Josef Trnka (TPS)
Investice  |  04.07.2010 14:55:56

Kalousek razancí zastiňuje Nečase


Prima dnes pauzírovala, takže Otázky Václava Moravce s podtitulem Témata o kterých se začne mluvit osiřely. V úvodu moderátor  debatoval s Miroslavem Kalouskem do Velehradu a náměstkem ministra financí Bohdanem Hejdukem osobně v Karlových Varech. Obsah sdělení si rozdělili, budoucí ministr financí hovořil o vizích, jeho případný podřízený o konkrétních číslech. Ve vyhlášených západočeských lázních   se později do debaty zapojili současný a připravovaný ministři financí, Václav Ridelbauch a Jiří Besser, kteří se debatě o kultuře, podpoře kinematografie i festivalovém dění věnovali i další hodinu, zatímco Kalousek vysílání opustil ještě před definitivním přepnutím na ČT 24.   

Jeho názory byly samozřejmě pro pořad komparativně stěžejní, a přestože relaci osvěžily některé šoty s Petrem Nečasem, tak místopředseda TOP 09 jej zastínil, bezskrupulózně již při prezentaci záměru omezení podpory stavebního spoření.  Nečas to v šotu zarámoval prohlášením za koalici, že tomu netleskají a nedělají to rádi. Kalousek v OVM deklarovaný konsensus zpochybnil kontrem: "Já tomu kroku tleskám a dělám ho rád." Na to Moravec reagoval jízlivou otázkou: "Kterým krokům budete dál tleskat, až je budete provádět jako ministr financí?" Bylo to malé vybočení, k další provokačním dotazům se neodhodlal.

Kalousek svůj postoj zdůvodnil tím, že se nejen uspoří státní podpora, ale současně odstraní nerovnost na trhu finančních produktů v oblasti bydlení. Stavební spoření označil za nepřiměřeně saturované, přičemž akcentoval, že 90 % účastníků je použije k jiným účelům než na pořízení bydlení. Další přínos spatřuje v odstranění diskriminace jiných finančních produktů, protože nebudou zvýhodněny jen stavební spořitelny například vůči hypotečním bankám. Zdrojem úspor v této oblasti podle něj může být i zrušení Státního fondu rozvoje bydlení a Státního fondu dopravní infrastruktury. 

Pokud jde o sociální oblast, tak leitmotivem bylo konstatování že ve státě přeci není 50 % sociálně potřebných, nikdo nemůže dostat podporu za to, že sedí doma a občas něco udělá načerno. V sociálních dávkách plánuje úsporu 11 miliard korun, nevynechává při tom nemocenské a snížení porodného (jen pro první dítě), zde se přiznal, že usiloval o jeho zrušení, ale kvůli koaličním partnerům přistoupil na kompromis. V průběhu tří let se dále sníží příjmy ve státní sféře o 20 %, když všechny resorty by měly snížit výdaje o 10 procentních bodů, platy státních zaměstnanců nevyjímaje. Zde toleruje pouze učitele. Hejduk však později zmínil i jakýsi pardon pro ústavní činitele.

Další informace a zajímavosti  zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688