Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.06.2010 10:51:56

ČS - koment k dnešní záplavě makrodat

Dnes spousta dat. Nejdůležitějším průmyslová produkce,která v dubnu vzrostla o 10,9% r/r (trh:10%,ČS:12,8%). Meziměsíční tempo růstu bylo 1%, a to po očištění o vliv sezónnosti. Za posledních 6 měsíců tak dosáhlo průměrné SO m/m  tempo růstu +0,8% - žádná sláva, ale lepší než drátem do oka :)

·         R/r tempo růstu bylo nejvíce podpořeno klasickými sektory – auta (+20,9% r/r), kovy. Nové objednávky vzrostly meziročně o 14,2%, zahraniční pak o 17%. To je samozřejmě z nemalé části dáno nízkou základnou z minulého roku, ale i m/m změna za posledních 6 měsíců je zdravých 1,3% (to je velikostně zhruba v souladu s tím, jak roste průmyslová produkce). Pro další 3 měsíce čekáme jak z titulu zakázek, tak z titulu PMI růst produkce zhruba o průměrných 10% r/r, meziměsíční dynamika postupně trochu zvolní, zejména ve 2H/10 a zejména ve 4Q/10 (pokles tempa obnovy zásob, zpomalení růstu v Německu). Za celý rok čekáme růst o cca 5%. 

 

·         Obchodní bilance dosáhla v dubnu přebytku 15,4 mld. CZK (trh:13, ČS:13,8), oproti dubnu byla o 1,9 mld. CZK vyšší. Je to důsledek vyššího tempa růstu vývozu než dovozu –  dovoz vzrostl o 12,9%, vývoz o 13%.  Obrat zahraničního obchodu je již na úrovni z dubna 2007, což také naznačuje, co je hlavní hnací sílou růstu v 1H/10 a která část ekonomika se z krize dostává nejrychleji.

·         Ze sektorů je to jak přes kopírák z průmyslové produkce - vývoz strojů a dopravních prostředků se celkově r/r zvýšil o 11,3 % (10,7 mld ). Vyšší byl zejména vývoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 4,5 mld. ) a silničních vozidel (o 4,4 mld. ).

·         V letošním roce se bilance vyvíjí ještě lépe než v rekordním roce 2009 -  r/r zlepšení je o 13,4 mld. (na 61,2 mld.). I to je dalším důvodem (jako součást celkového obrázku běžného účtu), proč si nemyslíme, že by koruna měla oslabovat – právě naopak. Ačkoliv momentálně ji tíží problémy Maďarska, fundamentálně je to na hodnoty kolem 25 korun za euro. Čekáme, že se tam vrátí, a dnešní data nás v tom utvrzují.

 

·         Maloobchodní tržby nás zklamali nejvíce - v dubnu klesly o 4,5% (bez SO), trh:-1,8%, ČS:+2,2%. Ačkoliv jsme čekali nižší prodeje aut (z registrací to bylo vidět), překvapila nás (zejména kvůli poklesu nezaměstnanosti, který jsme viděli v dubnu a průměrným mzdám – 1,5% reálně v 1Q/10) slabost ve zbytku maloobchodního segmentu.

·         Po očištění o vliv sezónnosti a rozdílný počet pracovních dní klesly tržby o 4,2% r/r a o 2,3% m/m. To bylo dáno zejména propadem prodejů aut (5,3% m/m) ale i prodejů v nepotravinářském sektoru (a to napříč segmenty – největší vliv na pokles měl prodej výrobků pro domácnost ve specializovaných prodejnách, s negativním příspěvkem 1,5 p.b.).

·         Tato data jsou kvalitativně v souladu s našim výhledem, že poptávka domácností bude dále klesat i po zbytek 1H/10, pak by ale měla dosáhnout dna s tím, že ve druhé polovině roku bude stagnovat nebo velice mírně růst. Dle nás nezaměstnanost rovněž dosáhla dna, a ačkoliv zlepšování nebude nijak silné, nemělo by spotřebě domácností dále škodit.

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688