Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  29.08.2011 11:29:37

Nejsledovanějším mužem v pátek byl šéf FEDu Ben Bernanke

Nejsledovanějším mužem v pátek byl, nikoliv poprvé, šéf FEDu Ben Bernanke. Trhy vyčkávaly na jeho projev v americkém Jackson Hole, kdy se očekávalo, zda podobně jako v minulém roce naznačí použití nových opatření na podporu ekonomického růstu (loni QE2). Bernanke částečně „vyslyšel volání“ trhů po jasném výroku, nová opatření však v současné době neplánuje použít. Na druhou stranu vyjádřil ochotu k použití další opatření, pokud to bude potřeba, a uvedl, že FED stále disponuje různými možnostmi. Jako důvod dosavadního vyčkávání uvedl zejména to, že situace je sice mírně zhoršená, ovšem nikoliv tak vážná, aby bylo nutné nyní reagovat v podobně nových opatření. Ačkoliv prvotní tržní reakce byla mírně negativní, po přibližně hodinovém „přešlapování“ se akciové trhy obrátily na růstovou dráhu, na které setrvaly až do konce obchodování. S&P500 si připsal 1,51%, Dow Jones +1,21%, Nasdaq +2,49%. Jistým rizikem pro US trhy byl přes víkend hurikán Irene, díky kterému se např. zvažovalo pozdější otevření amerických burz, nicméně nakonec bylo dohodnuto, že dnešní US obchodování se odehraje dle běžného rozvrhu.
Vývoj v Asii v noci na dnešek byl převážně pozitivní, v Japonsku a Koreji samozřejmě zejména na akciích exportérů a komoditních firem, Nikkei narostl o 0,61%, korejský Kospi +2,84%. Stranou pozitivního vývoje zůstala Čína, kde zprávy o nových restriktivních opatřeních ohledně bankovních rezerv přispěly k poklesu indexu burzy v Šanghaji o více než 1%.
Optimismus z pátečního projevu Bernankeho se na evropských trzích projevuje až dnes, DAX zahajuje růstem 1,70% na 5630b.  
Dnešní tisk (HN, E15) se věnuje problematice emisních povolenek, resp. jejich přidělování emitentům v ČR částečně zdarma v období 2013-2020. Téma je aktuální především proto, že ČR musí do konce září předložit Evropské komisi plán přídělu emisních povolenek, což je nezbytná podmínka toho, aby emitenti v ČR měli nárok na část povolenek zdarma v souladu s dříve vyjednanou výjimkou pro ČR a některé další státy CEE. Deník E15 píše o tom, že plán má údajně zvýhodňovat větší emitenty, především ČEZ, ve srovnání s malými producenty CO2. Z pohledu akcií ČEZ se jedná o neutrální zprávy, trh již ví a má započítáno, že ČEZ by podle plánu měl v období 2013-2020 obdržet povolenky v objemu 75 mil. tun (pro první rok 2013 to bude 18,7 mil. t), což představuje hodnotu přibližně 30 mld. CZK (56 CZK/akcii). Rizika pro ČEZ jsou nyní především na politické straně, tzn. v případě, že by z nejrůznějších důvodů nebyl plán EK předložen včas resp. v žádoucí podobě. (Marek Hatlapatka)

Dnes očekáváme:
V 14:30 v USA dnes očekáváme údaje o osobním příjmu a osobních výdajích, stejně jako index spotřebních výdajů PCE, později v 16:00 očekáváme statistiky rozjednaných prodejů domů za červenec a v 16:30 ukazatel Dallas FED. V Evropě nečekáme významná makrodata.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2011Projev šéfa Fedu B. Bernankeho srazil dolar na slabší hodnoty Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688