TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.07.2011 04:55:05

Evropská centrální banka zřejmě zvýší úrokové sazby

Mediafax

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Evropská centrální banka (ECB) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Po vyjádřeních jejího šéfa Jean-Clauda Tricheta z posledních dní se očekává, že ECB zvýší hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu.

"ECB pravděpodobně zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů. Její základní sazba by se tak měla posunout na 1,5 procenta," odhadl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Zvýšení sazeb několikrát naznačil prezident ECB Jean-Claude Trichet použitím termínu "strong vigilance", což zpravidla předchází zpřísnění měnové politiky.

"Současná měnová politika je podpůrná a my jsme ve stavu vysoké bdělosti. Nadále budeme oddělovat standardní a nestandardní opatření," uvedl ve čtvrtek Trichet v Evropském parlamentu před členy z výboru pro hospodářské a měnové záležitosti.

"Vždy nám šlo o to, aby byla zajištěna vysoká likvidita, a nemáme nic proti intervencím na primárním trhu. Pokud jde o dluhopisy, rozhodli jsme se vytvořit fond. Ten bude velmi rozsáhlý a bude tu i proto, aby doplnil případnou pomoc, kterou poskytne zbytek mezinárodní komunity. Snažíme se o maximální flexibilitu," dodal Trichet.

Inflace v eurozóně stoupla na 2,7 procenta podle posledních údajů a převyšuje inflační cíl ECB. "Centrální banka cítí potřebu upevnit zakotvení inflačních očekávání na nízké úrovni i přes dočasné zvýšení inflace,“ vysvětlil Marek.

Klíčová úroková sazba v eurozóně je v současnosti na úrovni 1,25 procenta, a to už od dubna. Předtím se hlavní sazba držela beze změn na historickém minimu jednoho procenta. Na minimu se úroky ocitly hlavně kvůli světové finanční krizi, kdy se banka snažila ekonomiku co nejvíce podpořit.

"Rizika pro vývoj inflace jsou směrem vzhůru a musíme reagovat přísně a ve vhodném načasování na současný cenový vývoj, který by mohl vyvolat růst inflace ve střednědobém horizontu," dodal Trichet.

ECB se obává především toho, že ropou tažená inflace ve spojení s vyšším ekonomickým růstem dospěje k vyšším mzdovým požadavkům.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688