TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.05.2010 15:41:01

KSČM: Brusel může rozpočty členských zemí jen posoudit, schvalování nepřipadá v úvahu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Brusel může rozpočty členských zemí jen posoudit, schvalování nepřipadá v úvahu, uvedl ve čtvrteční tiskové zprávě ekonomický expert Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Jiří Dolejš. Podle Dolejše by bylo schvalování rozpočtů Bruselem možné jen po zásadní změně unijního práva.

"Rozpočtové politika, tj. nastavení daňových a dalších rozpočtových příjmů a struktura rozpočtových výdajů je výhradně v kompetenci národních států. Schvalování národních rozpočtů v Bruselu proto nepřipadá v úvahu bez zásadní změny unijního práva," uvedl ve zprávě Dolejš s tím, že KSČM bude suverenitu ČR v oblasti rozpočtové politiky bránit, protože ji považuje za významný nástroj hospodářské a sociální politiky země. Schvalování rozpočtů je podle Dolejše vyloučené a v úvahu by přicházelo jen posuzování.

"Pokud jde o ČR, tak chce-li se Brusel vyjadřovat k našemu státnímu rozpočtu již během procesu tvorby jeho návrhu, může to mít jen doporučující charakter a nemůže to nějak zavazovat suverénní projednávání státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou," dodal stínový ministr financí za KSČM.

Celá úvaha je podle Jiřího Dolejše motivována zjevnou nefunkčností Paktu stability a růstu, která se projevuje zejména soustavným porušování tzv. maastrichtských kritérií, která určují, jak by se měly členské země chovat v ekonomické oblasti. "Obavy z neudržitelnosti veřejných financí a nízké rozpočtové disciplíny zesílily v souvislosti s řeckou dlužní krizí. Tyto obavy jsou logické, protože EU není schopná účinněji koordinovat rozpočtové politiky ani po přijetí Lisabonské smlouvy," dodal Dolejš.

Jiný mechanismus projednávání národních rozpočtů by podle Dolejše připadal v úvahu u členských zemí eurozóny. "Tyto země přechodem na euro přišly o svoji měnovou suverenitu a rozbíhavost jejich rozpočtových politik jim může způsobovat větší potíže," vysvětlil svůj postoj Dolejš a dodal, že by to také znamenalo tvrdší podmínky pro nové uchazeče o přijetí do měnové unie.

Ke zkvalitnění Paktu stability a růstu KSČM obecně navrhuje celkovou reformu a pro ČR doporučuje zkvalitnění a posílení závaznosti Střednědobých rozpočtových výhledů ČR s vazbou na tvorbu Konvergenčních programů ČR a jejich projednávání Evropskou komisí.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688