Akcie v ČR  |  06.06.2001 10:53:48

Makroekonomická data jsou stále nepřesvědčivá.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 6. června 2001

Spojené státy



Objevily se nové korporátní růstové katalyzátory, makroekonomická data jsou stále nepřesvědčivá.

Spojené státy

Na pozitivní a povzbuzující informace reagovaly akciové indexy dalším, již čtvrtým růstem. Růstovými katalyzátory úterního obchodního dne byly komentáře společností Xilinx a Lucent Technologies.

Xilinx, největší výrobce programovatelných logických integrovaných obvodů, včera oznámil, že finanční výhled na běžné čtvrtletí zůstává beze změny a tedy firma i nadále očekává 15-25% mezičtvrtletní pokles tržeb. Navíc tempo, kterým odběratelé zpožďovali či rušili objednávky, výrazně pokleslo. V cenách polovodičových titulů jsou nyní spíše zahrnuty negativní informace, protože investoři se obávají, že odvětví ještě nedosáhlo svého dna a tedy pokles tržeb by mohl i nadále pokračovat. Na uvedené informace od firmy Xilinx ovšem reagovaly její akcie 9,7% růstem, akcie konkurenční Altery zpevnily o 9,8 %.

Zvednout náladu investorům dokázal i management Lucentu, jednoho z největších dodavatelů telekomunikačního vybavení. Firma predikuje na účetně 3Q01 mírně lepší tržby oproti uplynulému 2Q s tím, že finanční výhled se bude díky postupně realizovaným restrukturalizačním krokům nadále zlepšovat. Lucent plánuje razantnější úspory v nákladové oblasti, spekuluje se i o rozsáhlejším propouštění. Ve 2Q firma vykázala tržby ve výši 5,9 mld. USD a ztrátu 37 centů na akcii. Analytici dle Thomson Financial/First Call odhadují ztrátu ve 3Q v průměru na 21 centů na akcii.

Makroekonomická data ovšem stále nejsou velmi přesvědčivá. Včerejší revize vývoje produktivity práce ve 1Q01 prokázala její 1,2% pokles (za dané období jde o největší pokles za posledních 8 let) a jako důsledek rovněž růst jednotkových pracovních nákladů za toto období o vysokých 6,3 % (největší růst v posledních 10 let). Uvedený pokles produktivity je připisován skutečnosti, že firmy během 1Q, kdy klesal objem produkce, nereagovaly dostatečně pružně v redukci pracovních sil.

Jiné statistiky, které byly včera zveřejněny, prokázaly dubnový až 3,0% pokles nových objednávek ve výrobní sféře, přičemž dle Reuters ekonomové pokles odhadovali pouze na 2,8 %. Také nevýrobní NAPM index (sektor služeb) v květnu oslabil z dubnové úrovně 47,1 na 46,6 (konsensuální očekávání na květen bylo 47,8).

Wall Street Journal zveřejnil informaci, že General Electric učinil neoficiální nabídku prodat výrobu leteckých motorů pro proudové letouny pro regionální dopravu s cílem získat souhlas Evropské komise s akvizicí Honeywell. Podle komise by sloučením obou firem GE získal v této oblasti téměř monopolní postavení a mohl by tak ovlivňovat výrobce letadel, GE je však proti jakémukoliv prodeji výroby týkající se uvedené sféry.

Česká republika

Vláda by dnes měla rozhodnout, zda jako privatizační poradce při prodeji Unipetrolu bude figurovat HSBC Bank. Vláda již dříve zrušila výsledky výběrového řízení na poradce a HSBC by mohla zakázku získat přímo bez výběrového řízení. Vláda rovněž uvažuje o dokončení privatizace ještě v tomto roce, což je dle našeho názoru nereálný termín. Případný přímý výběr poradce by však termín prodeje Unipetrolu jistě zkrátil, nicméně kredibilita případných zájemců o státní podíl není vysoká, proto neočekáváme výraznější reakci titulu na privatizační zprávy.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Nový týden začal v zeleném - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688