Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  06.09.2001 11:03:16

Akcie: Růst akcií ČEZu pomohl pražské burze překonat ranní ztráty. Index PX-D ve středu posílil o 1,0%...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 6.9.2001

      Komentář k trhům

       Růst akcií ČEZu pomohl pražské burze překonat ranní ztráty. Index PX-D ve středu posílil o 1,0% na 895,9 bodu, když během dne velmi ztrácel opět pod vlivem prodejů telekomunikačních titulů. Nicméně, akcie Českého Telecomu ve středu uzavřely se ziskem 1,1% jelikož cena okolo 230 je pravděpodobně považována investory za zajímavou. Naproti tomu, akcie Českých radiokomunikací rozšířily svoje ztráty o 0,8%. Nejhůře se dařilo České spořitelně, která oslabila o 1,4%. Opačným směrem se pohybovaly akcie Unipetrolu, které získaly 4,0%, ale jejich růst nebyl podpořen objemy obchodů.

       Dnes očekáváme, že telekomunikační sektor zažije další propad v reakci na horší výsledky France Telecomu. Ostatním sektorům se může dařit.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera uzavřely smíšeně, když se jim však podařilo vymanit se z výrazných ztrát. Trhu pomohlo prohlášení Microsoftu, který ponechal svoje očekávání na tento rok beze změny. Index Nasdaq včera oslabil o 0,7% a DJIA vzrostl o 0,4%. Nedařilo se ani akciím společnosti Motorola v reakci na snížení investičního doporučení a také na negativní komentáře od konkurenta Alcatel. V poklesu pokračovaly i akcie Hewlett-Packard a Compaq. Dnes by mohly trhy otevřít mírně pozitivně.

       Německé akcie včera silně ztrácely, když index Dax oslabil o 3,1% tažen telekomunikačním a technologickým sektorem. Technologický sektor ztrácel tažen negativním komentáři společnosti Alcatel, což se projevilo hlavně u akcií Siemens, Infineon a Epcos. Nedařilo se ani SAP. Deutsche Telecom se opět vrátil na sestupnou trajektorii. Ztrácely i akcie Allianz a Munich Re. Naopak, mírně posilovaly akcie BMW a Volkswagen. Dnes by měly technologické tituly posilovat v reakci na prohlášení Microsoftu, Deutsche Telecom by měl opět klesat.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

       Vláda včera na svém zasedání rozhodla o prodeji svého podílu konsorciu Deutsche Bank/TDC za USD 177m ( 6,8mld). To představuje cenu 430 za akcii. Nicméně, smlouva mezi vládou a konsorciem zaručuje vládě inkasovat podíl z možného prodeje aktivit společnosti. V případě přenosu televizního a rádiového signálu se jedná o 20% v ceny do USD 150m a 40% z ceny převyšující tuto hranici. Provizi by měla vláda získat i v případě prodeje ostatních aktivit společnosti, ale bližší detaily nebyly oznámeny.

       Prodej je jasným zklamáním pro českou vládu a představuje vzor pro další privatizační kauzy. V případě akcionářů bude trh vyčkávat na prohlášení nového vlastníka ohledně strategie a podoby skupiny, trh spekuluje o možné rozdělení společnosti.

      

       ČEZ

      
Společnost zahájila bitvu o domácí trh. ČEZ začal nabízet odběry elektřiny se slevou až 24% oproti současné úrovni. Zástupci společnosti uvedli, že hodlají získat 70% podíl na trhu oproti současným 65% i přes možné ztrátové hospodaření společnosti.

       Společnost se snaží dostat mimo hru méně efektivní výrobce nastavením extrémně nízké ceny, které se údajně dostaly na úroveň exportních cen. Zvýšená konkurence na straně výroby elektřiny se očekávala a rozhodnutí společnosti proto není překvapující.

       Co se týče finanční výkonnosti, společnost bude čelit nižším maržím díky poklesu cen. Projeví se však také účetní efekt po možném komerčním spuštění jaderné elektrárny Temelín. Spuštění Temelína se přímo promítne do nárůstu odpisů a zvýšení úrokových nákladů, které již nebudou kapitalizovány.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Nový týden začal v zeleném - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688