TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  27.06.2010 16:51:00

Summit G20 v Torontu provází násilné protesty, 412 zadržených

Mediafax

TORONTO (MEDIAFAX) - Stovky maskovaných demonstrantů v sobotu zapalovaly v centru Toronta automobily, rozbíjely výlohy a rabovaly obchody, informuje v neděli agentura Reuters. Skupina se odpojila od hlavního proudu demonstrace proti zasedání nejbohatších zemí G20.

Zatčených bylo nejméně 412 lidí, včetně některých, o nichž se policie domnívá, že jsou vůdci násilných protestů.

"Nikdy jsme neviděli takovou úroveň bezohledné kriminality a vandalismu v našich ulicích," řekl ředitel torontské policie Bill Blair.

Několik set maskovaných demonstrantů se vyčlenilo z hlavního proudu tisícičlenné poklidné demonstrace. Nejdivočejší střety se odehrály v ulici Bay Street, kde sídlí významné finanční instituce, a sousední Queens Street, kde demonstranti rozbíjeli výlohy a ničili auta. Demonstranti nejméně na dvou místech zapálili policejní auta.

Jejich cílem se staly i banky, kavárny a malé obchody. Protestující vyrabovali nejméně jeden obchod, odkud odnesli nejen oblečení, ale také nohy a ruce figurín. Anarchisté už s předstihem varovali, že se zaměří hlavně na budovy bank, které jsou podle jejich názoru příčinou všeho zla

K večeru se část z nich přesunula ke kovovému plotu uzavírajícímu přístup k místu, kde se summit konal. Před hotelem hlídali policisté. Na policejní kordony oddělující je od místa konání summitu zaútočili baseballovými pálkami, kladivy a láhvemi, těžkooděnci ale jejich nápor odrazili.

Blair připustil, že policie musela bojovat, aby kontrolovala dav a v jednom případě použila slzný plyn poté, co lidé neuposlechli varování, aby se od střetů drželi dál.

Kolem davu kroužili i policisté na koních. Strážci pořádku také stříleli gumové projektily, aby vyčistili park, kde protesty trvající přes šest hodin začaly. Blair však použití gumových nábojů nepotvrdil.

"Relativně malá skupinka lidí přišla zcela jasně s úmyslem ničit majetek a páchat násilí," řekl starosta Toronta David Miller na tiskové konferenci. "Jsou to zločinci, kteří do Toronta přijeli s úmyslem porušovat zákon," dodal.

Demonstrace svolaly levicové organizace a odbory, kterým se nelíbí upřednostňování bank a bohatých lidí na úkor chudých při zavádění ekonomických opatření.

Summit G20 v neděli končí, před víkendem se v Kanadě uskutečnilo i zasedání nejvyspělejších zemí světa G8. Obě akce provázely protesty několik dní před jejich začátkem. Kanada na zabezpečení summitů vyčlenila přes miliardu kanadských dolarů (přes 20 miliard korun).

Nedělní protesty v Torontu jsou zatím klidné.

Kristýna Kuslová, Alina Artiuschenko, kuslova@mediafax.cz, artiuschenko@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688