Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  24.08.2001 11:02:12

Akcie: Pražská burza se ve čtvrtek vrátila ke svému sestupnému trendu, když index PX-D oslabil o 0,6% na.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 24.8.2001

      Komentář k trhům

       Pražská burza se ve čtvrtek vrátila ke svému sestupnému trendu, když index PX-D oslabil o 0,6% na 932,0 bodu. Trh ztrácel pod tlakem prodejů akcií ČEZu a České spořitelny. Nedařilo se rovněž akciím společností Český Telecom a Komerční banky. Proti trhu se pohybovaly akcie Českých radiokomunikací, které byly podpořeny prohlášením ministerstva financí, že privatizaci společnosti již nic nebrání v cestě.

       Dnes očekáváme, že trh bude posilovat tažen telekomunikačním sektorem.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera ztrácely taženy poklesem maloobchodních společností. Index Nasdaq oslabil o 0,9% a DJIA poklesl o 0,5%. Akcie ztrácely v reakci na horší výsledky společností Kmart. Pokles tržeb maloobchodních společností vyvolal mezi investory obavy z oslabující spotřebitelské poptávky. Posilovaly také akcie společnosti Ciena taženy spekulacemi o zařazení do indexu S&P500. Výrazně ztrácely akcie Gateway poté co Standard&Poor's snížila rating společnosti. Dnes budou oznámeny průmyslové objednávky. Trh by měl pozitivně reagovat na prohlášení společnosti Cisco Systems, která prohlásila že eviduje náznaky stabilizace v hospodaření.

       Německé akcie včera posilovaly, index Dax si připsal 0,6%. Index podpořily akcie Allianz v reakci na zlepšení investičního doporučení. Posiloval také Deutsche Telecom, který korigoval svoje ztráty z předchozích dní. V růstu pokračovaly i akce DaimlerChrysler a Volkswagen. Naopak, opět oslabily akcie Bayeru, když společnost oznámila, že stahuje problémový lék proti cholesterolu také z japonského trhu. Dnes se očekává, že trh podpoří technologické tituly v reakci na prohlášení představitelů společnosti Cisco Systems.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

      

      
Ministersto financí včera uvedlo, že již nic nebrání dokončení privatizace společnosti, jelikož všechny detaily transakce byly více méně dohodnuty. Ministerstvo financí projednalo s konsorciem Deutsche Bank/TeleDanmark detaily transakce. Ministerstvo však neuvedlo, kdy by se měla privatizací společnosti zabývat vláda.

       Privatizace společnosti odstraní nejistotu která zahaluje akcie společnosti, což bude uvítáno trhem. Nicméně, aby došlo k obnovení důvěry v akcie společnosti bude muset být oznámeno více informací. Očekává se, že konsorcium po privatizaci rozdělí společnost. TeleDanmark získá Contactel a Deutsche Bank si ponechá 39% podíl v RadioMobilu. Podle našeho názoru jedná ve shodě s Deutsche Telecomem a v budoucnu mu svůj podíl prodá. Crown Castle International získá služby přenosu rádiového a televizního signálu. Bude muset také dojít ke kompenzaci minoritních akcionářů a podle našeho názoru nebudou tyto společnosti riskovat svojí reputaci nevýhodnou nabídkou.

      

       Energetika

      
FNM dnes požádal zájemce o privatizaci ČEZu a Transgasu o podání předběžných nabídek. FNM také vyzval města k účasti v privatizaci. Ty drží podíly rozhodující pro získání majoritního podílu v distribučních společnostech. Předběžné nabídky by měly být podány do 10. září a užší výběr by měl být proveden do 21. září. Investoři budou mít dva měsíce na hloubkovou kontrolu společností a na přelomu listopadu a prosince by měly podat závazné nabídky. Vítěz by měl být znám do 14. prosince.

       Podle našeho názoru dělá vláda opět velkou chybu, když mezi investory vyvolává vysoká očekávání. Harmonogram privatizace je podle našeho názoru příliš ambiciózní a byl podroben i kritice poradce pro privatizaci ČEZ společností Delloite&Touche. Privatizaci ČEZu komplikuje jaderná elektrárna Temelín. Očekáváme, že investoři budou požadovat záruky pokud by měly koupit ČEZ předtím než bude Temelín uveden do provozu. Nicméně, jakékoliv garance musí schválit parlament a neočekáváme, že zde bude dostatek politické vůle udělit záruku ve výši 100mld před červnovými volbami v roce 2002. Na druhou stranu, privatizace Transgasu by mohla proběhnout relativně rychle. Vzhledem k výše uvedeným důvodům předpokládáme, že akcie Čezu nebudou na zahájení privatizace reagovat.

      

       Český Telecom

      
Společnost včera oznámila, že získala majoritní podíl ve společnosti asp1000, která se zabývá internetovými aplikacemi. Nebyly zveřejněny žádné detaily transakce, kterou však musí schválit Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Společnost také potvrdila, že jedná se společností Samba Digital Media.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688