Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  24.09.2001 13:51:49

Vyjádření akcionáře p.Kaňovského - k inzerátu HPH


Prohlášení k odkupu akcií HPH

RNDr. Petr Kaňovský

 

Minulý týden bylo zveřejněno několik informací týkajících se plánovaného odkupu akcií HPH. Protože se jedná o poměrně složitou problematiku, dovoluji si tímto zveřejnit svůj názor.

Jak jste již byli informováni například v mé zprávě z 20.8.2001, řádná valná hromada HPH konaná 16.8.2001 odhlasovala, hlasy kyperských akcionářů, odkup vlastních akcií společnosti za cenu 600 /akcii s omezením počtu akcií vykoupených od jednoho akcionáře na 20 kusů. Tento odkup by měl být financován z peněz získaných od společnosti Kantupan. Tato společnost prodala čtyřicetiprocentní podíl ve společnosti Sidanco za 600 miliónů dolarů. Protože HPH údajně vlastní 25 procent akcií Kantupanu, připadá na HPH celkem 150 miliónů dolarů, což činí necelých 6 miliard . Protože má společnost necelých 250 tisíc akcionářů, měly by tyto prostředky stačit k uspokojení všech akcionářů.

Minulý týden zveřejnil pan Pacovský v týdeníku Ekonom a pan Vostrý v deníku Právo, že společnost obdržela první splátku kupní ceny ve výši přesahující 20 miliónů dolarů, tedy po přepočtu necelých 800 miliónů .

Tyto peníze by stačily k uspokojení necelých 70 tisíc akcionářů. Protože pan Vostrý předpokládá, že o odkup požádá jen 50-60 tisíc akcionářů, je pravděpodobné, že by tyto peníze stačily pro uspokojení všech zájemců.

Pan Pacovský navíc udává možnost, že by nejprve byli uspokojeni starší akcionáři, ostatní by byli uspokojeni později, a to z peněz získaných zasláním dalších splátek z Kantupanu.

Pan Vostrý opět překvapivě udává možnost výplaty větších akcionářů (vlastnících více než 20 kusů akcií) a to z peněz získaných z dalších splátek. Tato informace je velmi překvapivá proto, že je v přímém rozporu s vyjádřením pana Pacovského, který tuto možnost údajně popírá. Jedná se též o rozpor s usnesením přijatým na srpnové valné hromadě. Na druhé straně se na první pohled jedná o vstřícný krok k minoritním akcionářům.

Odkupu údajně brání jen Komise pro cenné papíry, která trvá na pozastavení obchodování s akciemi HPH. Bez uvolnění obchodování nelze pochopitelně odkup provést.

Nezasvěcený pozorovatel může dojít k zcela mylnému přesvědčení, že výplatě drobných akcionářů brání z nepochopitelných důvodů Komise pro cenné papíry, likvidátor a soudy. Protože jsem tento výklad již zaznamenal v tendenčních komentářích v denním tisku (např. v pátečních Lidových novinách) i v diskusi na Internetu, myslím, že je nutné zveřejnit následující skutečnosti.

  1. Jak bylo již mnohokrát zmíněno na valné hromadě 16.8.2001, odkup akcií za uvedených podmínek není v souladu se zákony. Jedná se zejména o omezení počtu vykupovaných akcií na 20 kusů na jednoho akcionáře. Obchodní zákoník připouští úplné nebo poměrné uspokojení všech akcionářů, v žádném případě však nepřipouští stanovení hranice počtu akcií připadajících na jednoho akcionáře. Uvedeným krokem by byla porušena práva větších akcionářů. Docházelo by též k mnoha absurdním situacím. Pokud například manželé převedli akcie na jeden účet, nebo je někdo zdědil, přesáhne stanovený limit a bude mu odkoupena jen část akcií na rozdíl od případu, kdy by tito lidé měli akcie na oddělených účtech. Je zřejmé, že se jedná o zcela nepřípustné opatření, které má pravděpodobně za cíl ovlivnit názory některých lidí.
  2. Jak jsme již zmínili na valné hromadě, je odkup za uvedených podmínek nevýhodný pro větší akcionáře i z jiného důvodu. Jedná se o to, že cena 600 výrazně převyšuje odhadovanou hodnotu vlastního jmění připadající na jednu akcii. Z doplňku k výroční zprávě zveřejněné představenstvem vyplývá, že skutečná hodnota vlastního jmění pravděpodobně činí jen 62 procent uváděné hodnoty. Realizováním odkupu by tedy došlo k dalšímu výraznému snížení hodnoty vlastního jmění, což je zcela nepřijatelné.
  3. Pan Pacovský uvádí, že společnost má peníze na zvláštním účtu vedený u Raiffeisen banky. Jako důvod uvádí předběžná opatření soudu, která představenstvu brání jakkoliv nakládat s běžným účtem společnosti. Bližší podrobnosti nelze zveřejnit, aby se i tento účet nestal terčem předběžného opatření. Peníze tedy nejsou na účtu HPH. Tato skutečnost je velmi zarážející. Není vůbec jasné, komu účet patří a kde se na něm ty peníze vzaly. Ze strany představenstva se navíc evidentně jedná o obcházení zákona a nařízení soudu. Už jen toto svědčí o naprosté nedůvěryhodnosti nabídky.
  4. Bez zajímavosti nejsou ani rozporuplná vyjádření vedení HPH. Pan Pacovský hovoří o přednostním odkupu starších akcionářů, pan Vostrý naopak i o odkupu větších akcionářů. Jaký je skutečný zájem vedení je velmi nejasné.
  5. O odkupu vlastních akcií rozhodla valná hromada konaná 16.8.2001. Tato valná hromada je již napadena soudními žalobami z více důvodů. Jedním z důvodů je podezření z jednání ve shodě kyperskými akcionáři, dalšími důvody jsou například pochybení při svolání a řízení valné hromady. Je zcela přirozené, že jsou tímto zpochybněna veškerá rozhodnutí valné hromady, včetně uvedeného odkupu. Bez zajímavosti není, že pro odkup hlasovalo jen 8 akcionářů zastupujících kyperské akcionáři. Všichni ostatní akcionáři přítomni na valné hromadě hlasovali proti.
  6. Komise pro cenné papíry pozastavila obchodování z více důvodů. Jen jedním z důvodů je ochrana minoritních akcionářů. Bylo nutné též znemožnit jakékoliv další pohyby akcií mezi zejména velkými akcionáři. Obnovení obchodování není v zájmu nikoho tím spíše s ohledem na probíhající šetření orgánů činných v trestním řízení. Představenstvo se snaží Komisi přimět všemi možnostmi k obnovení obchodování. Plánovaný odkup je jen formální záminkou.
  7. Pan likvidátor (Z.Častorál) uvádí, že skutečná hodnota majetku je výrazně vyšší než uváděných 600 . Pomocí mnoha šetření rozplétá různé nelegální převody majetku, které snižovaly hodnotu společnosti. Je pravděpodobné, že se tento majetek podaří dohledat a vrátit akcionářům. Je třeba začít majetek důsledně vymáhat. Představenstvo k tomu neučinilo za několik let žádné účinné kroky.
  8. Likvidátor opakovaně uvedl, že je možné získané průběžně získané prostředky vyplatit formou zálohy na likvidační zůstatek a to ve velmi krátké době. Jedná se o čisté řešení, které je korektní ke všem akcionářům. Vyplácet však může ty peníze, které reálně společnost získá. Není nic jednodušší, než aby představenstvo peníze za Sidanco převedlo na oficiální účet HPH. Pak s nimi bude moci likvidátor nakládat ku prospěchu všech akcionářů.
  9. Představenstvo likvidátora neuznává, opakovaně však ani nerespektuje pravomocná rozhodnutí soudu například ve věci předání všech dokumentů likvidátorovi. Tomu je bráněno získat kontrolu nad společností a účinně vymáhat majetek akcionářů. Místo toho se snaží různými prostředky likvidátorovi znesnadňovat jeho práci.
  10. Představenstvo si musí být vědomo, že odkup akcií za uvedených podmínek nemůže být povolen. Podle mého názoru se jedná o účelový krok s cílem ovlivnit veřejnost, Komisi pro cenné papíry i vyšetřovatele. Jakkoliv se jedná o na první pohled příznivý krok, ve skutečnosti se jedná jen o matení veřejnosti.
  11. Toto pondělí vyšel v denním tisku inzerát, který akcionáře vyzývá, aby zaslali formulář, ve kterém potvrdí předběžně svůj zájem o odkup akcií HPH ve výši nejvýše 20 ks za cenu 600 KČ/akcii. Domnívám se, že se jedná o cílený nátlak na KCP. Představenstvo má pravděpodobně zájem na tom, aby mohlo mediálně tlačit na KCP tím, že zveřejní počet zaslaných žádostí. Jsem však přesvědčen, že i přesto KCP odkup nemůže povolit. Doporučuji akcionářům, aby žádost společnosti nezasílali. Jedná se jen o účelovou záležitost. Pokud by se čistě teoreticky stalo, že by KCP odkup povolila, bude muset představenstvo vydat oficiální veřejnou nabídku na odkup akcií. Je vyloučeno, že by mohli být uspokojeni jen ti akcionáři, kteří vyplní předběžnou žádost.

 

Myslím, že na základě těchto informací musí být každému jasné, o co vedení společnosti ve skutečnosti jde.

Pro akcionáře je nezbytné, aby nepodlehli populistickým slibům představenstva. Je nutné důvěřovat likvidátorovi, že se mu podaří s naší spolupráci převzít kontrolu nad společností. Jsem přesvědčen, že se mu podaří vymoci majetek v minimálně původně slíbené výši, který následně bude možné vyplatit akcionářům.

Nepodléhejme teoriím o spiknutí pana premiéra s KCP a Policí proti hodnému panu Koženému. Věřme, že i činnost státních orgánů po dlouhé době povede k pozitivním výsledkům.

 

V Brně, dne 24.9.2001

RNDr. Petr Kaňovský

akcionář HPH

email: pkanovsk@math.muni.cz

 



Doporučujeme:

Telecom chce přezkoumat podmínky dohody o koupi... 
Soud zakázal Harvardskému holdingu manipulovat s.. 
Emerging markets: Útoky v USA nám vzaly naději! 
Teroristé zasáhli ČR na nejzranitelnějším místě –. 
Konec Mrakodrapů ? - éra Zemědrapů je tu 


Souhrnný přehled dění kolem teroristickému útoku v USA


katastrofa ve fotografii

26.09. 10:32  Nezakonnost odkupu (Petr Kanovsky)
25.09. 14:03  Vazba (selsky rozum)
25.09. 13:41  Vazba (Josef)
24.09. 15:56  Malí - dělejte křoví větším? (selsky rozum)
24.09. 14:59  Zcela souhlasím (Tomáš)

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Út   9:46  Představenstvo ČEZ navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)
Út   9:44  ČEZ: Představenstvo navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

17.07.2007ČEZ: Vyjádření k rozhovoru s P.Pudilem z Czech Coal Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.09.2003DOPO četba - inzerát náhradní VH HPH Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.03.2003HPH - reakce šéfa HPH na článek p.Staňka Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.03.2003Co nového v HPH: Interview p.Ševčíka Václav Horák (AliaWeb)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688