TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  19.05.2010 01:12:21

E15: Stát dostihne neplatiče DPH

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo financí chystá zbraň proti podvodníkům, kteří neplatí daň z přidané hodnoty. Informoval o tom deník E15.

Podle novely zákona, kterou připravuje, bude moci stát vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele, podle uvážení úřadů. V novele ministerstvo zavede takzvanou společnou a nerozdílnou odpovědnost plátců za odvedení daně. „Požadavek vznesli zástupci podnikatelské sféry v rámci snahy o řešení významných podvodů především v oblasti pohonných hmot. Je to další z nástrojů v boji proti daňovým únikům,“ říká Jakub Haas z ministerstva financí. Návrh novely je nyní ve vnitřním připomínkovém řízení a odborná veřejnost se k němu bude moci vyjádřit v průběhu června.

Co znamená společná a nerozdílná odpovědnost plátců? Pokud novelu schválí nový parlament a začne platit od prvního ledna 2011, budou si moci úředníci vybrat, od koho daň vybírat a potenciálně i vymáhat. Jestliže se tedy stane, že dodavatel neodvede daň, správce ji může požadovat po odběrateli, aniž by musel prokazovat, že se dopustil podvodu a přestože odběratel daň již zaplatil v ceně zboží či služeb.

„Pokud za daň odpovídá více osob společně a nerozdílně, jsou všechny tyto osoby potenciálními plátci daně, což znamená, že daň může zaplatit kterýkoliv z nich a v případě nezaplacení daně může správce daně vymáhat daň v plné výši po kterémkoliv z nich,“ píše se ve stanovisku ministerstva financí, které má deník E15 k dispozici. „Jedna osoba se nemůže bránit odkazem na druhou osobu. Správce daně nemusí zajímat, jaká pravidla si mezi sebou osoby dohodly,“ vysvětluje ministerstvo, jak může v praxi uplatňovat pojem „společně a nerozdílně“ v zákoně.

Tento výklad dnes již platí pro spotřební daň v zákoně o spotřebních daních, a jak upozorňuje bývalá náměstkyně ministra financí a partnerka BDO Tax Dana Trezziová, pokud by platil i pro DPH, znamenalo by to velký problém pro část byznysu. „Umím si představit, že by to mohlo odrovnat například některé české distributory,“ říká Trezziová. Zároveň upozorňuje, že problém vidí i ve státní správě, která není schopna daňové podvody efektivně odhalovat.

To odmítá náměstek ministra financí Peter Chrenko. „Společná a nerozdílná odpovědnost znamená, že pokud to půjde, budou úřady primárně vymáhat daň u dodavatelů, pakliže to nepůjde, pak od odběratelů. Primárním cílem je zamezit podvodům při řetězcových obchodech,“ říká Chrenko. „Aby i odběratel ručil za své partnery a obchodní partneři věděli, s kým obchodují. Chceme, aby se firmy řídily heslem: Znát svého zákazníka,“ popisuje návrhy Chrenko pro deník E15. Jakub Haas dodává, že novelou chce ministerstvo financí využít veškeré možné nástroje, které se dají použít v rámci boje proti daňovým podvodům. „Cílem ministerstva rozhodně není touto úpravou likvidovat poctivé podnikání,“ říká Haas.

Zavedení institutu společné a nerozdílné odpovědnosti umožňuje směrnice Evropské unie z roku 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty. Využívají ho například v Dánsku, na Slovensku nebo ve Velké Británii.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.05. 21:51  Stát dostihne neplatiče DPH (Pasažér nepř.)
19.05. 14:11  Další důkaz (pierre 2)
19.05. 13:16  Když nejsou peníze... (Nefin)
19.05. 10:45  No to je bomba (Cizinec)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688