Akcie v ČR  |  10.05.2001 11:52:56

Trhu opět chybí růstové katalyzátory.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 10. května 2001

Spojené státy



Slov o brzké změně ve vývoji hospodaření Cisca se investoři nedočkali, trhu opět chybí růstové katalyzátory.

Spojené státy

Výsledky a krátkodobé predikce Cisca trh nevstřebal příliš optimisticky a s nadšením. Slova o rychlém oživení poptávky po telekomunikačních technologiích stejně jako konkrétnější krátkodobý výhled na vývoj zisku investoři neuslyšeli, a tak na řadu přišlo spíše vybírání zisků nejen u akcií Cisca, ale technologií vůbec. Ačkoliv řada analytiků Ciscu zvýšila odhady zisku na fiskální rok 2002, obezřetnost v investičních doporučeních však nadále zůstává.

Trh se proto více soustředil na klasické tituly, zvláště poté, co General Electric včera obhajoval vlastní ziskovou sílu v době globálního ekonomického oslabení. Podle šéfů GE by letošní EPS měl dosáhnout alespoň 1,45 USD, což je horní část pásma původních predikcí 1,40-1,50 USD. (Konsensuální odhady dle Thomson Financial/First Call jsou však již nastaveny na 1,47 USD.) GE rovněž předpokládá, že plánovaná akvizice společnosti Honeywell s sebou přinese úspory ve větším rozsahu než jaká byla původní očekávání.

Společnost Coca Cola hodlá zamezit rychlému růstu firmy PepsiCo na trhu energetických a alternativních nápojů uvedením nové verze sportovních nápojů značky Powerade. S uvedením nově upravených nápojů Coca Cola počítá na červenec. Coca Cola prozatím prostřednictvím této značky získala na trhu energetických a alternativních nápojů tržní podíl zhruba 15 % v porovnání se 78 % lídra trhu Gatorade, značky, která po dokončení akvizice Quaker Oats spadne pod PepsiCo.

Stále častěji se objevují názory, že po uvolnění klíčové úrokové sazby o 50 bp příští úterý, kdy zasedá měnový výbor Fed, dojde ke stejnému kroku v rozsahu 25 bp na dalším zasedání během června. Mezi sledované makroekonomické indikátory tohoto týdne patří index produkčních cen a maloobchodní tržby, jenž budou zveřejněny zítra.

Evropa

British Telecom oznámil restrukturalizační program, který by měl přispět ke snížení celkového zadlužení firmy, jenž dosahuje zhruba 28 mld. liber. Součástí programu je zastavení výplat dividend, rozdělení společnosti na dvě části a emise akcií v objemu 6 mld. liber, ovšem s výrazným diskontem oproti současné tržní ceně. Společnost také předčasně oznámila výsledky hospodaření za minulý rok, které na úrovni EBITDA mírně překonaly očekávání trhu. Domníváme se, že zastavení výplaty dividend, stejně jako emise akcií s diskontem 47 % naznačuje v jak obtížné finanční situaci se společnost nachází. První minuty obchodování naznačují negativní reakci trhu na tuto zprávu, pravděpodobně panují obavy ze zájmu investorů o emisi, neboť v nedávné době proběhl prodej akcií konkurenčního Vodafonu. Pokud budou mít investoři zájem participovat na emisi, budou muset redukovat své pozice v jiných telekomunikačních titulech.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688