 tisíc. Trhy přitom očekávaly propad pouze o 100 tis. V srpnu v ekonomice ubylo podle revidovaných čísel 84 tis. míst. Míra nezaměstnanosti pak zůstala na stávající úrovni 4,9 %. Očekávaní trhu v tomto případě bylo nastaveno na 5,0 %. Průměrné hodinové mzdy v září stouply o 0,2 %, zatímco průměrná délka pracovního týdne vzrostla o 6 minut na 34,1 hodiny. Pokles pracovních míst byl v září vůbec nejdrastičtější od února 1991. Od března jejich počet klesl již o 488 tis. Ekonomové navíc upozorňují, že tato data ještě nezohledňují dopad teroristických útoků z 11. září. Touto tragickou událostí přitom bylo přímo či nepřímo postiženo velké množství lidí. V následujícím roce se proto očekává nárůst nezaměstnanosti až ke hranici 6,0 %.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

25.01.2021Vyšší důchody a nižší daně podpoří spotřebu (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.11.2019Nižší daňové příjmy kompenzují nižší výdaje (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688