Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  28.07.2001 00:29:12

Nasdaq zavíral potřetí výše

Závěr týdne na amerických akciových trzích zanechal v investorech smíšené pocity. Zatímco blue chips index Dow Jones mírně oslabil, převážně technologický Nasdaq Composite zaznamenal již třetí růst v řadě. Stalo se tak i přes pokračující přísun špatných zpráv v podobě výsledků společností za uplynulé čtvrtletí. Dokonce ani varování ohledně 3. čtvrtletí nejsou investory přijímána tak negativně jako dříve. Podobně tomu bylo i v případě dnes zveřejněných makroekonomických dat. Investoři se totiž pomalu začínají zaměřovat na konec tohoto roku, kdy by již mělo být patrné ekonomické oživení, které se projeví též ve firemních ziscích.

I v závěru týdne bylo dění na trhu ovlivňováno zveřejňovanými hospodářskými výsledky společností. S nimi v tomto týdnu přišlo téměř 1600 společností. Mnoho z nich pak nemělo pro investory zrovna ty nejlepší zprávy. Jedním takovým hříšníkem byl výrobce síťových komponent JDS Uniphase (JDSU), který ve čtvrtek po uzavření oficiálních trhů oznámil, že ve 4. účetním čtvrtletí zaznamenal ztrátu ve výši $0,36 na akcii. To byl výrazně horší výsledek ve srovnání s očekáváním analytiků, kteří předpovídaly zisk na akcii ve výši $0,03. Po zahrnutí jednorázových nákladů ve výši $6,0 mld. pak ztráta dosáhla dokonce $5,99 na akcii. Mírný nárůst na $601,1 y předchozích 524 mil. naproti tomu zaznamenaly tržby. Firma dále avizovala, že hodlá propustit dalších 16.000 zaměstnanců. Akcie JDSU si během pátečního obchodování odepsaly téměř 10,0 %.

Našla se však i celá řada mnohem povzbudivějších zpráv. O jednu z nich se postarala přední biotechnologická společnost Amgen (AMGN). Ta oznámila nárůst zisku za 2. čtvrtletí o 6,0 % na $322 mil., což představovalo 30 centů na akcii. Konsensuální odhad trhu naproti tomu činil $0,28. Také tržby vzrostly o 6,0 %, a to na 859 mil. Postaraly se o to zejména dobré prodeje dvou klíčových produktů společnosti - lék proti anémii Epogen a Neupogen posilující imunitu. Investory potěšila též třetí najvětší mediální společnost na světě Viacom, jejíž zisk dosáhl 16,7 mil. ($0,01 na akcii) oproti očekávanému nulovému zisku. O 1,0 % na $5,7 mld. vzrostly také tržby. Důležitým poselstvím však bylo prohlášení představitelů společnosti, kteří se domnívají, že v minulosti prudkým prodadem postižený reklamní trh již dosáhl svého dna.
Dnes, tedy v pátek, byl zveřejněn též první odhad vývoje HDP ve druhé čtvrtletí. Tempo růstu dosáhlo 0,7 % anualizovaně, což byla nejnižší hodnota za osledních osm let. Konsensuální odhady trhu přitom činily +0,9 %. Jednalo se tak o další snížení tempa růstu ekonomiky ve srovnání s prvním čtvrtletím, kdy činil 1,3 %. Na pomyslnou misku vah tak přibil další argument pro to, aby Fed na svém srpnovém zasedání opět snížil úrokové sazby.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688