Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.08.2001 11:02:09

Akcie: Pražská burza ve čtvrtek přerušila svůj sestupný trend, který nastoupila na začátku měsíce

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.8.2001

      Komentář k trhům

       Pražská burza ve čtvrtek přerušila svůj sestupný trend, který nastoupila na začátku měsíce. Index PX-D ve čtvrtek vzrostl o 2,1% na 922,3 bodu podpořen hlavně akciemi Českého Telecomu. Ten opět zažil velmi volatilní seanci. Jeho akcie se krátce po otevření dostaly až pod 230 za akcii, ale několik nákupních příkazů na nelikvidním trhu pomohl akciím Českého Telecomu uzavřít se ziskem více než 5%. Trh rovněž podpořily akcie České spořitelny a Českých radiokomunikací, které však nezaznamenaly tak významné zisku jako Telecom. Naopak, v poklesu pokračovaly akcie Unipetrolu.

       Dnes očekáváme klidné obchodování, trh by měl pravděpodobně mírně posilovat.

      

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové indexy včera uzavřely pouze s velmi mírnými výkyvy. Trh byl stále ještě pod vlivem reakcí na tzv. béžovou knihu. Náladu na trhu nepodpořily ani zprávy o vývoji maloobchodních tržeb některých společností. Index Nasdaq včera oslabil o 0,15% a svoje ztráty rozšířil již na pět v řadě. Naproti tomu, index DJIA včera vzrostl o 0,05%. Kromě maloobchodních společností, které reagovaly na výše uvedené údaje o tržbách se nedařilo ani bankám a brokerům. Investoři se těchto akcií zbavovaly v očekávání zhoršení hospodaření těchto institucí způsobené špatnou situací na finančních trzích. Dnes budou oznámeny velmi důležité čísla PPI, které naznačí velikost inflačních tlaků a tedy i další směr monetární politiky americké centrální banky.

       Německé akcie včera pokračovaly ve své sestupné trajektorii, když index Dax propadl o 1,8%. Opět se nedařilo akciím společnosti Bayer, která tentokrát oznámila velmi špatné výsledky hospodaření. Na další historicky nejnižší hodnoty se dostaly akcie Deutsche Telecomu taženy obavami o výprodej akcií použitých k akvizici VoiceStream. Špatné zprávy o očekávaném vývoji americké ekonomiky se podepsaly na propadu technologického sektoru v čele s SAP, Infineon a Siemens. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Commerzbank tažen spekulacemi o možném převzetí banky. Dnes se očekává, že německé akcie budou dnes částečně korigovat svoje ztráty z předchozích dní.

      

       Komentář ke společnostem

      

       Unipetrol

      
Petrochemická společnost Sibur, která je dceřinnou společností ruského Gazpromu uvedla, že se hodlá zúčastnit privatizace 63% podílu v Unipetrolu. Nicméně, společnost se především zajímá o chemickou část Unipetrolu. Proto se chce ruská společnost zúčastnit privatizace v rámci konsorcia s některou západoevropskou nebo ruskou společností, v jejíž zájmu budou rafinérie vlastněné Unipetrolem. Společnost oznámila, že jedná s Royal Dutch/Shell, italskou ENI a nejmenovanými ruskými společnostmi. Sibur se chce také zúčastnit plánované privatizace v Jugoslávii a již kontroluje maďarský Borsodchem.

       Sibur již dříve oznámil svůj zájem o Unipetrol a jeho přístup potvrzuje náš názor na privatizaci Unipetrolu. Očekáváme, že Unipetrol získá konsorcium společností především kvůli jeho širokému výrobkovému portfoliu. Ke změně našeho náhledu by došlo pouze pokud by se vláda rozhodla změnit svoje rozhodnutí privatizovat Unipetrol jako jeden celek.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Nový týden začal v zeleném - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688