TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.05.2010 16:33:05

Pražská burza v uplynulém týdnu ztratila 1,28 procenta, výrazně proti směru šel KIT digital

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražské burze se v uplynulém týdnu příliš nedařilo, index PX umazal 1,28 procenta. Největší ztráty utrpěly tabákový Philip Morris (-9,86 %) a realitní ECM (-9,33 %), naopak nejvýrazněji proti směru trhu kráčel technologický KIT digital (+13,68 %).

„Hybnou událostí, která ovlivňovala světové trhy, byla zejména otázka řeckého dluhu a možný efekt přelévání u podobně zadlužených zemí,“ uvedl Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik FT. Začátek týdne byl přitom optimistický, ještě v pondělí PX posílil o 1,7 procenta. V úterý po skončení obchodování však přišla studená sprcha. Agentura Standard & Poor´s snížila Řecku rating o tři stupně až na ´BB+´, o dva stupně níže na ´A-´ ho poslala rovněž Portugalsku. O den později si posvítila ještě na Španělsko, kterému v hodnocení ubrala jeden stupeň na ´AA´. „Tyto kroky vyvolaly velkou nervozitu na finančních trzích a poklesy cen akcií, které v případě středomořských trhů byly největší od září 2008, kdy padla banka Lehman Brothers,“ upozornil Vyroubal.

Největší týdenní ztráty utrpěl tabákový Philip Morris (-9,86 %, 9014 ). Do velké míry to ovšem bylo způsobené tím, že od středy se obchodoval bez nároku na dividendu 780 korun. V případě ECM (-9,33 %, 293,50 ) se však jednalo o reakci investorů na středeční ne příliš dobré výsledky za první čtvrtletí. „Důvodem je zejména vyšší než očekávaná ztráta z přecenění portfolia,“ doplnil k tomu Vyroubal. Příliš se nedařilo ani mediální společnosti CETV (-6,01 %, 672 ).

V kladných hodnotách zakončily týden čtyři tituly. Nejvýrazněji proti směru trhu šel KIT digital (+13,68 %, 290 ), který za tři měsíce od svého vstupu na burzu posílil už o 45 procent. „Společnost oznámila, že dokončila dříve avizovaný úpis akcií v hodnotě 50,3 milionu dolarů, jehož výtěžek bude použit na financování akvizic,“ připomněl Vyroubal. Dařilo se rovněž AAA (+7,79 %, 19,24 ) a Unipetrolu (+5,81 %, 202,10 ), ČEZ uzavřel spíše na „zelené nule“ (+0,50 %, 923,60 ).

Od začátku roku přidal index PX 14,2 procenta. Největší zisky si připisují těžební NWR (+69,00 %, 273,10 ), CETV (+50,37 %, 672 ), KIT digital (+45,00 %, 290 ), Unipetrol (+44,87 %, 202,10 ) a AAA (+42,52 %, 19,24 ). Jediným ztrátovým titulem je ECM (-4,55 %, 293,50 ).

Příští týden ve středu zveřejní hospodářské výsledky Komerční banka a CETV. „Mezi nejsledovanější makroekonomická data budou patřit údaje o nezaměstnanosti v USA (pátek) nebo index ISM podnikatelské důvěry služeb (středa). V eurozóně to budou maloobchodní tržby (středa) a rozhodnutí ECB o úrokových sazbách,“ dodal Vyroubal. V tuzemsku je ve čtvrtek na programu měnové jednání ČNB, v pátek ČSÚ zveřejní údaje o průmyslové a stavební výrobě, maloobchodních tržbách a obchodní bilanci za březen.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688