TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.06.2010 02:30:01

E15: PPF se připravuje na další nákupy. Až za miliardu eur

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Finanční skupina PPF Group dosáhla úrovně, kdy je schopna nakupovat další aktiva bez toho, že by se předtím musela zbavovat jiných firem. Celková aktiva skupiny jsou nyní kolem 11 miliard eur, ale PPF se podle čtvrtečního vydání deníku E15 stále poohlíží po nových příležitostech na trhu.

„Jakmile se taková příležitost objeví, jsme schopni zaktivovat až 900 milionů eur,“ uvedl muž číslo dvě PPF a pětiprocentní akcionář skupiny Jiří Šmejc. Připustil, že by se čeští finančníci společně s partnery z italské Generali mohli pustit například do akvizice některé z pojišťoven na ruském trhu. Již dnes tam PPF Investments drží minoritní podíl v pojišťovně Ingosstrach, kde však svádí neustálé boje s majoritním vlastníkem ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

Celá skupina PPF v čele s Petrem Kellnerem loni dosáhla rekordního čistého zisku z pokračujících operací za 271 milionů eur. Největší část byznysu připadá právě na Rusko (asi 55 procent aktiv), kde se dařilo poskytovateli spotřebitelských úvěrů Home Credit díky rozsáhlým úsporám nákladů, lepšímu vymáhání pohledávek a rozsáhlé databázi, která umožňuje lépe hodnotit jednotlivé dlužníky.

Podle Šmejce není PPF typickým investorem typu private equity, ale jde jí o dlouhodobější rozvoj byznysu. „Cílem není rychle prodat,“ řekl Šmejc. Skupina PPF hodlá také dál vyhledávat strategické partnery, kteří přinášejí znalost určitého teritoria či odvětví podobně jako v případě loňského vybudování Energetického a průmyslového holdingu společně s J&T.

Home Credit bude „bankou McDonalds

Před pár lety mnozí pochybovali, zda se vůbec ruský Home Credit and Finance Bank (HCFB) dokáže vypořádat s nesplácenými spotřebitelskými úvěry. Dnes je HCFB naopak hlavním „želízkem v ruském ohni“ skupiny PPF. Podobně jako celá skupina, dosáhl i HCFB loni rekordního čistého zisku 117 milionů eur. A za jednu z největších předností považuje muž číslo dvě PPF Jiří Šmejc největší databázi více než 18 milionů
klientů v Rusku. Díky tomu je dnes rozhodování, komu úvěr poskytnout a komu nikoliv, mnohem snazší.

PPF podle všeho vyšla i další sázka pro období krize: ano spotřebitelským úvěrům, ne hypotékám a půjčkám na auta. „Úvěry s krátkou splatností jsou v krizi nejefektivnější. V případě potřeby lze rychle přehodit výhybky,“ říká Šmejc. HCFB má také zdaleka největší aktiva z celé skupiny Home Credit ve výši 2,2 miliardy eur, na druhém místě je česko-slovenský trh s 660 miliony.

Nyní se celá skupina Home Credit vydává cestou retailové „banky podle McDonalds“. Cílem je zvýšit objem ziskových produktů. „Tyto produkty budou jednoduché, rychlé, srozumitelné,“ tvrdí Jiří Šmejc. A PPF do budoucna zvažuje také vstup na burzy nebo spolupráci s případnými novými strategickými partnery. Kromě Ruska je dalším velkým cílem Čína, kde dnes Home Credit poskytuje více než tisíc úvěrů denně a v roce 2011 by měl dosáhnout přechodu od počátečních investic ke generování zisku.

PPF považuje za úspěch také ovládnutí většinového podílu v ruské síti obchodů se spotřební elektronikou Eldorado, byť restrukturalizace byla podle Šmejce hodně náročná a bolestivá z 34 tisíc zaměstnanců jich nakonec zbylo jen 18 tisíc. Zablokovaná je naopak situace v pojišťovně Ingosstrach, kde PPF Investments vlastní menšinový podíl, ale je stále na kordy s většinovým akcionářem Děripaskou. Tomu po krizovém období znovu narostla křídla. Kellnerovi lidé by podíl byli ochotni prodat, ale otázkou je, zda najdou vhodného kupce. Šmejc však považuje za důležité, že se podařilo menšinový podíl uhájit.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688