Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  14.07.2010 11:25:21

Úspěšná aukce řeckých dluhopisů a dobré výsledky firem pomohly trhům výše i přes některé špatné zprávy

Úterý přineslo další růstovou seanci na akciové trhy. Evropa rostla posedmé  a USA pošesté za sebou díky velmi solidnímu začátku výsledkové sezóny za druhé čtvrtletí. Pondělní lepší výsledky společnosti Alcoa pomohly trhům v růstu nastartovaném v očekávání dobrých čísel již minulý týden. Dá se předpokládat, že hlasy upozorňující na problémy se zadlužováním budou i nadále vracet na trhy volatilitu, ale v tuto chvíli jasně převažuje dobrá nálada z firemních výsledků, která dostala např. index volatility DAXu na 11-ti měsíční minimum.

Dobrou zprávou byla také úspěšná včerejší aukce řeckých dluhopisů, která byla první od dohody na finanční pomoci s tandemem MMF a zemí Eurozóny, a byla proto vnímána jako určitý test důvěry věřitelů. Po podobně úspěšné aukci španělských bondů minulý týden se tak vrací důvěra v to, že evropské země s fiskálními problémy budou schopny nacházet možnosti financování prodejem dluhopisů, byť stále zůstává otázkou cena, jakou budou muset v podobě úroků platit. Řecko si například bude muset oproti poslední aukci  připlatit, ale dobrou zprávou je, že se úrok podařilo udržet pod 5-ti procenty, účtovaná za čerpání z balíčku dohodnutého v kombinaci s MMF a členy Eurozóny. Trochu optimismu mohly přinést první zprávy o zátěžových testech evropských bank, jejichž výsledky mají být oznámeny 23.7. Podle agentury Reuters by např. všechny německé banky měly projít bez problémů. Nicméně proslýchá se také, že  podmínky, proti kterým jsou banky testovány, jsou natolik mírné, že výsledky těchto testů nebudou mít valnou vypovídací hodnotu a tím ani nebudou moci upevnit nějak výrazně důvěru v sílu evropských bank.
Včera ale přisly i negativní zprávy. Horší než očekávaný index ekonomického sentimentu institutu ZEW a snížení ratingu Portugalska ze strany agentury Moody’s. Tento krok přišel poté co dopoledne portugalská centrální banka snížila výhled růstu ekonomiky, nicméně reakce na trhu byla krátkodobá. Oslabení eura nemělo dlouhého trvání, zřejmě v důsledku dobrých zpráv z Řecka a také možného zavírání „short“ pozic. Možné také je, že se investoři vůči některým krokům ratingových agentur stávají více imunními. Přeci jen rating Portugalska zůstal v investičním pásmu a se stabilním výhledem, navíc snížení přišlo v době, kdy Portugalsko stojí před zásadními škrty a ne v době, kdy problémy se zadlužením vznikaly.

V USA se trhy vezly na vlně optimismu a pozornost se upírala na očekávané výsledky firmy Intel, která po trhu svými čísly příjemně překvapila.

Trhy tak včera končily opět v plusu, a i když se objevily i špatné zprávy, investoři je spíše ignorovali (alespoň prozatím). Indexy tak končily v Evropě takto: Eurostoxx50 +1,92 %, DAX +1,87 %, CAC +1,96 %, V USA pak: SP500 +1,54 %, DJIA +1,44 %, NASDAQ +1,32 %.V tomto týdnu nás dále čekají výsledky firem jako Google, JPMorgan, General Electric či Bank of America.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.08.2012Akciové trhy rostou po úspěšné aukci španělských dluhopisů Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.04.2012Aukce dluhopisů i makrodata ZEW pomáhají trhům výše Researsch (Conectium s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688