Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  04.10.2010 11:17:38

DTZ: Klidné léto bylo předzvěstí zvýšené aktivity na investičním trhu koncem roku

Relativně klidné co do aktivity bylo třetí čtvrtletí roku 2010 na českém investičním trhu. Celkový objem investic dosáhl 41 miliónů EUR, což je 76% propad v porovnání s předchozím kvartálem a 33% propad v porovnání s třetím čtvrtletím minulého roku. Od začátku roku byly uzavřeny investiční transakce v celkové hodnotě 289 miliónů EUR, což je 130% nárůst v porovnání se stejným obdobím 2009. DTZ očekává, že konečná výše investic by měla letos dosáhnout 500 až 600 miliónů EUR, což by znamenalo nárůst 11 až 33 % oproti loňsku, avšak 44 až 50% propad vůči roku 2008.

 

Očekáváme, že letošní poslední čtvrtletí vykáže výraznější aktivitu s transakcemi v různých stádiích vyjednávání o celkovém objemu přesahujícím 250 miliónů EUR. Půjde převážně o obchodní centra a kanceláře v Praze,“ konstatuje Lenka Šindelářová, analytička DTZ.

 

Ve třetím čtvrtletí byly uzavřeny čtyři investiční transakce. Prodej tří kancelářských budov v Praze představoval 72 % z celkového objemu investic. Dvě transakce proběhly na Praze 5: rakouský Immorent prodal Avenir Office Park budovu E rakouskému fondu Hypo Real za přibližně 15 miliónů EUR a developer Mayfield prodal administrativní budovu Galerie Louvre španělskému investičnímu fondu Azora 10 miliónů EUR. Administrativní budova EBC v Holešovicích na Praze 7 byla prodána českému investorovi za zhruba 4 mil. EUR. Aktivní byl opět tuzemský investor CPI. Koupil čtyři objekty se supermarkety Billa v Praze, Kolíně a Zlíně v hodnotě 11,6 mil. EUR.

Nejaktivnějšími hráči zůstávají čeští a rakouští investoři. Německé otevřené nemovitostní fondy jsou nadále dočasně uzavřeny a na českém trhu nebudou výrazněji aktivní do poloviny roku 2011. Minulý týden byl zveřejněn nový, mírnější návrh legislativy upravující ochranu investorů a zahrnující také regulaci německých otevřených nemovitostních fondů. Návrh stanovuje minimální dobu držení podílových listů fondu na dva roky. Návrh také stanovuje výši, o kterou se sníží hodnota při odkupu na 10 % ve třetím roce a 5 % ve čtvrtém roce. Od pátého roku nepředstavují odkupy žádné náklady pro investory.

Odkupy pod 5 000 EUR jsou od srážek zcela osvobozeny. Návrh tak rozlišuje mezi malými a velkými investory. „Podle našich odhadů by měl být zákon přijat v horizontu několika týdnů, další měsíce však bude trvat jeho implementace do obchodní politiky fondů,“ doplňuje Karel Konečný z investičního oddělení DTZ. Výsledek legislativního procesu je přitom s napětím očekáván i mezi tuzemskými investory, developery a realitními profesionály.

Yieldy pro nejlépe situované, plně pronajaté a atraktivní administrativní budovy a nákupní centra klesly pod 7 %. Pro skladové prostory s příjmy zajištěnými na pět let dosahují yieldy cca 8,25 % a pro sklady s příjmy zajištěnými minimálně na deset let pak 8 %. Očekává se, že do konce roku zůstanou yieldy stabilní s možností jejich komprese v příštím roce.

 

Kapitálová hodnota je v současnosti zhruba 20 – 30 % pod úrovní na vrcholu trhu před dvěma lety. Předpokládá se, že kapitálová hodnota nemovitostí se nyní stabilizovala. DTZ sleduje také snižující se rozdíly mezi očekáváním prodávajících a kupujících, vyjednávání však trvají delší dobu.

 

 

 

 

 

Markéta Valtrová

Marketing and PR Manager, DTZ

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688