TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  14.06.2010 08:01:52

HN: Vyšetřování privatizace Mostecké uhelné se pohne kupředu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Během června by čeští státní zástupci měli dostat zásilku ze Švýcarska s materiály, které mohou pomoci objasnit jednu z největších politicko-byznysových kauz - údajný miliardový tunel při privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Napsaly to v pondělí Hospodářské noviny (HN).

Vyšetřování kauzy obnovilo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem poté, co švýcarská prokuratura zmrazila peníze z prodeje Mostecké uhelné společnosti. Teď by se státní zástupci měli dočkat právní pomoci ze Švýcarska.

Právě na švýcarských kontech už roky leží zmrazené miliardy, které podle tamních detektivů s českým případem souvisejí. "Poskytnutí materiálů ve švýcarské trestní věci do jiné země podléhá rozhodnutí švýcarského soudu," vysvětlila HN mluvčí vrchních státních zástupců Irena Válová, proč jsou důkazy na cestě už déle než rok.

Švýcaři v souvislosti s privatizací společnosti podezřívají z praní špinavých peněz a nekalého hospodaření s veřejnými zájmy Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejlu, Petra Krause a Jacquese de Groota. Ti už byli i v hledáčku české policie, případ se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce.

Podezřelí obchodníci měli v průběhu let 1997 až 2002 vyvést část majetku mosteckých dolů, který získali následně pod svoji kontrolu. Peníze z prodeje Mostecké uhelné putovaly podle zjištění českých i švýcarských vyšetřovatelů přes Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Kypr a ostrov Man až k podezřelým obchodníkům. Švýcarské orgány proto zmrazily v tamních bankách 700 miliónů švýcarských franků, zhruba 14 a půl miliardy korun.

Mostecká uhelná společnost vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. V současnosti patří do těžební skupiny Czech Coal Pavla Tykače, Vasila Bobely a Petra Pudila.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688